«ΟΧΙ, δεν τα έχουμε όλα. Η Κύπρος δεν είναι ένα νησί για όλους»

Το κείμενο-άποψη της Έλενας Μιχαήλ για τον τουρισμό στην Κύπρο, με αφορμή το better-days-are-coming-βίντεο του ΚΟΤ.

Article featured image
Article featured image

“”

Το γεγονός ότι ο ΚΟΤ, μετά από 43 μέρες καραντίνας, αποφάσισε να προβάλει ένα βιντέακι που δεν θυμίζει καν την Κύπρο, αλλά μια αντιγραφή των τόσων βίντεο του #visitgreece, δεν με εκπλήσσει.

Το γεγονός ότι διάλεξε να προβληθεί με το σλόγκαν «better days are coming... close your eyes and think of island that has it all», με αφήνει άφωνη.

Η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί που εξαρτάται πλήρως από τον τουρισμό. Ο ΚΟΤ θεώρησε σωστό να δώσει ένα μήνυμα στα εκατομμύρια επισκέπτες του νησιού και τους συνεργάτες του, 43 μέρες μετά το κλείσιμο αεροδρομίων, με το θέμα «έρχονται καλύτερες μέρες» και με εικόνες που δεν θυμίζουν καν Κύπρο.

Βγήκε με το μήνυμα «island that has it all».

Και όμως ΟΧΙ, δεν τα έχουμε όλα. Η Κύπρος δεν είναι ένα νησί για όλους... Μέσα στα τόσα χρόνια πορείας μου στον τουρισμό και στις πωλήσεις, έμαθα πως το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τους πελάτες σου, να ξέρεις πώς τους μιλάς και πάνω από όλα να ξέρεις καλά το προϊόν σου και τι μπορείς πραγματικά να τους προσφέρεις όταν θα έρθουν να μείνουν στο ξενοδοχείο σου. Ο ΚΟΤ, μάλλον, δεν έμαθε ακόμα, ότι δεν είμαστε ένα νησί για όλους και δεν έχουμε να προσφέρουμε τα πάντα σε όλους. Αν θες καταδύσεις θα πας Μαλδίβες ή Αίγυπτο, δεν θα έρθεις Κύπρο. Αν θες εξωτικές παραλίες, πάλι, διάλεξε κανένα νησί της Καραβαϊκής, δεν θα έρθεις Κύπρο. Αν θες να φας γαρίδες να τις φας στο εστιατόριο της πόλης σου, γιατί στην Κύπρο θα απολαύσεις κολοκούθκια με τα αυγά. Αν θες ελληνική σαλάτα θα τη φας Ελλάδα όχι Κύπρο, γιατί στην Κύπρο θα φας σαλάτα με καππάρι.

Δυστυχώς, στην προσπάθειά μας να γίνουμε ένα νησί για όλους, χάσαμε την αυθεντικότητά μας. Μας αρέσει να αντιγράφουμε τους άλλους και ειδικά την Ελλάδα. Μας αρέσει να προβάλλουμε κάτι που δεν είμαστε και να υποτιμούμε τα λίγα αυθεντικά πράγματα που ακόμα έχουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες αυτού του νησιού.

Όσο υπάρχουν απαρχαιωμένες ιδέες στο marketing του ΚΟΤ τόσο ακόμα θα συνεχίσουμε να έχουμε ξεπερασμένη προβολή ως νησί. Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε το ξεπερασμένο love cyprus με το απίθανο κίτρινο χρώμα και το σχήμα καρδίας στα δέντρα. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μηδενική προβολή στα διάφορα social media, θα συνεχίσουμε να έχουμε ξεπερασμένες φωτογραφίες και θα συνεχίσουμε να μην έχουμε καμία καινοτομία και θα συνεχίσουμε να έχουμε λάθος προβολή. Κάνουμε ό,τι κάνουν.

Αυτό που πραγματικά με λυπεί, είναι ότι ο ΚΟΤ, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν νεαρά άτομα που εργάζονται στον τουρισμό με πάθος, ιδέες, πολυταξιδεμένα και με όρεξη για δουλεία, δεν τους ρώτησε ποτέ για νέες ιδέες όσον αφορά το marketing.

Η αποχή 43 ημέρων είναι αδικαιολόγητη. Από την πρώτη στιγμή έπρεπε να δώσει ένα δυνατό μήνυμα και την συμπαράσταση σε επισκέπτες και συνεργάτες. Θα μου πεις, ποιος είχε όρεξη να ακούσει και να βλέπει εικόνες από διακοπές; Μα ποιος είπε ότι κλεισμένοι στο σπίτι μας, με αβέβαιο το μέλλον μας, δεν είχαμε ανάγκη να ξεφύγουμε; Τι πιο όμορφο από τα όνειρα; Ποιος μας είπε ότι είναι λάθος να ονειρευόμαστε όμορφες εικόνες; Προσωπικά, αυτό με κράτησε ζωντανή... είναι οι εικόνες από όμορφα τοπία, από διάφορες πόλεις. Η Ιταλία που πέρασε και περνά χειρότερα, δεν σταμάτησε λεπτό να προβάλει τα όμορφα τοπία της. Η Πορτογαλία βγήκε με ένα ρεαλιστικό βίντεο με το μήνυμα «can’t skip hope», η Ελλάδα με το #greecefromhome. Στην Αμερική, που θεωρώ πολύ πιο μπροστά σε θέματα marketing και ιδεών απο τους Ευρωπαίους, πόλεις και ξενοδοχεία ξεκίνησαν virtual journals για να δίνουν κάτι στους ταξιδιώτες να ονειρεύονται.

Με εκπλήσσει επίσης το γεγονός ότι, τόσο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, πολύ λίγα ξενοδοχεία παρέμειναν ενεργά στα social media. Και απορώ γιατί; Φοβηθήκαν να προβάλλουν τις όμορφες φωτογραφίες τους; Φοβηθήκαν να κρατήσουν το όνειρο των διακοπών ζωντανό για τους επισκέπτες τους; Την αποχή τη βρίσκω λάθος κίνηση, αντιθέτως τώρα είναι που πρέπει να δίνουμε την συμπαράστασή μας στους πελάτες μας. Και δεν εννοώ με μαγειρικές ή μαθήματα γιόγκα, λες και περιμένω από το ξενοδοχείο των διακοπών μου να κάνω μάθημα yoga... αλλά με όμορφες ιστορίες, εικόνες. Τώρα είναι η στιγμή να μας γνωρίσουν καλύτερα.

Τα «better days» ρεαλιστικά δεν έρχονται. Το πλήγμα στον τουρισμό είναι μεγάλο, με εκατομμύρια άνεργους, με ταξιδιωτικούς πράκτορες να προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται, με τις αερογραμμές να πεθαίνουν, με ξενοδοχεία να παλεύουν να παραμείνουν ανοικτά. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να δίνουμε αυθεντικά ρεαλιστικά μηνύματα και σωστές εικόνες. Να είμαστε κοντά στους πελάτες και τους συνεργάτες μας. Η εταιρεία που εργάζομαι τώρα έχει μια θυγατρική εταιρεία, την lovegreece, που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση της Ελλάδας, με όραμα την προώθηση της εικόνας της χώρας. Αποστολή είναι να προβάλλει το έργο ταλαντούχων και επιτυχημένων Ελλήνων και να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Απίστευτη ιδέα! Ξέρεις πόσα παιδιά υπάρχουν στην Κύπρο με ιδέες και μοναδικά προϊόντα που μπορούσε άνετα ο ΚΟΤ να προωθήσει; Ξέρεις πόσοι απίστευτοι καλλιτέχνες υπάρχουν στην Κύπρο; Ξέρεις πόσο όμορφα φεστιβάλ γίνονται κάθε χρόνο (και δεν αναφέρομαι στη γιορτή του κρασιού και της αναρής)... Αλλά, δυστυχώς, δεν γίνεται τίποτα. Πώς θα γνωρίσεις μια χώρα αν δεν βγάλεις προς τα έξω τους ανθρώπους της;

Πρέπει να προβάλουμε την ξεχασμένη Κύπρο και την Κύπρο του 2020, φτάνει πια με το όλα τα ξεπερασμένα... η Κύπρος έχει και μια άλλη μορφή... που είναι αυθεντική και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα και από κανέναν.

Ας το έχει υπόψη ο ΚΟΤ την επόμενη φορά.


Έλενα Μιχαήλ, Business Development Manager / bluegr Hotels & Resorts

Φωτογραφία:
LSD for Society / Unsplash

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ