Τι εικάζεται πως θα ανακοινώσει ο ΠτΔ απόψε στο διάγγελμά του

Αναλυτικά η πρώτη φάση χαλαρώσεων, που θα ξεκινήσει από τις 4 Μαΐου.

Article featured image
Article featured image

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση του ΠτΔ με το υπουργικό Συμβούλιο, καταλήγοντας στις τελικές αποφάσεις για την άρση και χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας, οι οποίες θα ανακοινωθούν απόψε στο διάγγελμα του Προέδρου, στις 20:30.

Τι εικάζεται πως θα ακούσουμε απόψε το βράδυ

Σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Χρίστου Χαραλάμπους στις «Τομές τα Γεγονότα» στο ΣΙΓΜΑ, παρουσιάστηκαν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τις επικείμενες χαλαρώσεις, υπό το βάρος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ, των πολύ πιεστικών αναγκών.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, από τις 4 Μαΐου πάμε σε ευρεία επανεκκίνηση, με άνοιγμα του συνόλου –σχεδόν- του λιανικού εμπορίου, χωρίς αποκλεισμό λόγω αριθμού υπαλλήλων – πλην βεβαίως των mall.

Παράλληλα όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ το διάστημα μεταξύ των κυμάτων χαλάρωσης μέτρων από ένα σενάριο 21 ημερών μειώνεται στις 16 που καλύπτουν το χρόνο επώασης του ιού.

Αναλυτικά το πρώτο κύμα χαλαρώσεων, με την απόλυτα αναγκαία υποσημείωση ότι τα πάντα ρει μέχρι και αποψινή ανακοίνωση του ΠτΔ:

- Διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται το δικαίωμα μετακίνησης (sms)

- Το νυκτερινό κέρφιου μετακινείται από τις 21:00 στις 22:00

- Ανοίγουν πάρκα και πεζόδρομοι για άθληση (μέχρι δύο άτομα μαζί)

- Δικαίωμα για παραλία και κολύμπι, μέχρι δύο άτομα (αναγκαίες αποστάσεις σα κρεβατάκια, απολύμανση τους από τον διαχειριστή κ.λπ.)

Όσον αφορά τον πυλώνα χαλαρώσεων που έχουν ιδιαίτερο οικονομικό αντίκτυπο.

- Ανοίγουν όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, πλην των mall (με διάταγμα για χρήση μασκών από υπαλλήλους που εξυπηρετούν κόσμο (μέσω ΚΕΒΕ και ΟΕΒ), υποχρεωτική χρήση αντισηπτικών και με παράλληλη έκκληση προς το κοινό όταν μετακινείται να χρησιμοποιεί μάσκες).

- Ανοίγουν όλα τα εργοτάξια χωρίς περιορισμό εργαζομένων (θα δοθεί έμφαση σε έλεγχο των αλλοδαπών με αιφνιδιαστικές δειγματοληψίες στους χώρους εργασίας και 10% δειγματοληψία των αιτητών πολιτικού ασύλου).

Επειδή το πρώτο κύμα περιλαμβάνει την επιστροφή στην εργασία χιλιάδων εργαζομένων, γίνονται ειδικές συζητήσεις για το θέμα των νηπιαγωγείων, ώστε να προσέχουν τα μικρά παιδιά των οποίων οι γονείς θα επιστρέψουν στη δουλειά. Παράλληλα γίνεται συζήτηση με ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για διάφορες διευκολύνσεις προς τους εργαζόμενους γονείς.

Σε ότι αφορά στα σχολεία υπολογίζεται να ανοίξουν στο τρίτο κύμα για τους τελειόφοιτους ώστε να μπορέσουν να κάνουν μια επανάληψη της ύλης για να δώσουν και τις αναγκαίες εξετάσεις. Για τις υπόλοιπες τάξειςβκαι επίπεδα υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ