Οι 4 φάσεις της επιστροφής στην κανονικότητα [αναλυτική παρουσίαση]

Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν πρώτες (αρχές Μαΐου), ποιες στα μέσα Μαΐου και ποιες πρέπει να περιμένουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Οι 4 φάσεις της επιστροφής στην κανονικότητα [αναλυτική παρουσίαση]

Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν πρώτες (αρχές Μαΐου), ποιες στα μέσα Μαΐου και ποιες πρέπει να περιμένουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Article featured image
Article featured image

Με τα επιδημιολογικά στοιχεία να σταθεροποιούνται και την νέα κρούσματα να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα εδώ και μερικές ημέρες στην Κύπρο, ο κυβερνητικός μηχανισμός έχει ήδη προχωρήσει στο κατ’ αρχήν σχεδιασμό της επιστροφής των πολιτών και εν συνεπεία της οικονομίας, στην κανονικότητα με σκοπό την επανεκκίνηση της μηχανής.

Παρόλα αυτά, αυτό που τονίζουν οι ειδικοί και πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου, είναι πως τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά και πως όλα τα βήματα χαλάρωσης των μέτρων πρέπει να γίνουν σταδιακά, με προσοχή και ειδικό σχεδιασμό, ούτως ώστε να μην δημιουργήσουμε και πάλι πρόβλημα.

Η σημασία, δηλαδή, της τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και της προσωπικής υγιεινής και της γενικότερης υγιεινής των χώρων είναι το κλειδί για να οδεύσουμε σιγά-σιγά προς την κανονικότητα.

Ο δημοσιογράφος του ΣΙΓΜΑ, Κυριάκος Πενηνταέξ, σε σχετικό ρεπορτάζ του στις Τομές στα Γεγονότα, παρουσίασε αναλυτικά τις 4 φάσεις της επανεκκίνησης της οικονομίας καταγράφοντας πότε και τι αναμένεται να ανοίξει κάθε είδος επιχείρησης και να επιτραπούν οι διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, γάμοι και συγκεντρώσεις.

- Αρχές Μαΐου αναμένεται η πρώτη χαλάρωση, που θα αφορά την αύξηση στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις. Παράλληλα θα ανοίξουν τα μικρά εργοτάξια, που νοείται ότι είναι ανοικτοί χώροι καθώς και καταστήματα λιανικού εμπορίου όπως βιβλιοπωλεία και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως είναι καταστήματα ένδυσης υπόδησης.

- Μέσα Μαΐου το δεύτερο κύμα όπου θα ανοίξουν κομμωτήρια , κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και τα γυμναστήρια. Νοείται ότι σε κάθε άνοιγμα θα τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής (προσωπικής αλλά και γενικής).

- Αρχές Ιουνίου ανοίγουν όπως όλα δείχνουν τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι καφετερίες. Επαναλειτουργούν σινεμά, θέατρα, κέντρα διασκέδασης, καζίνο - λέσχες, αλλά και χώροι λατρείας.


- Τέλη Ιουνίου, στην τελευταία φάση της άρσης των μέτρων, αναμένεται να επιτραπούν οι διάφορες εκδηλώσεις, οι γάμοι, οι βαφτίσεις, οι κηδείες και οι συναυλίες, τα αεροδρόμια με σαφείς περιοριστικούς όρους και τέλος τα σχολεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ