Ένας Κύπριος ψυχίατρος/ψυχοθεραπευτής εκφράζει μια διαφορετική άποψη για το καθολικό lock-down

Ο Δρ Φλώρης Στύλιος εκφράζει μια διαφορετική για το καθολικό lock-down, σε σχέση με αυτή που εξέφρασαν πρόσφατα κάποιοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Article featured image
Article featured image
Αγαπητοί συνάδελφοι, άστε τις εύκολες λύσεις/δικαιολογίες σε άλλους, προβληματιστείτε πόσοι συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων εκτίθενται καθημερινά στον πραγματικό κίνδυνο στα Γενικά Νοσοκομεία και σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων.

Πρόσφατα έχει εκφραστεί η διαφωνία από κάποιους επαγγελματίες ψυχικής υγείας όσον αφορά στην πιθανότητα να εφαρμοστεί στη χώρα μας το «complete lock-down», μόνο και εφόσον βέβαια αυτό συστήνεται από τους συναδέλφους ειδικούς στην επιδημιολογία και λοιμωξιολογία και ως αποτέλεσμα της περιορισμένης συμμόρφωσης του πληθυσμού στα μέτρα τα οποία ήδη λαμβάνονται.

Να δεχτώ και να συμμεριστώ την όποια διαφωνία εκφράζεται στο θέμα από έγκριτους νομικούς και κοινωνιολόγους. Το βρίσκω όμως άκρως προσβλητικό προς τον κλάδο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας να εκφράζεται η άποψη από συναδέλφους (ψυχικής υγείας) ότι θα υπάρχουν πολλές υποτροπές ψυχικής νόσου σε τέτοια περίπτωση, και άρα για αυτό το λόγο δεν την υποστηρίζουν.

Όχι αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ είναι ίσως η μία και μοναδική περίπτωση στην επαγγελματική μας σταδιοδρομία που θα πρέπει να προσφέρουμε όλοι τις υπηρεσίες μας (αφιλοκερδώς) μέσω τεχνολογίας (και ίσως σε εξαιρετικές περιπτώσεις με κατ’ οίκον επισκέψεις) για την ψυχολογική στήριξη του πληθυσμού. Άστε τις εύκολες λύσεις/δικαιολογίες σε άλλους, προβληματιστείτε πόσοι συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων εκτίθενται καθημερινά στον πραγματικό κίνδυνο στα Γενικά Νοσοκομεία και σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων.

Και βέβαια το complete lockdown (έστω και περιορισμένης διάρκειας) είναι μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη έχοντας προεκτάσεις σε διαφορετικές παραμέτρους (και ψυχολογικές), αλλά είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των συνανθρώπων μας!

Δρ Φλώρης Στύλιος

Ψυχίατρος / Ψυχοθεραπευτής

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ