Αναλυτικά το πρωτόκολλο υγείας που θα ακολουθείται από αύριο στα σχολεία

Ποιους κανόνες θα πρέπει να ακολουθούν καθηγητές και μαθητές με την επαναλειτουργία των σχολείων.

Article featured image
Article featured image

Επαναλειτουργούν, έπειτα από δύο μήνες, τα σχολεία στην Κύπρο, αύριο Δευτέρα, 11 Μαΐου, με πρώτους να επιστρέφουν στα θρανία τους τελειόφοιτους μαθητές.

Μια επιστροφή που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες τόσο σε γονείς και μαθητές όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία για το κατά πόσο αυτή η απόφαση είναι ασφαλής και δεν θα προκαλέσει επαναδιασπορά του ιού εντός της κοινότητας.

Παρόλα αυτά και παρόλες τις ανησυχίες οι πολιτικές αποφάσεις έχουν παρθεί και οι ημερομηνίες επιστροφής έχουν καθοριστεί, με την αυριανή ημέρα να αποτελεί σημαντικό ορόσημο και δείγμα για την καθολική επιστροφή στα σχολεία που έπεται.

Το «Σίγμα» και ο δημοσιογράφος Κυριάκος Πενηνταέξ εξασφάλισαν το έγγραφο του πρωτοκόλλου υγείας και δημοσιεύει βήμα - βήμα τους κανόνες υγείας που πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τη Δευτέρα μαθητές και καθηγητές.

- Πλύσιμο των χεριών τακτικά και σχολαστικά για 20 δευτερόλεπτα, με σαπούνι και νερό, ή με αλκοολούχο διάλυμα σε περιεκτικότητα αλκοόλης μεγαλύτερης του 60%

- Διατήρηση της σωματικής αποστασιοποίησης των 2 μέτρων στις σχολικές αίθουσες, εξωτερικούς χώρους, διαλείμματα

- Τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων

-Αποφυγή επαφής με το πρόσωπο κατά το δυνατό κυρίως με μάτια μύτη και στόμα

- Καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών στις αίθουσες και τουαλέτες

- Ορθή χρήση και αφαίρεση μάσκας προσώπου

- Σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή συμπτωμάτων ου αναπνευστικού, άμεση απομόνωση και απομάκρυνση από το χώρο του σχολείου

- Τα γάντια τα φοράει το προσωπικό καθαριότητας Η χρήση γαντιών είναι προαιρετική για τους υπολοίπους (σημασία έχει το πλύσιμο των χεριών)

- Αποφυγή συνωστισμού παντού, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους του σχολείου

Το πρωτόκολλο περιέχει λεπτομέρειες και γραφικά για τον τρόπο καθαρισμού των χεριών, την απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των θρανίων, τον χειρισμό ευπαθών ομάδων, την παρακολούθηση τυχών συμπτωμάτων, τον τρόπο εκπαίδευσης, αλλά και τον χειρισμό ψυχοκοινωνικών παραγόντων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ