Κάποια παιδιά πήγαν σήμερα σχολείο και άλλα έλαβαν αυτό, ως απάντηση, από το αρμόδιο Υπουργείο

Ίσως πρέπει κάποιοι, στο υπουργείο Παιδείας, να ξεκινήσουν με την εκμάθηση της προπαίδειας (και πάλι).

Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Ανδρέας Κάτσιης


Με χυμένο γάλα από καλδάρα που κάποιος απρόσεκτα κλώτσησε, μοιάζει το τελευταίο διάστημα η προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει το κράτος στην κανονικότητά του, με τη διαχείριση στον τομέα της παιδείας να μπάζει νερά από παντού. Μια προσπάθεια που παρά τις καλές προθέσεις –τουλάχιστον αυτές μας προβάλλονται- μοιάζει να μην έχει μελετηθεί ορθά, παρουσιάζοντας προχειρότητες και κενά.

Ελλιπής ενημέρωση, μεσοβέζικες λύσεις, εξηγήσεις -που εντέχνως ο αρμόδιος Υπουργός- αποφεύγει να δώσει και αποφάσεις που εξαιρούν ομάδες παιδιών, χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Και στη μέση η άτυπη κόντρα επιδημιολόγων και κράτους, με το δεύτερο να προχωρά σε μία έντεχνη αποδόμησή των πρώτων, μετά την αντίθεσή τους για επιστροφή των παιδιών στα σχολεία με αυτό τον τρόπο.

Κάπου ανάμεσα και οι γονείς παιδιών με αναπηρίες, όπως και οι συνοδοί τους, τους οποίους κανείς δεν ενημέρωσε ενδελεχώς για το τι θα γίνει με τα παιδιά τους. Πώς αυτά θα προστατευθούν. Πώς θα τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας όταν ένα παιδί διαθέτει συνοδό.

96426592_3217582468287084_190443926555983872_n.jpg

96381622_3217582471620417_8136005958116573184_n.jpg

Η Γιούλα Πιτσιάλη, Εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, το Σάββατο, 9 Μαΐου, κοινοποίησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook μηνύματα που εστάλησαν από ειδικό συνοδό, στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας, ρωτώντας με ποιο ακριβώς τρόπο θα προστατευθούν τα παιδιά με αναπηρίες, όταν επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, ειδικά όταν αυτά έχουν μαζί τους συνοδό.

Με το άτομο που χειρίζεται τη σελίδα του υπουργείου να απαντά, ζητώντας διευκρινήσεις για το είδος της αναπηρίας. Όταν δόθηκε, από τον ειδικό σύμβουλο, ο ορισμός που ζητήθηκε, το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε ποτέ ξανά, αφήνοντας αναπάντητο κάθε ερώτημα.

Η κα Πιτσιάλη έγραψε: «Αυτή είναι η μόνη ανταπόκριση που είχαμε σχετικά με την αναπηρία από τον Υπουργό Παιδείας και τους συμβούλους του κατά την επικοινωνία που είχαν με τους πολίτες (αναρωτιούνται τι εννοούμε αναπηρία) ..τι να πω άλλο... Κανένα άλλο ερώτημα που υποβάλαμε κι εμείς αλλά και άλλα οργανωμένα σύνολα δεν απαντήθηκε. Τυχαίο;».

Σε επικοινωνία που είχαμε με την κυρία Πιτσιάλη, μας ενημέρωσε πως έχουν ήδη αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Υγείας για να συμπεριλάβει τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση μέσα στον κατάλογο των ευάλωτων ομάδων, κάτι που όλος παραδόξως δεν έχει γίνει, ούτως ώστε να επιτραπεί στους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι. «Ούτε αυτή η λύση είναι ιδανική, από τη στιγμή, όμως, που τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι ασφαλή, δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε», σημειώνει η κα Πιτσιάλη. Προτείνει, παράλληλα, πώς μία καλή λύση θα ήταν να γίνεται υποχρεωτική θερμομέτρηση στην είσοδο όλων των σχολείων, καθώς και χρήση μάσκας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ