Πώς β(γ)άζουμε τη μάσκα

Έχουμε δει πολλά και διάφορα αυτό το διάστημα…

Article featured image
Article featured image

Από τον κυριούλη στη Λαϊκή Αγορά του Δήμου Λεμεσού, το περασμένο Σάββατο, που είχε μέσα στη μάσκα ακόμα και τα μάτια του, μέχρι τον υπουργό Δικαιοσύνης και αναπληρωτή πρωθυπουργό του Βελγίου, Κόεν Χέινς, ο οποίος μας χάρισε ένα κάπως άβολο στιγμιότυπο προσπαθώντας να φορέσει τη μάσκα.

μασκα.png

Belgian deputy prime minister struggles with coronavirus mask

Belgium's deputy prime minister is struggling... face masks are hard, OK?

Posted by news.com.au on Saturday, 2 May 2020

Καθώς βγαίνουμε σταδιακά από την καραντίνα και μετά την άρση των μέτρων, χρειάζεται να διατηρούμε τους κανόνες δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες που δόθηκαν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων όπως γραφεία, σχολεία, καταστήματα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες, καταστήματα λιανικής και κομμωτήρια, ανάμεσα σε άλλα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε πώς να φοράμε τη μάσκα μας σωστά -σκοπός είναι να καλύπτει το πρόσωπο, έτσι ώστε να μη μεταφέρονται σταγονίδια του ιού στους γύρω μας, σε περίπτωση που είμαστε φορείς.

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση κάθε είδους μάσκας, ωστόσο, κάποιοι βασικοί κανόνες ισχύουν για όλα τα είδη. Παρακάτω, ο σωστός (και ασφαλής) τρόπος να βάζουμε, να φοράμε και να βγάζουμε τη μάσκα μας:

Πώς βάζουμε σωστά τη μάσκα

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε πριν καλύψουμε το πρόσωπό μας με οποιοδήποτε ύφασμα, είναι να πλύνουμε τα χέρια μας. Καθώς πρόκειται να αγγίξουμε το πρόσωπό μας, χρειάζεται να βεβαιωθούμε πως δεν θα μεταφέρουμε οποιαδήποτε μικρόβια. Μετά, με καθαρά χέρια, φοράμε τη μάσκα και βεβαιωνόμαστε πως βρίσκεται όσο πιο κοντά στο πρόσωπο γίνεται – ιδανικά με ελάχιστο κενό μεταξύ του δέρματος και της μάσκας.Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έφτιαξε ένα βίντεο για την Ορθή Εφαρμογή και Αφαίρεση της Μάσκας

Ορθή Εφαρμογή και Αφαίρεση Μάσκας.

Posted by Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Hellenic Red Cross on Thursday, 30 April 2020Καλύπτουμε πάντα τη μύτη και το στόμα

Η μάσκα χρειάζεται μεν να είναι σφιχτή στο πρόσωπο, αλλά όχι να προκαλεί εκδορές στο πρόσωπο, αλλά ούτε να εμποδίζει την αναπνοή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν αλλά και να κολλήσουν παθογόνα σωματίδια. Μερικές μάσκες φτάνουν μέχρι και κάτω από το σαγόνι, που είναι καλό, αλλά το βασικό είναι να καλύπτονται η μύτη και το στόμα.

Πώς προσαρμόζουμε και πώς βγάζουμε τη μάσκα

Κάθε φορά που χρειάζεται να προσαρμόσουμε τη θέση της μάσκας, αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Σε συνδυασμό με το να αποφύγουμε να μεταφέρουμε σταγονίδια σε κάποιον άλλον γύρω μας, μία μάσκα που μας κάνει σωστά θα βοηθήσει στο να μη μολύνουμε και τον εαυτό μας όταν την προσαρμόζουμε. Τα χέρια είναι βασικοί φορείς μικροβίων, οπότε αν αγγίξουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας με βρώμικα χέρια, ρισκάρουμε να μεταδώσουμε τον ιό στον εαυτό μας.

Επιπλέον, το να βγάζουμε τη μάσκα ή να τη φοράμε κάτω από το σαγόνι ή πάνω από το μέτωπο, μπορεί επίσης να μεταδώσει τον ιό. Κι αυτό, γιατί βγάζοντάς τη κατ' αυτόν τον τρόπο, φέρουμε σε επαφή το καθαρό μέρος της σε σημεία του σώματός μας που μπορεί να έχουν παθογόνα επάνω τους και έτσι να τη μολύνουμε. Χρειάζεται να έχουμε τη μάσκα μπροστά από τη μύτη και το στόμα όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους.

Αν για τον οποιονδήποτε λόγο, χρειαστεί να βγάλουμε τη μάσκα όσο βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με άλλους, πρέπει να βγούμε σε εξωτερικό χώρο και να βεβαιωθούμε πως έχουμε την απαραίτητη απόσταση από τους άλλους (2 μέτρα), όπως και να αποφύγουμε να αγγίξουμε το πρόσωπό μας.

Αν είμαστε στη δουλειά και θέλουμε να βγάλουμε τη μάσκα μας στο διάλειμμα, χρειάζεται να έχουμε και πάλι απόσταση 2 μέτρων από τους άλλους. Μετά, μπορούμε να την τοποθετήσουμε με την μπροστινή πλευρά προς τα κάτω, σε ένα καθαρό κομμάτι χαρτί ή σε μία χάρτινη σακούλα. Αν πρόκειται να την ξαναβάλουμε, πρέπει να έχουμε καθαρά χέρια και να αποφύγουμε να αγγίξουμε την μπροστινή πλευρά της μάσκας.

Φροντίζουμε να την πετάξουμε σωστά ή να την απολυμάνουμε για μελλοντική χρήση

Είναι εξίσου σημαντικό να διατηρούμε τους σωστούς κανόνες υγιεινής ακόμα κι όταν παύουμε να χρησιμοποιούμε μία μάσκα -ιδανικά όταν βρισκόμαστε πλέον μακριά από άλλους ανθρώπους. Αποφεύγουμε πάντα να αγγίζουμε τη μπροστινή πλευρά της μάσκας, που μπορεί να έχει μολυνθεί με σταγονίδια που περιλαμβάνουν τον ιό. Ένας καλός τρόπος είναι να πιάνουμε τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά και να βγάζουμε τη μάσκα προς τα μπροστά, έτσι ώστε να μην αγγίξουμε καθόλου το ύφασμα ή το υλικό που βρίσκεται κοντά στη μύτη ή το στόμα, όπως και το πρόσωπό μας.

Ακόμα κι αν φοράτε μία μάσκα που δένει στο πίσω μέρος του κεφαλιού και πάλι καλό θα ήταν να τη λύνετε από πίσω. Ανεξάρτητα με το είδος μάσκας που χρησιμοποιείτε, πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας αφού τη βγάλετε και πετάξτε τη με ασφάλεια ή απολυμάνετέ τη για μελλοντική χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ