Σφήνα έξαρσης, που επηρεάζει την περιοχή μας, φέρνει 40άρια

Η πρώτη μας, αμιγώς καλοκαιρινή εβδομάδα, υπό περιοριστικά μέτρα. [Πώς εξελίσσεται ο καιρός]

Article featured image
Article featured image

Σφήνα έξαρσης και ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες θα επηρεάζουν την περιοχή μας μέχρι τουλάχιστον το τέλος αυτής της εβδομάδας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον κυρίως ηλιόλουστο καιρό και τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή για παρατεταμένη περίοδο, με κορύφωση προς τα τέλη της εβδομάδας, σύμφωνα με το kitasweather.com.

Η σφήνα έξαρσης που επηρέαζε την δυτική Ευρώπη το προηγούμενο διάστημα και που ευνοούσε διαταραχές να κατηφορίζουν προς την περιοχή μας, έχει κινηθεί ανατολικά/βορειοανατολικά.

Αυτό οφείλεται σε εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων που άρχισε να επηρεάζει την δυτική/νοτιοδυτική Ευρώπη.

Ακολούθως, η σφήνα έξαρσης ενισχύεται περαιτέρω και παραμένει σχεδόν στάσιμη για αρκετές ημέρες, με τον άξονα της να επεκτείνεται από την Βόρειο Αφρική προς τον Ελλαδικό χώρο. Αυτό θα οφείλεται στην κυκλοφορία τύπου Rex Block, όπου κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα θα εγκλωβιστεί δυτικά/νοτιοδυτικά της Πορτογαλίας ενώ κλειστό υψηλό θα βρίσκεται βορειότερα.

Screenshot_7-1-1024x755.png

Screenshot_19-1-1024x756.png

Στην συνέχεια προς τα τέλη της εβδομάδας, το Rex Block καταρρέει και το κλειστό χαμηλό θα εισέλθει και πάλι στην δυτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και θα κινηθεί αργά προς την δυτική Μεσόγειο ως σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας όπως βλέπετε στις πιο κάτω εικόνες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο άξονας της ισχυρής σφήνας έξαρσης να κινηθεί προς την περιοχή μας, όπου αναμένεται και η κορύφωση των θερμών αερίων μαζών αυτής της παρατεταμένης και θερμής περιόδου που θα εισέλθουμε.

Με τα τελευταία δεδομένα που υπάρχουν για το τέλος της εβδομάδας, φαίνεται πως ο υδράργυρος θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού.

Η ισχυρή σφήνα έξαρσης και ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες φαίνεται να εκτοπίζονται από την περιοχή μας γύρω στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Μάη, ωστόσο, είναι αβέβαιο το ποια θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας που θα ακολουθήσει, αλλά και τι καιρός θα επικρατήσει.

Να σημειωθεί ότι παρόλο που η περιοχή μας θα επηρεάζεται από υψηλές πιέσεις με τις πιθανότητες βροχής να είναι στο 0% σε όλες τις περιοχές για όλη την ερχόμενη εβδομάδα, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια ημέρα να εκδηλωθεί μεμονωμένη βροχή/καταιγίδα μικρής έκτασης και διάρκειας μόνο στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, οι οποίες λειτουργούν ως High Level Heat Source και με την διαδικασία του Mountain Valley Circulation, θα ευνοείται η κατακόρυφη ανάπτυξη νεφώσεων αν υπάρχει η απαιτούμενη υγρασία. Σε περίπτωση που υπάρξει αυτό το ενδεχόμενο, θα υπάρξει ενημέρωση τις επόμενες ημέρες.


Screenshot_11-1-1024x753.png


Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Δευτέρα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν σε θαλάσσιους, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 32 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 24 έως 26 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 26 έως 28 στα υπόλοιπα παράλια και στους 18 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν απόγειοι, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 15 έως 17 στα παράλια και στους 10 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Aύριο Τρίτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα. Στην ατμόσφαιρα, πιθανόν να αιωρείται αραιή σκόνη, κυρίως κοντά στην επιφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν σε θαλάσσιους, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 34 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 25 έως 28 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 28 έως 30 στα υπόλοιπα παράλια και στους 19 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν απόγειοι, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 16 έως 18 στα παράλια και στους 11 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα. Στην ατμόσφαιρα, πιθανόν να αιωρείται αραιή σκόνη, κυρίως κοντά στην επιφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν σε θαλάσσιους, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 4-7 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 37 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 26 έως 28 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 29 έως 31 στα υπόλοιπα παράλια και στους 20 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Τετάρτη το βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν απόγειοι, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 16 έως 18 στα παράλια και στους 12 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν σε θαλάσσιους, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 4-7 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 37 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 27 έως 30 στα παράλια και στους 20 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως ηλιόλουστος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο κατά το τριήμερο, για να κυμανθεί μέχρι την Κυριακή γύρω στους 7-10 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ