Αποκλείεται να μαντέψεις τι προσπαθεί να σου πουλήσει αυτή η διαφήμιση

Από το ίδιο το προϊόν, μέχρι την ιδέα και την εκτέλεση του διαφημιστικού σποτ, όλα είναι λάθος.

Article featured image
Article featured image

Κυκλοφόρησε πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβρη, πρόσφατα, όμως, έγινε viral στα social media, όταν ένας χρήστης στο Twitter, ανέβασε το διαφημιστικό σποτ με το σχόλιο: «Θα τρελαθώ. Αποκλείεται να μαντέψεις τι προσπαθεί να σου πουλήσει αυτή η διαφήμιση. Επιτέλους τώρα και οι γυναίκες μπορούν να αγοράσουν το προϊόν μας».

Τον αρχικό σκοπό τον πετυχαίνει, σε πείθει να παρακολουθήσεις το βίντεο διάρκειας 3 λεπτών και 21 δευτερολέπτων. Ωστόσο, όταν φτάσεις στο τέλος, δεν νομίζουμε να σε πείθει να αγοράσεις και το ίδιο το προϊόν.


Η διαφήμιση ξεκινά με μια ζοφερή στατιστική: οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 10% όλων των ευρεσιτεχνιών. Στη συνέχεια, παρουσιάζει ένα ευχάριστο μοντάζ νεαρών φιλόδοξων γυναικών που προετοιμάζονται για την σταδιοδρομία τους ως επιστήμονες. Μια 16χρονη λέει ότι ασχολείται με μια εφεύρεση που θα ανιχνεύει την ποσότητα επιβλαβών ουσιών σε αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτό. Μια 13χρονη λέει προετοιμάζει μια εφεύρεση που θα ανιχνεύει μόλυβδο στο πόσιμο νερό και μια ακόμη 16χρονη θέλει να εφεύρει μια συσκευή που θα ανιχνεύει καταβόθρες πριν καταρρεύσουν. Ως εδώ, όλα καλά και αρκετά ενδιαφέροντα.

Παρόλα αυτά, το σενάριο αποσκοπεί στην παρουσίαση της νέας (θηλυκής) εκδοχής του κλασσικού παιχνιδιού Monopoly, της Hasbro, την Ms Monopoly. Η εταιρεία προφανώς θεώρησε πως η κλασσική μορφή του παιχνιδιού ήταν κατάλληλη περισσότερο για άνδρες, έτσι αποφάσισε να εκδώσει την γυναικεία μονόπολη, στην οποία οι θηλυκοί παίκτες ξεκινούν με περισσότερα χρήματα, εισπράττουν πιο πολλά όταν περνούν από την εκκίνηση, ενώ οι παίκτες αγοράζουν προϊόντα που εφευρέθηκαν αποκλειστικά από γυναίκες.


106121876-1568128940307msmonopoly.jpg
«Το πρώτο παιχνίδι όπου οι γυναίκες μπορούν να πάρουν κερδίσουν περισσότερα από τους άνδρες», αναφέρει η λεζάντα στο κουτί του παιχνιδιού


Το άτοπο αυτό εγχείρημα, είχε και την ανάλογη υποδοχή από το κοινό καθώς δέχτηκε δρυμία κριτική από το ευρύ κοινό, το οποίο χαρακτήρισε τόσο την ιδέα για θηλυκή μονόπολη όσο και την όλη διαφήμιση, προσβλητική για τις γυναίκες και υποτιμητική.

Η ειρωνεία είναι ότι η Monopoly βασίζεται στο παιχνίδι Landlord’s Game, που έφτιαξε το 1906 η συγγραφέας και ακτιβίστρια του φεμινιστικού κινήματος Lizzie Magie τα δικαιώματα του οποίου απέκτησε η εταιρεία παιχνιδιών χωρίς να αναφέρει πουθενά τη δημιουργό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ