Τοποθέτηση αισθητήρων απόστασης σε παιδιά, όπως τα αυτοκίνητα, προτείνει ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ

Η πρόταση/εισήγηση του Νετανιάχου, έγινε την περασμένη Δευτέρα, σε συνέδριο Νέων Τεχνολογιών.

Article featured image
Article featured image

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πληροφορία πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρότεινε την χρήση αισθητήρων απόστασης για τα μικρά παιδιά.


Την είδηση μετέδωσε πρώτη η Jerusalem Post, η οποία ανέφερε πως ο Νετανιάχου πρότεινε την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας σε συνέδριο, τη χρήση νέων τεχνολογιών ώστε οι Ισραηλινοί να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα που επιβάλει η πανδημία κορωνοϊού.

«Μίλησα με τους επικεφαλής σε θέματα τεχνολογίας για μέτρα στα οποία το Ισραήλ αποδίδει. Για παράδειγμα οι αισθητήρες, κάθε άτομο, κάθε παιδί - και το θέλω πρώτα για τα παιδιά - θα μπορούσε να έχει έναν αισθητήρα που θα εκπέμπει συναγερμό αν πλησιάσει πολύ κοντά (σ.σ σε άλλο άτομο), όπως κάνουν οι αισθητήρες των αυτοκινήτων», είπε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με την JP.

«Πρόκειται για τεχνολογία που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν (σ.σ σε ανθρώπους) και θα επιτραπεί με νόμο που θα περάσουμε», διευκρίνισε.

Ενστάσεις από ειδικούς

«Θα είναι δύσκολο να το κάνουμε για περισσότερους από ένα εκατομμύριο μαθητές που επιστρέφουν στα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα κάθονται σε απόσταση δύο μέτρων. Είναι εξωπραγματικό και επικίνδυνο», σχολίασε στην Ynet η ειδικός σε θέματα διαδικτύου Εϊνάτ Μερόν.

«Θεωρητικά αντιλαμβάνομαι την ιδέα πίσω από την πρόταση. Όμως αν και τέτοια μικροτσίπ απόστασης υφίστανται σε οχήματα, είναι διαφορετικό να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι η επιβολή που τα αλλάζει όλα. Το να βάλουμε μικροτσίπ σε παιδιά δεν θα περάσει από καμία δοκιμή - ούτε πρακτικά αλλά ούτε και νομοθετικά», συνεχίζει η ειδικός.

«Αν οι πληροφορίες για την τοποθεσία των παιδιών ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο, ένας παιδόφιλος με κάποια γνώση σε θέματα κυβερνητικής, θα μπορούσε να εισέλθει στο σύστημα και να τα παρακολουθεί έξω από τα σχολεία τους, να τα ακολουθεί και να μοιράζεται τα στοιχεία σε άλλες πλατφόρμες», λέει η Μερόν.

Το γραφείο του πρωθυπουργού αποκρίθηκε στην αναφορά, διευκρινίζοντας πως ο Νετανιάχου δεν πρότεινε την εισαγωγή δεδομένων σε διαδικτυακές πλατφόρμες αλλά μία «απλή τεχνολογία» που θα ενημερώνει τους πολίτες για τις μεταξύ τους αποστάσεις. «Είναι μία προαιρετική επιλογή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να κρατούν τις αποστάσεις τους, όπως το σύστημα Mobileye στα οχήματα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ