Ποιοι και γιατί θέλουν τη Λευκωσία χωρίς αυτοκίνητα για μια Κυριακή κάθε μήνα;

Με ψήφισμα στο change.org ομάδα πολιτών προβάλλει το αίτημά της στον Δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

Article featured image
Article featured image

«Με το τέλος των περιορισμών κυκλοφορίας και όταν ο περιορισμός της επιδημίας θεωρηθεί υπό έλεγχο, να εφαρμοστεί η Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στη Λευκωσία, για μια Κυριακή κάθε μήνα. Μια κυριακάτικη εκδήλωση το μήνα χωρίς αυτοκίνητα, στο κέντρο της Λευκωσίας, από τις 10π.μ. μέχρι τις 6μ.μ., ούτως ώστε να επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση και για να δίνεται αρκετός χρόνος για τη μετακίνηση σε μακρινές αποστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κυκλοφορία για αυτή τη μέρα θα επιτρέπεται μόνο στα λεωφορεία (με επιπλέον δρομολόγια για τη διευκόλυνση της μετακίνησης του κόσμου), ταξί, οχήματα εκτάκτου ανάγκης για απαραίτητες μετακινήσεις (βοήθεια σε αρρώστους, επισκέψεις σε νοσοκομείο, μεταφορά ατόμων με αναπηρίες)», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο που συνοδεύει το ψήφισμα.

car free nicosia.jpg


Όπως διαβάζουμε, η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από:

Δήμαρχος Ποδηλάτου της Λευκωσίας

Streets4All Cyprus

Urban Gorillas

H Μάχη των πεζών

Youth for Climate Cyprus

Project Phoenix


Αναφέρει επιπλέον το ψήφισμα:

«Παρά τις δυσκολίες που έφερε η επιδημία του COVID-19 και την αναγκαστική καραντίνα, είναι αδιαμφισβήτητο ότι αυτή η περίοδο είχε κάποιες θετικές πτυχές: μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε την πόλη μας χωρίς αυτοκίνητα, με ήσυχους δρόμους, καθαρό αέρα και πιο γαλανό ουρανό. Πράγματα τα οποία είχαμε ξεχάσει και δεν ελπίζαμε να δούμε στο σύντομο μέλλον ή τα είχαμε ήδη θεωρήσει αδύνατα.

nicosia car free 2.jpg
Η Λευκωσία εν μέσω lockdown [πηγή: Δήμος Λευκωσίας]


Κατά τη διάρκεια της καραντίνας είχαμε την εμπειρία αυτής της νέας ατμόσφαιρας όπου απολαύσαμε το περπάτημα και την ποδηλασία χωρίς τον ενοχλητικό θόρυβο των αυτοκινήτων, ανακαλύψαμε και πάλι τις γειτονιές μας, παρατηρήσαμε τα ανθισμένα δέντρα και λουλούδια, ευχαριστηθήκαμε έστω κι από απόσταση την παρουσία πεζών και ποδηλάτων στους δρόμους, με ενθουσιώδη παιδιά που χαιρετούσαν περαστικούς και μέχρι που ανακαλύψαμε γνωστούς που ήταν γείτονες μας εδώ και χρόνια.


Ακόμα περισσότερες φωτογραφίες της πόλης


Η Λευκωσία έχει κρυμμένους θησαυρούς σε κάθε γειτονιά και οι σύντομες μας εξορμήσεις μας έκαναν να λαχταρίσουμε μια πιο ανθρώπινη πόλη. Ταυτόχρονα, λόγω της καραντίνας, είχαμε περιορισμένες ευκαιρίες για να απολαύσουμε αυτή την πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα - μια ατμόσφαιρα που πλησιάζει σε μια βιώσιμη πόλη, που θα έπρεπε να μπορούμε να απολαμβάνουμε επί καθημερινής βάσεως».

Μάλιστα, στο τέλος του κειμένου γίνεται και αναφορά στα πλεονεκτήματα που ενδέχεται να επιφέρει μια τέτοια πρωτοβουλία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ