Πλήρωσαν για τουριστικά καταλύματα που δεν υπήρχαν (κυριολεκτικά)

Τι αναφέρει η Αστυνομία Κύπρου για τη νέα διαδικτυακή απάτη και τι συνιστά σε όσους προχωρούν σε κρατήσεις καταλυμάτων μέσω συγκεκριμένων ιστοσελίδων.

Article featured image
Article featured image

Το τελευταίο διάστημα η Αστυνομία έγινε δέκτης αρκετών καταγγελιών από πολίτες σχετικά με διαδικτυακή απάτη κρατήσεων ενοικιάσεως οικιών/διαμερισμάτων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τις σχετικές αγγελίες τις εντόπισαν σε διάφορες ιστοσελίδες μαζικών διαφημίσεων/ αγγελιών ή και μέσω των καταλυμάτων που ενοικιάζονται με την μέθοδο Airbnb.

Οι παραπονούμενοι μετά την αξιολόγηση της εν λόγω διαφήμισης/ αγγελίας, προέβηκαν σε πληρωμή και εξόφληση της κράτησης τους, αλλά διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για απάτη αφού τέτοια κράτηση δεν ίσχυε ή ακόμη τέτοιο κατάλυμα δεν υπήρχε. Σημειώνεται ότι, για την κράτηση της οικίας/διαμερίσματος, οι απατεώνες προέτρεψαν τους ανυποψίαστους ενοικιαστές όπως πληρώσουν το ζητούμενο χρηματικό ποσό σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Για αυτά τα περιστατικά, οι απατεώνες προσποιούνται τους ιδιοκτήτες διαθέσιμων οικιών/διαμερισμάτων στην Κύπρο ή ακόμη στο εξωτερικό, οι οποίες προσφέρονται προς ενοικίαση μέσω διαφόρων σχετικών ιστοσελίδων, δημιουργώντας πλαστές αγγελίες με ψεύτικα στοιχεία προσώπου και μέσω ηλεκτρονικών διευθύνσεων που δεν χρειάζεται πιστοποίηση χρήστη (gmail, yahoo, aol κλπ).Επίσης χρησιμοποιούν κάρτες προπληρωμένης τηλεφωνίας.

Το κοινό καλείται όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικό πριν προβεί σε οποιαδήποτε πληρωμή. Να προχωρεί σε περαιτέρω εξετάσεις ως προς το κατάλυμα και να επιβεβαιώνει ότι όντως η αγγελία είναι αυθεντική μέσω επίσημης ιστοσελίδας. Να ζητεί να του παρουσιάζεται πιστοποιητικό του προσώπου ως προς τα πραγματικά του στοιχεία και να προτιμά οι πληρωμές να γίνονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς (που θεωρείται φυσιολογικό να γίνει η πληρωμή) και όχι μέσω προσωπικής διευθέτησης με τον ιδιοκτήτη.

Το κοινό μπορεί να συμβουλεύεται την Αστυνομία για τέτοιου είδους απάτες μέσω των επίσημων σελίδων της Αστυνομίας www.police.gov.cy και του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.cy και για υποβολή παραπόνων να επισκέπτεται τα κατά Επαρχία Τμήματα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ