Πώς είναι να ζεις ολομόναχος σε μια παραλία ενός νησιού της Μεσογείου

Η ζωή ενός άνδρα που κοντεύει τα 80, εκ των οποίων τα 31 από αυτά ζει απομονωμένος σε ένα νησί.

Article featured image
Article featured imageΓια τον Mauro Morandi η αυτοαπομόνωση δεν είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά στάση ζωής, αν αναλογιστούμε ότι από το 1989 αποφάσισε να απαρνηθεί για πάντα το σύγχρονο τρόπο ζωής και να ζήσει μόνος του στο πανέμορφο νησί Budelli, ανάμεσα στη Σαρδηνία και την Κορσική.

image_e88d.jpg
Φωτογραφίες: MICHELE ARDU / National Geographic


O Mauro Morandi περνά τις περισσότερες ώρες αγναντεύοντας τη θάλασσα και ακούγοντας των ήχο των κυμάτων. Σύμφωνα με το εξαιρετικό ρεπορτάζ του National Geographic, το 1989, το σκάφος του Morandi βρέθηκε με κατεστραμένο τον κινητήρα να παρασύρεται από τα θαλάσσια ρεύματα στις ακτές του νησιού Budelli, ανάμεσα στα νερά της Σαρδηνίας και της Κορσικής. Όταν έμαθε ότι ο συντηρητής του θα έβγαινε στη σύνταξη σε δύο μέρες, ο Morandi απογοητευμένος από την κοινωνία που ζούσε, πούλησε το σκάφος και εγκαταστάθηκε στο νησί όπου επιβιώνει μόνος του τα τελευταία 28 χρόνια.

5c74fbf3423f3_image_8174.jpg
Φωτογραφίες: MICHELE ARDU / National Geographic


Το Εθνικό Πάρκο Maddalena Archipelago αποτελείται από επτά νησιά και η νήσος Budelli θεωρείται το ομορφότερο από αυτά κυρίως λόγω της Ροζ παραλίας (Spiaggia Rosa) που έχει. Η πανέμορφη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά έχει πάρει το όνομα της από την ροζ απόχρωση της άμμου που δημιουργήθηκε από τη διάβρωση των κοραλλιών και των κοχυλιών στη διάρκεια των χρόνων.

5c74fbf2c3df8_image_10fc.jpg
Φωτογραφίες: MICHELE ARDU / National Geographic


Ο χρόνος του κυλά δημιουργικά αφού όταν δεν φτιάχνει γλυπτά από τους κέδρους, συνηθίζει είτε να διαβάζει αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους και λογοτεχνία, είτε να φωτογραφίζει τις ομορφιές του νησιού.

Ο Morandi ισχυρίζεται πως δεν θα φύγει ποτέ από το νησί και θα αφήσει την τελευταία του πνοή πάνω σε αυτό. Σε καθημερινή βάση προστατεύει τις ακτές καθαρίζοντας τις από πλαστικά που ξεβράζει το κύμα και παρά την αποστροφή του απέναντι στους ανθρώπους, υποδέχεται πάντα θερμά τους επισκέπτες και τους εκπαιδεύει σχετικά με τους τρόπους που οφείλουν να προστατεύουν το οικοσύστημα.

image_d233.jpg
Φωτογραφίες: MICHELE ARDU / National Geographic


Οι χειμώνες στο Budelli είναι ιδιαίτερα όμορφοι. Ο Morandi περνά πολύ καιρό χωρίς να έρθει σε επαφή με άνθρωπο κάνοντας ενδοσκόπηση και απολαμβάνοντας την ησυχία της φύσης. Απολαμβάνει να κάθεται στην παραλία και να ακούει τους ήχους του ανέμου και την θάλασσας που υποδηλώνουν την απόλυτη σιωπή. «Είναι ένα είδος φυλακής αλλά είναι μια φυλακή που επέλεξα εγώ ο ίδιος για τον εαυτό μου», λέει.

Όταν το νησί απέκτησε σύνδεση με το διαδίκτυο, παρόλο που ο ίδιος είναι λάτρης της μοναχικής ζωής, ο Morandi εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να εκπληρώσει έναν ανώτερο σκοπό.

naassom-azevedo-t1QUoAMyXDs-unsplash.jpg
Φωτογραφίες: MICHELE ARDU / National Geographic


Με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων, επιδιώκει να παρουσιάσει στους ανθρώπους τις ομορφιές της φύσης, με στόχο να τους φέρει πιο κοντά σε αυτή, να τους κάνει να την αγαπήσουν και τελικά να αρχίσουν να φροντίζουν τον πλανήτη που κινδυνεύει να εξαφανιστεί.Δείτε ακόμα περισσότερες φωτογραφίες στο ρεπορτάζ του National Geographic.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ