Γιατί δεν απαντά κανείς στις περισσότερες κλήσεις στο 1433;

Αυτή και άλλες 6 ερωτήσεις αναγνωστών που θέσαμε σε Ανώτερο Λειτουργό του Υπουργείου Εργασίας, λίγο πριν λήξει η προθεσμία για τις αιτήσεις της Β’ φάσης των Ειδικών Σχεδίων.

Γιατί δεν απαντά κανείς στις περισσότερες κλήσεις στο 1433;

Αυτή και άλλες 6 ερωτήσεις αναγνωστών που θέσαμε σε Ανώτερο Λειτουργό του Υπουργείου Εργασίας, λίγο πριν λήξει η προθεσμία για τις αιτήσεις της Β’ φάσης των Ειδικών Σχεδίων.

Article featured image
Article featured image

Στις 20 Μαΐου, ημέρα Τετάρτη, λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας. Μια διαδικασία, βελτιωμένη, σύμφωνα με το Υπουργείο, στην οποία πέραν του ότι εντάσσονται επιπλέον ομάδες δικαιούχων που βρίσκονταν εκτός στο πρώτο σχέδιο, τα στοιχεία των αιτητών ταυτοποιούνται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης, γλυτώνοντας περιττούς ελέγχους και καθυστερήσεις.

Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως τα σοβαρά προβλήματα της Α’ φάσης έχουν επιλυθεί στο μεγαλύτερο βαθμό και η Β’ φάση καλύπτει τα προηγούμενα κενά με τη διαδικασία να κυλά πιο ομαλά. μία μερίδα πολιτών έχει αντίθετη άποψη, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται, όπως αναφέρουν, στην ανύπαρκτη επικοινωνία με τις γραμμές του Υπουργείου, οι οποίες δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν το κοινό.

Αρκετοί, μάλιστα, έχουν αναρτήσει κατά καιρούς φωτογραφίες από τις δεκάδες επανειλημμένες κλήσεις που έχουν κάνει στο 1433, χωρίς να λάβουν καμία ανταπόκριση.


Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σε αυτό και άλλα έξι ερωτήματα αναγνωστών που έφτασαν στη CITY, σε σχέση με την πρόοδο πληρωμής των επιδομάτων της Β’ φάσης, τα καθυστερημένα επιδόματα σε δικαιούχους της πρώτης φάσης κ.α.

Η CITY επικοινώνησε με τον Άντη Αποστόλου, Ανώτερο Λειτουργό Εργασιακών Σχέσεων και Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας.



Η σελίδα του Υπουργείου Εργασίας για τα Ειδικά Σχέδια και άλλες γενικές και ειδικές πληροφορίες



Τι συμβαίνει τελικά με το 1433;

Ο συγκεκριμένος τετραψήφιος αριθμός δημιουργήθηκε με σκοπό να εξυπηρετούνται οι πολίτες που έχουν κάποιο πρόβλημα με τις αιτήσεις τους και μαζί με τη βοήθεια των λειτουργών, να λύνουν το ζήτημα. Ωστόσο, από την αρχή της λειτουργίας του, δεκάδες χιλιάδες πολίτες έπαιρναν συνεχώς τηλέφωνο και εξακολουθούν να παίρνουν, για ζητήματα τα οποία υπάρχουν απαντήσεις και οδηγίες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου εδώ και καιρό. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να υπερφορτώνονται οι γραμμές, να είναι συνεχώς απασχολημένες και πολλοί πολίτες να μη μπορούν να επικοινωνήσουν με κάποιο λειτουργό. Αυτό που θέλω να πω και είναι κάτι που το τονίζαμε από την αρχή, είναι πως, πριν μπείτε στη διαδικασία να πάρετε τηλέφωνο το 1433, ψάξτε στο διαδίκτυο και στη σελίδα του Υπουργείου Εργασίας και αν δεν βρείτε τις απαντήσεις που θέλετε, επικοινωνήστε τότε με το 1433.

Υπάρχουν, όμως, πολλές αναρτήσεις με φωτογραφίες που δείχνουν 500 και 600 αναπάντητες κλήσεις στο 1433. Πώς το δικαιολογείτε αυτό;

Αν καλέσει κάποιος μία φορά το 1433 και το αφήσει να καλεί, με το που ελευθερωθεί μία από τις διαθέσιμες γραμμές, θα μιλήσει με λειτουργό, αφού θα μπει σε σειρά προτεραιότητας. Εάν το κλείσει και ξαναπάρει δεκάδες φορές, τότε να ξέρει πως δεν καλεί το 1433 αλλά μία από τις γραμμές που είχε μπει ο αριθμός τους τις προηγούμενες φορές, έχοντας χάσει τη σειρά προτεραιότητάς του και στερώντας από άλλους πολίτες να πιάσουν γραμμή. Σκεφτείτε πως αυτό γίνεται καθημερινά από χιλιάδες κόσμου. Υπάρχουν άτομα που καταφέρνουν να πιάσουν γραμμή και δύο φορές την ημέρα, έχει συμβεί αυτό. Είναι τεράστιος ο όγκος των τηλεφωνημάτων που δεχόμαστε καθημερινά και ανθρωπίνως αδύνατον να εξυπηρετηθούν όλα.

Αύριο, 20 Μαΐου, λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Πότε ξεκινούν οι πληρωμές;

Με το που λήξει η προθεσμία υποβολής, θεωρούμε πως τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες θα γίνουν οι πληρωμές για ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων, αφού ήδη έχει γίνει η ταυτοποίηση και δεν θα χρειαστεί να την επαναλάβουμε. Όσοι, παρόλα αυτά, δεν πληρωθούν λόγω κάποιου προβλήματος στα στοιχεία τους, θα εξεταστούν και θα πληρωθούν με επιταγή, όπως έγινε και στην πρώτη φάση.


Ποιος ο αριθμός των δικαιούχων που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη; Τι θα γίνει με αυτές τις περιπτώσεις;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχουμε ακριβή αριθμό των ατόμων που δεν έχουν λάβει επίδομα στη πρώτη φάση πληρωμών. Αυτό που εξετάζουμε τώρα και είμαι στη διαδικασία διόρθωσής του, είναι τις περιπτώσεις αυτών που στην Α’ φάση υπέβαλαν την αίτηση ΕΕΑ6, που αφορούσε τα τραπεζικά στοιχεία, αλλά δεν υπέβαλαν την ΕΕΑ4 που ήταν επί της ουσίας η αίτηση επιδόματος. Μια κατηγορία που αρχικά θα έχανε το επίδομά της, εν τέλει το Υπουργείο αποφάσισε να διορθώσει αυτή τη στρέβλωση και να λύσει το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να συνδέσουμε τα τραπεζικά στοιχεία με τις αιτήσεις και δεχόμαστε τηλέφωνα/mail και φαξ από πολίτες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, για να διορθώσουμε το πρόβλημα και να πληρωθούν. Οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν το πρόβλημα μέσω του 1433, να στείλουν επιστολή μέσω φαξ στο 22338175 ή email στο coronavirus@mlsi.gov.cy.

Αν δεν λάβω SMS μετά το πέρας υποβολής της αίτησής μου, σημαίνει πως έκανα κάποιο λάθος;

Όχι απαραίτητα γιατί υπήρξαν περιπτώσεις που καταχώρησαν λάθος αριθμό τηλεφώνου. Όταν υποβάλει κάποιος την αίτηση θα λάβει είτε SMS είτε email (πολλές φορές καταλήγουν στα spam), από το Υπουργείο ότι έχει ληφθεί η αίτηση. Αν παρόλα αυτά δεν λάβει κάτι από τα πιο πάνω είναι καλό να κρατήσει τον αριθμό αναφοράς που θα εμφανιστεί στην οθόνη του, αφού υποβάλει την αίτηση. Με αυτό τον αριθμό αναφοράς θα μπορέσει εύκολα να εντοπίσει την αίτησή τους κάποιος λειτουργός και κατ’ επέκταση το πιθανό πρόβλημα.

Όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, μπορούν να ενταχθούν στην Α’ φάση του σχεδίου;

Αυτό που έπρεπε να γίνει για να δικαιούνται επίδομα από την α’ φάση του σχεδίου, είναι πως έπρεπε ο εργοδότης τους να υποβάλει πρώτα την αίτηση ΕΕΑ7, και ακολούθως να συμπεριλάβει τον εν λόγω εργαζόμενο στην αίτηση για τη συμμετοχή της επιχείρησης σε Σχέδιο Αναστολής Εργασιών της Επιχείρησης.

Ποια ήταν τα συχνότερα λάθη που εντοπίσατε σε αιτήσεις ιδιωτών;

Νομίζω πως οι περισσότεροι έβαζαν λάθος στοιχεία ταυτοποίησης και αυτό δημιουργούσε τα περισσότερα προβλήματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ