Το νέο σιντριβάνι της Αθήνας σε ένα εντυπωσιακό timelapse βίντεο

Ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Article featured image
Article featured image

Ένα από τα πλέον γνωστά τοπόσημα της Αθήνας έχουν οι κάτοικοι της ξανά στη διάθεση τους από σήμερα: Την πλατεία Ομονοίας, η οποία ανακατασκευάστηκε και απέκτησε ξανά το φημισμένο συντριβάνι της. Πλέον η πλατεία Ομονοίας δεν είναι ένας γκρίζος κυκλοφοριακός κόμβος αλλά ένα πανέμορφο σημείο συνάντησης όπως συνέβαινε προηγούμενες δεκαετίες αλλά και μέρος του Μεγάλου Περιπάτου της πόλης που δημιουργείται το επόμενο διάστημα από τον Δήμο Αθηναίων.

Με την ευγενική προσφορά σημαντικών δωρητών η πλατεία Ομονοίας έχει πάλι το πανέμορφο τεράστιο σιντριβάνι -ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη- με διάμετρο 30 μέτρων που ο κεντρικός του πίδακας τινάζει το νερό σε ύψος ως και 20 μέτρα ενώ συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία φωτός και χρωμάτων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Athens: The New Omonoia Square (Timelapse)

Athens: The New Omonoia Square (Timelapse)

Posted by Greece High Definition on Friday, 15 May 2020


Η εικόνα της Πλατείας Ομονοίας άλλαξε πολλές φόρες μέσα στα χρόνια

Η πλατεία προβλεπόταν στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας που έγινε κατόπιν παραγγελίας του Όθωνα το 1834.

Αρχικά ονομάστηκε πλατεία Ανακτόρων, καθώς εκεί επρόκειτο να κτιστούν τα βασιλικά ανάκτορα.

Η ιστορία της Ομόνοιας ξεκίνησε ένδοξα κι επαναστατικά, με οράματα και υποσχέσεις, όταν πλήθος Αθηναίων έτρεξαν στη μέχρι τότε αποκαλούμενη πλατεία Όθωνος για να πανηγυρίσουν την έξωση του βασιλιά. Τότε ο Δημήτριος Βούλγαρης, απευθύνεται στον λαό και δίνουν όρκο ομονοίας επί της πλατείας, που σύμφωνα με τα λόγια του “...λαμβάνει το ωραίον της Ομονοίας όνομα...”.

Στα πρώτα χρόνια της ως πλατεία Ομονοίας ομορφαίνει και δενδροφυτεύεται σε βαθμό που γίνεται καταπράσινη.

pagkrati.jpg
Δεκαετία του '50. Αφετηρία του λεωφορείου 12 (Πλατεία Ομονίας - Παγκράτι)


Το 1889, στο τέλος της Αθηνάς, οικοδομείται σε σχέδια του Ερνεστ Τσίλερ το ξενοδοχείο Μέγας Αλέξανδρος, σήμα κατατεθέν της περιοχής, η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς της κοσμικής κίνησης της πόλης.

Η πλατεία αλλάζει μορφή όταν ολοκληρώνονται τα έργα για τον σταθμό του Ηλεκτρικού το 1930.

plateia syn.jpg


Η μεγάλη αναδιάταξη της πλατείας πραγματοποιείται το 1960, όπου η φυσιογνωμία της αλλάζει. Η επιφάνεια της πλατείας μετατρέπεται σε τεχνητή λίμνη με συντριβάνια .

Η τελευταία αλλαγή που σηματοδοτεί την απαρχή της Γκρι πλέον εποχής, γίνεται τη δεκαετία του '90. Η Ομόνοια σκάβεται ξανά! Αυτή τη φορά για τις ανάγκες του μετρό, ενώ αλλάζει και πάλι μορφή. Το υγρό στοιχείο δίνει τη θέση του στο στερεό, καθώς αντικαθίσταται το σιντριβάνι από το έργο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου.

varotsos dromeas omonoia.jpg
Ο Δρομέας του Κώστα Βαρώτσου όταν ακόμα κοσμούσε την πλατεία τέλη των 80s με αρχές των 90s


Η τελευταία αποτυχημένη ανάπλαση έγινε το 2004 επί δημαρχίας της Ντόρα Μπακογιάννη.

Στις 31 Οκτωβρίου 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτές τις πράξεις δωρεάς μέσω των οποίων τρεις φορείς, η τεχνική εταιρεία Ηλέκτωρ, το Κοινωφελές Ίδρυμα Λασκαρίδη και η Fontana Fountains προσφέρονταν να συμβάλουν στη δημιουργία νέου σιντριβανιού στην Πλατεία Ομονοίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ