Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές από το Κράτος για τη δεύτερη περίοδο

Αυτή και άλλες απαντήσεις από το Υπουργείο Εργασίας στις 8 συχνότερες ερωτήσεις πολιτών.

Article featured image
Article featured image

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ετοιμάσει απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις των πολιτών, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα coronavirus.mlsi.gov.cy.

Οι ερωτήσεις και απαντήσεις τους είναι οι εξής:


1. Πώς θα ξέρω αν η αίτηση που υπέβαλα είναι σωστή, αν δεν έχω κάνει κάποιο λάθος;

Λαμβάνετε αμέσως μήνυμα SMS ότι ήταν επιτυχής η υποβολή. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα στοιχεία που καταχωρίσατε, θα ενημερωθείτε αφού εξεταστεί η αίτηση.2. Υπέβαλα αίτηση και έλαβα το επίδομα για την πρώτη περίοδο. Τι πρέπει να κάνω για να λάβω το ειδικό επίδομα και για τη δεύτερη περίοδο 13/4-12/5; Ποιες αιτήσεις υποβάλλουν οι εργοδότες και ποιες οι εργοδοτούμενοι;

Πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση για τα Σχέδια Πλήρους και Μερικής Αναστολής από τον εργοδότη. Αν πρόκειται για την Ειδική Φροντίδα και το Επίδομα Ασθενείας, η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Συγκεκριμένα:

Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν: Την αίτηση για την Ειδική Άδεια για Φροντίδα Παιδιών (ΕΕΑ.1) και την αίτηση για το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας (ΕΕΑ.2).

Οι εργοδότες: Την αίτηση για το Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών της Επιχείρησης (ΕΕΑ.3) και την αίτηση για το Ειδικό Σχέδιο Μερικής Αναστολής Εργασιών της Επιχείρησης (ΕΕΑ.4).

Εργοδότες που έχουν προβεί σε προσλήψεις μετά την 1/2/2020, πρέπει οπωσδήποτε, πριν την υποβολή των πιο πάνω αιτήσεων, να συμπληρώσουν πρώτα την Δήλωση Υποβολής Στοιχείων Νέων Εργοδοτουμένων (ΕΕΑ.7), η οποία αφορά σε προσλήψεις εργοδοτουμένων κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2020.

Οι Αυτοτελώς Εργαζόμενοι: Την αίτηση για το Ειδικό Σχέδιο Αυτοτελώς Εργαζομένων (ΕΕΑ.5).


3. Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για τη δεύτερη περίοδο;

Οι πληρωμές υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν με το κλείσιμο των αιτήσεων - προς το παρόν η προθεσμία για υποβολή αίτησης λήγει στις 20/5.4. Δήλωση Στοιχείων Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) – Αν το καταχωρίσαμε και εγκρίθηκε την πρώτη περίοδο, πρέπει να το ξαναδηλώσουμε;

Αν έχει ήδη υποβληθεί από την πρώτη περίοδο και έχει επιβεβαιωθεί, δηλαδή αν λάβατε επίδομα, δεν χρειάζεται να υποβληθεί ξανά το ΙΒΑΝ.

Υπέβαλα σωστά τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού αλλά δεν πληρώθηκα. Πρέπει να υποβάλετε ξανά τη Δήλωση Στοιχείων Τραπ. Λογαριασμού.

Μπορώ να αλλάξω τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσα κατά την πρώτη περίοδο; Θέλω να λάβω το δεύτερο επίδομα σε άλλο μου λογαριασμό. Τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού που καταχωρήθηκαν κατά την πρώτη περίοδο και επιβεβαιώθηκαν δεν μπορούν να αλλάξουν.

Μπορώ να υποβάλω IBAN ξένης τράπεζας και όχι κυπριακής για να καταβληθεί το επίδομα; Όχι.5. Δεν πήρα μήνυμα ότι έχω κάνει κάποιο λάθος αλλά ούτε και πληρώθηκα. Τι να κάνω;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε πρώτα με τον εργοδότη σας για να ελεγχθεί το λάθος που έγινε στη υποβολή της αίτησης6. Προσλήφθηκα Φεβρουάριο/Μάρτιο, τι πρέπει να κάνω;

Να υποβάλει την αίτηση ΕΕΑ7 ο εργοδότης πρώτα και μετά να σας συμπεριλάβει στην αίτηση που θα υποβάλει για τη συμμετοχή της επιχείρησης σε Σχέδιο Αναστολής Εργασιών της Επιχείρησης.7. Στην αίτηση για την Ειδική Άδεια Φροντίδας Παιδιών δεν μπορώ να καταχωρίσω τα στοιχεία όλων των παιδιών μου κάτω των 15.

Για σκοπούς έγκρισης της αίτησης δεν χρειάζεται να καταχωρηθούν πέραν του ενός παιδιού.8. Είμαι υπάλληλος του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, ποια αίτηση να συμπληρώσω;

Τα ειδικά σχέδια του ΥΕΠΚΑ αφορούν μόνο ιδιωτικούς υπάλληλους. Οι Λειτουργοί του Δημόσιου ή Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα μέχρι τις 5.5.2020 πρέπει να πληρωθούν κανονικά από τον Δημόσιο ή Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και μετά τις 5.5.2020 θα πρέπει να συμπληρώσουν ειδική αίτηση στον Προϊστάμενό τους και όχι στο Υπουργείο Εργασίας.

Για προβλήματα ταυτοποίησης στοιχείων και θέματα εξυπηρέτησης πολιτών στα Επαρχιακά Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (καταβολή εισφορών, εγγραφές ανέργων, κ.ά.) πατήστε ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ