Ντοκιμαντέρ της ισπανικής τηλεόρασης με πραγματικές σκηνές από το πραξικόπημα και την εισβολή

Το βίντεο παρουσιάζει συγκλονιστικές (και σπάνιες) σκηνές από τις μαύρες εκείνες μέρες όπως τις έζησε πολεμικός ανταποκριτής που έφτασε τότε στο νησί, για να καλύψει τα γεγονότα.

Article featured image
Article featured image


Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της ισπανικής τηλεόρασης κυκλοφόρησε στο Facebook από τον Μιχάλη Μιχαήλ, ο οποίος αναφέρει στη σχετική ανάρτηση: «15&20 Ιουλίου 1974. Ένα βίντεο της ισπανικής τηλεόρασης με πραγματικές σκηνές από το πραξικόπημα και την εισβολή. Σκηνές γύρω από το προεδρικό τις μέρες του πραξικοπήματος και η μάχη του Λήδρα Πάλας κατά την τουρκική εισβολή. Είμαι σίγουρος ότι ορισμένες σκηνές δεν έχουν προβληθεί ξανά. Ευχαριστώ θερμά τη Yiota Theodosiou Pitta για τη μετάφραση από τα ισπανικά στα ελληνικά. Με βοήθησε τα μέγιστα για την τοποθέτηση ελληνικών υποτίτλων».



Το εξαιρετικό ρεπορτάζ ξεκινά με αναφορές στα γεγονότα που οδήγησαν στην «κρίση της 15ης Ιουλίου, την ανατροπή του Μακαρίου και την άνοδο στην εξουσία του Νικολάου Σαμψών, ο οποίος», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «προερχόταν από την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ».

Εν συνεχεία, το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στα γεγονότα που ακολούθησαν του πραξικοπήματος ανατροπής του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, οδηγώντας στην στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στην Κύπρο, το πρωί της 20ης Ιουλίου. «Είναι οι σιωπηλές ώρες που προηγούνται ενός δράματος», αναφέρει ο Ισπανός δημοσιογράφος.

«Οι Τούρκοι ξεκινούν την εισβολή και την πολιορκία της Λευκωσίας. Ρίχνουν αλεξιπτωτιστές. Στα όρια αυτού του συνόρου στέκεται ένα προπύργιο, από το οποίο πρέπει να περάσουν οι Τούρκοι, αν θέλουν να καταλάβουν την πρωτεύουσα του νησιού. Το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας». Μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ διάρκειας 21 περίπου λεπτών, βλέπουμε τις τραγικές στιγμές που έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο του Λήδρα Πάλας, μέσα στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί τότε τόσο ξένοι τουρίστες όσο και εκπρόσωποι των ΜΜΕ που έφτασαν στη Λευκωσία, για να καλύψουν τα συνταρακτικά γεγονότα των ημερών.

«Πολλοί τουρίστες και πάνω από εκατό δημοσιογράφοι υποχρεωνόμαστε τελικά να εγκαταλείψουμε εκείνη την κόλαση. Τεθωρακισμένα οχήματα έχοντας το σήμα των ΗΕ μάς προστατεύουν. Ανεβαίνουμε στα στρατιωτικά φορτηγά με τη βρετανική σημαία. Είναι η έξοδος από τον φόβο και την αβεβαιότητα. (…) Έχουμε πραγματικά ζήσει σε μια κόλαση από σφαίρες και όλμους για πάνω από 36 ώρες. (…) Λίγο μετά την αναχώρησή μας, το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, πέφτει. Η πολιορκία συνεχίστηκε στενεύοντας τον κλοιό μέχρι τέλους. Οι υπερασπιστές του έχουν πέσει στη μάχη ηρωικά», αναφέρει καταληκτικά ο δημοσιογράφος.

Δείτε πιο κάτω το βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ