Τι αλλάζει από την Πέμπτη, πέραν της κατάργησης των SMS

Βρισκόμαστε λίγο πριν τη δεύτερη φάση σταδιακής άρσης των μέτρων, η οποία ως γνωστό αρχίζει από την Πέμπτη 21 Μαΐου και θα έχει διάρκεια ως τις 8 Ιουνίου.

Article featured image
Article featured image

Από την Πέμπτη, λοιπόν, καταργούνται πλήρως τα SMS και πλέον θα είναι ελεύθερη η διακίνηση των πολιτών.

Επιστροφή για περισσότερους από 32.000 εργαζόμενους

Η αρχή γίνεται την Πέμπτη με το άνοιγμα κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής. Τα κομμωτήρια /κουρεία/ ινστιτούτα αισθητικής, απασχολούν γύρω στα 5.484 άτομα, σε ένα σύνολο 4.127 επιχειρήσεων, συνεισφέροντας γύρω στο 1% στην προστιθέμενη αξία της οικονομίας.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι οι επιχειρήσεις της εστίασης, με εστιατόρια και μπαρ, που απασχολεί 25.475 άτομα. Ο τομέας συνεισφέρει στο 3,1% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της οικονομίας. Το 71,2% αφορά εστιατόρια και το 24,6% αφορά μπαρ.

Τα πρακτορεία στοιχημάτων θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου και είναι τομέας ο οποίος συνεισφέρει 0,9% στην προστιθέμενη αξία της οικονομίας, απασχολεί 1.337 άτομα και ο αριθμός των επιχειρήσεων είναι 548.

Επίσης, στις 21 Μαΐου αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια.

Συγκεκριμένα:

Από 21 Μαΐου 2020

- Ελεύθερη θα είναι η παρουσία σε πάρκα, παιχνιδότοπους σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες, μαρίνες κλπ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα.

- Επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης μόνο για εξωτερικούς χώρους, στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Υγείας.

- Επαναλειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής.

Από 1η Ιουνίου 2020

- Λειτουργία και πρόσβαση στις οργανωμένες παραλίες.

- Πλήρης λειτουργία στα λιμάνια, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια.

- Επαναλειτουργία βιβλιοθηκών, μουσείων, αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων.

- Επαναλειτουργία πρακτορείων στοιχημάτων.

- Επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως καθορίζονται από το υπουργείο Υγείας.

Αν όλα πάνε καλά σε επίπεδο κρουσμάτων, η τρίτη φάση άρσης των περιορισμών θα αρχίσει από τις 9 Ιουνίου και θα διαρκέσει ως τις 13 Ιουλίου. Περιλαμβάνει το άνοιγμα εμπορικών κέντρων /πολυκαταστήματα, αεροδρόμια/αεροπορικές εταιρείες - σταδιακά και υπό όρους, λιμάνια, εξυπηρέτηση και κρουαζιερόπλοιων, υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ξενοδοχεία, παραλίες, προϋπόθεση η διατήρηση απόστασης ασφαλείας, θέατρα και σινεμά ανοιχτού χώρου, γυμναστήρια, καλοκαιρινά προγράμματα σχολών ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Κεντρική φωτογραφία: Εστιατόριο η Φράουλα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ