Αποφασίστηκε η σταδιακή άρση των μέτρων και στα οδοφράγματα [πότε ξεκινά η διέλευση]

Ο ηγέτες των δύο κοινοτήτων μίλησαν τηλεφωνικώς, τα βρήκαν και τα συμφώνησαν.

Article featured image
Article featured image

Αποτέλεσμα της πανδημίας και του γενικευμένου lock down, το κλείσιμο των οδοφραγμάτων αποτέλεσε σχεδόν από την αρχή όλης αυτής της κατάστασης, την αιχμή του δόρατος ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Μία κατάσταση που μέχρι πρότινος κανείς δεν ήξερε να απαντήσει πότε ακριβώς θα επιστρέψει στην προ πανδημίας εποχή με τη διάνοιξη όλων των σημείων διέλευσης.

Η θετική επιδημιολογική εικόνα ωστόσο που παρουσιάζεται και στις δύο κοινότητες εδώ και λίγο διάστημα, φαίνεται πως έδωσε ώθηση στους δύο ηγέτες να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων.

Ο ΠτΔ, μετάφερε στον Τ/κ ηγέτη σχετική απόφαση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών διακίνησης από τα σημεία διέλευσης. Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και υπήρξε συναντίληψη όπως σε πρώτο στάδιο, αρχής γενομένης από την 8η Ιουνίου, επιτραπεί η διακίνηση από τα σημεία στα οποία η διέλευση λαμβάνει χώρα μέσω μηχανοκίνητων οχημάτων, για τις ακόλουθες κατηγορίες:

Τουρκοκύπριων που εργάζονται ή φοιτούν στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία ή λαμβάνουν φαρμακευτική και ιατρική αγωγή στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και σε Δημόσια ή Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια της Δημοκρατίας.


Εγκλωβισμένων Ελληνοκύπριων ή Μαρωνιτών
που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές.


Σημειώνεται πως θα επιτρέπεται η διακίνηση Τουρκοκυπρίων μαθητών από το σημείο διέλευσης του Λήδρα Πάλας, όπου, μέσω λεωφορείων, θα μεταβαίνουν στους χώρους φοίτησης τους.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διέλευση για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα προβαίνει σε τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις σε άτομα που θα διακινούνται από τα σημεία διέλευσης.

Συμφωνήθηκε επίσης όπως συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας, για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σταδιακή διάνοιξη σημείων διέλευσης, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση τη συγκεκριμένη στιγμή».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ