«Εμείς εν τζαι» λέει επί της ουσίας στη νέα ανακοίνωσή του, για την ειδική εκπαίδευση, το Υπ. Παιδείας

Παράλληλα καθορίζει το πλαίσιο με το οποίο θα επιστρέψουν τα παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης στα σχολεία.

«Εμείς εν τζαι» λέει επί της ουσίας στη νέα ανακοίνωσή του, για την ειδική εκπαίδευση, το Υπ. Παιδείας

Παράλληλα καθορίζει το πλαίσιο με το οποίο θα επιστρέψουν τα παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης στα σχολεία.

Article featured image
Article featured image

Σε μία μάλλον ανεπιτυχή προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα σε σχέση με τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής που λήφθηκαν για την ειδική εκπαίδευση, λίγες ώρες πριν την επαναλειτουργία των σχολείων, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε πριν από λίγο νέα ανακοίνωση με την οποία καθορίζει το πλαίσιο επιστροφής των παιδιών της ειδικής εκπαίδευσης στα σχολεία.

Χωρίς να αναιρεί την αρχική απόφαση που ζητούσε ιατρικές γνωματεύσεις και θεωρήσεις για το αν τα παιδιά αυτά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, συνέστησε ειδική επιτροπή αποτελούμενη με γιατρούς του υπ. Υγείας, οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα γνωματεύουν εάν και πότε το κάθε παιδί μπορεί να επιστρέψει.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δεν έχει αποφασίσει ούτε θα μπορούσε ποτέ να αποφασίσει ότι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στις Ειδικές Μονάδες ή λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και προσαρμογής χρειάζονται για τη φοίτηση τους σχολικό βοηθό/συνοδό, θα αποκλειστούν από την επάνοδο στα σχολεία.

Τουναντίον, η προσπάθεια του Υπουργείου είναι να εξασφαλιστεί η φοίτησή τους, αλλά μέσα σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στη φοίτηση, νοουμένου όμως ότι διασφαλίζεται το δικαίωμα στην υγεία.


Μέσα στις ειδικές συνθήκες επαναλειτουργίας των σχολείων, στο πλαίσιο της υποχώρησης της επιδημίας, απόλυτη προτεραιότητα έχουν οι υγειονομικοί κανόνες και η τήρηση του σχετικού Πρωτοκόλλου. Όλα τα προγράμματα και η λειτουργία των σχολείων έχουν αναπροσαρμοσθεί με γνώμονα την τήρηση του Πρωτοκόλλου. Θα πρέπει επομένως να διασφαλιστεί ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να τηρηθούν οι κανόνες του Πρωτοκόλλου.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η λειτουργία ειδικής επιτροπής, η οποία έχει ήδη συσταθεί με τη συμμετοχή ειδικών γιατρών του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διασφαλίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα φοιτήσουν τα παιδιά και θα τηρηθούν ταυτόχρονα τα Πρωτόκολλα. Στη βάση των γνωματεύσεων της ειδικής επιτροπής τα παιδιά θα εντάσσονται το συντομότερο στα σχολεία. Προτρέπονται οι γονείς/κηδεμόνες σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς των παιδιών να απευθύνονται στην επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή και η διασφάλιση των επιβαλλόμενων υγειονομικών συνθηκών ασφάλειας είναι απαραίτητη και για την προετοιμασία της φοίτησης των παιδιών τον Σεπτέμβριο, εφόσον συνεχίσει να υπάρχει ανάγκη εφαρμογής ειδικών Υγειονομικών Πρωτοκόλλων.

Στην επιτροπή αυτή, πέραν των γονέων/κηδεμόνων μαθητών/μαθητριών των Δημοτικών και Γυμνασίων, μπορούν να απευθύνονται, εφόσον το επιθυμούν, τόσο οι γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών της Γ’ τάξης Λυκείων και Γ’ έτους Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών όσο και γονείς/κηδεμόνες παιδιών που φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία, για τα οποία υπάρχει προηγούμενη απόφαση να μην επαναλειτουργήσουν. Οι μαθητές και μαθήτριες των Ειδικών Σχολείων που θα εγκριθούν από την Ειδική Επιτροπή, τηρουμένων των υγειονομικών προφυλάξεων, θα μπορέσουν να φοιτήσουν στα Ειδικά Σχολεία, εάν και εφόσον αποφασιστεί να επαναλειτουργήσουν.

Παράλληλα, οι Διευθύνσεις προχωρούν και ειδοποιούν τους μαθητές/μαθήτριες, οι οποίοι φοιτούν με συνοδό και δεν παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας να προσέλθουν αμέσως στα σχολεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ