Δημοφιλείς Έλληνες καλλιτέχνες στηρίζουν Τούρκους τραγουδιστές απεργούς πείνας

Η προσπάθεια των Ελλήνων προβλήθηκε από την τουρκική εφημερίδα «Μπιργκιούν».

Article featured image
Article featured image



Τη στήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών στο τουρκικό συγκρότημα Grup Yorum και τα μέλη του που πεθαίνουν από απεργία πείνας διεκδικώντας το δικαίωμα για ελεύθερες συναυλίες προβάλλει ο αριστερός τύπος στην Τουρκία.

Η εφημερίδα «Μπιργκιούν» με τίτλο «Έκκληση για τους Grup Yorum από περισσότερους από 500 Έλληνες καλλιτέχνες» σημειώνει ότι καλλιτέχνες και συγγραφείς από την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν προκειμένου να ξεκινήσουν εκστρατεία αλληλεγγύης για τον Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ, μέλος του μουσικού συγκροτήματος Yorum που βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και σχεδόν 11 μήνες. Πριν από λίγες εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους από απεργία πείνας άλλοι 2 τραγουδιστές του συγκροτήματος.

talepler-kabul-edilsin-grup-yorum-yasasin.jpg


Στην εκστρατεία συλλογής υπογραφών, συμμετείχαν –σύμφωνα με την εφημερίδα- περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, τα Υπόγεια Ρέματα και ο Δημήτρης Μυστακίδης.

Εξάλλου, στις 30 Απριλίου στάλθηκε στο τουρκικό προξενείο της Τουρκίας στην Αθήνα το κείμενο με τη συλλογή των υπογραφών.

Πάντως, χθες, έγινε γνωστό πως ο Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ σταμάτησε την απεργία πείνας, και από πολλούς υποστηρικτές τους συγκροτήματος θεωρήθηκε «πολιτική νίκη».

70397.jpg

Το συγκρότημα απηύθυνε νέα αίτηση στη νομαρχία Κωνσταντινούπολης για συναυλία και μέχρι να υπάρξει απάντηση ο Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ αποφάσισε να σταματήσει την απεργία πείνας, ελπίζοντας ότι θα λάβει μία θετική απάντηση. Διαφορετικά, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα συνεχίσει τον αγώνα.


helin-image.jpg


helin2.jpg

Το γκρουπ που διεκδικεί να τραγουδά ελεύθερα

Το τουρκικό δημοφιλές συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1985 και από τότε έχει εκδώσει 23 άλμπουμ, ενώ έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Τουρκία και το εξωτερικό.

Ωστόσο το 2016, οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν τα μέλη του για σχέσεις με την ακρο-αριστερή οργάνωση DHKP-C, η οποία έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Τα τελευταία δύο χρόνια η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις στο στούντιο του συγκροτήματος, συλλαμβάνοντας συνολικά 30 άτομα και καταστρέφοντας σχεδόν όλα τα μηχανήματά τους. 7 από αυτά βρίσκονται ακόμη υπό προσωρινή κράτηση.

Γνώστες της τουρκικής μουσικής σκηνής θεωρούν ότι, παρά τις ανυπόστατες κατηγορίες για σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις, το συγκρότημα αποτελεί ένα θρύλο και τον εκφραστή της αντίστασης στην Τουρκία εδώ και 3 δεκαετίες.

«Γι’ αυτό ακριβώς τα μέλη του Grup Yorum πραγματοποιούν απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Γιατί διεκδικούν να τραγουδούν, να κάνουν συναυλίες και να είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν μέσα στη χώρα τους για να συνεχίσουν την πολιτιστική τους προσφορά. Τα αιτήματά τους είναι τόσο απλά», δηλώνει ο Μουράτ Μερίτς, Τούρκος συνθέτης.

Το 2012 μοιράστηκε τη σκηνή μαζί τους κι ο μεγάλος Τούρκος τραγουδοποιός, Ζουλφού Λιβανελί.


Από την Μαρία Ζαχαράκη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ