Καταστηματάρχες στην Πάφο (μάλλον) βρήκαν τη λύση για να δοκιμάζουμε ρούχα στα δοκιμαστήρια
Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που φαίνεται να έχει αποτέλεσμα.
Τετάρτη 06 Μαΐου 2020
3
λεπτά
Μπορεί από την περασμένη Δευτέρα, 4 Μαΐου, να εφαρμόστηκαν τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης και να επαναλειτούργησαν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, ωστόσο ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που απασχόλησε πελάτες και επιχειρηματίες είχαν να κάνουν με τα καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης.
Με τις οδηγίες να είναι σαφείς, δοκιμή ρούχου μόνο εάν και εφόσον είναι απόλυτα απαραίτητο, στην πράξη κάτι τέτοιο είναι σαφώς δύσκολο και προφανώς αιτία για να αποφύγεις την όποια αγορά, τουλάχιστον προς το παρόν.
Μια ιδέα που είχαν καταστηματάρχες στην Πάφο, ωστόσο, φαίνεται να κερδίζει έδαφος και ίσως, αν εν τέλει το επιβεβαιώσουν και οι επιδημιολόγοι, να αποδειχτεί σωτήρια λύση για καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης.
Με δική τους πρωτοβουλία,αρκετές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, στην Πάφο, εφοδιάστηκαν με ατμοκαθαριστές με στόχο την εξουδετέρωση του 99,9 % των μικροβίων και χωρίς την χρήση χημικών.
Καταστηματάρχης και πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι της Παλιάς Πόλης» της Πάφου, ο Κυριάκος Κυριάκου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως αρκετοί καταστηματάρχες όπως και αυτός προμηθεύτηκαν τους ατμοκαθαριστές από καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Προσπαθούμε είπε, «να συναντήσουμε όσο το δυνατόν κάποια πρότυπα καθαριστηρίων, ώστε με την υψηλή θερμοκρασία που βγάζουν με τον ατμό, να σκοτώνονται τα μικρόβια».
Αναφερόμενος στη χρήση του ο κ. Κυριάκου είπε πως πριν ο πελάτης δοκιμάζει ένα ρούχο, αυτό ατμοκαθαρίζεται με το steamer και αφού τελειώσει η δοκιμή του πελάτη, ξαναπερνιέται το ρούχο και αφήνεται προκειμένου να αεριστείκαι μετά επανατοποθετείται πίσω».
Ο ατμοκαθαριστής είναι χειρός και μετά τη χρήση, τόνισε, το ρούχο εξακολουθεί να είναι στεγνό. Όσο για το κόστος του, αυτό σημείωσε, ανέρχεται στα 100 περίπου ευρώ. Στη χρήση του είπε, πέρα από το νερό χρησιμοποιούνται και κάποιες μπλε ταμπλέτες.
Όπως εξήγησε σκοπός τους είναι η εξασφάλιση των υψηλότερων προτύπων υγιεινής ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ανθρωπότητα βίωσε την μάστιγα της πανδημίας. Σκοπός σημείωσε επιπρόσθετα, είναι να αισθάνονται ασφαλείς τόσο οι ίδιοι ως καταστηματάρχες αλλά και οι πελάτες τους.
Δυστυχώς είπε σχετικές οδηγίες δεν τους έχουν δοθεί από επιδημιολόγους για το πως συμπεριφέρεται ο ιός στα ρούχα τα παπούτσια και τα λοιπά. Θέλουμε σημείωσε να πιστεύουμε ότι σκοτώνεται ο ιός με τη χρήση υψηλών θερμοκρασιών. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία των καταστηματαρχών για ενημέρωση για το πως συμπεριφέρεται ο ιός στα βαμβακερά ενδύματα και πως στα πολυεστερικά και στα συνθετικά.
Δείτε επίσης
Τι αλλάζει σε καταστήματα ρούχων και παπουτσιών
Όπως εξήγησε την ιδέα την υιοθέτησαν οι καταστηματάρχες από την Ελλάδα αλλά και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και μη, που εφαρμόζεται. Πήραμε συνέχισε, «παραδείγματα απ’ αυτούς και υλοποιούμε στην ουσία πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που το Κράτος ζητά, σε μια προσπάθεια», όπως είπε, «να νιώσει ο κόσμος όσο πιο μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται και να μην αγχώνεται για την μετάβαση του σ’ ένα κατάστημα».
O κ. Κυριάκου ανέφερε πως στα καταστήματα τους τηρούν τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών και δίδεται σειρά προτεραιότητας. Κατέστησε δε σαφές που αυτό που τους ενδιαφέρει πρώτιστα είναι η υγεία του κόσμου και μετά το κέρδος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εάν ο πελάτης δεν αισθανθεί ασφάλεια δεν θα επισκέπτεται τα καταστήματα λιανικού εμπορίου.
Πριν το άνοιγμα των επιχειρήσεων οι καταστηματάρχες της Πάφου προμηθεύτηκαν ατμοκαθαριστές έγκαιρα ώστε να μην υπάρξει, έλλειψη στην αγορά, όπως είπαν.
Ενδεικτικά, είπε, οι ατμοκαθαριστέςσυμβάλλουν στην αποστείρωση των ενδυμάτων πριν και μετά και την δοκιμή, αλλά και των υποδημάτων, σημειώνοντας πως τα περισσότερα καταστήματα στην Πάφο, λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Κάλεσε μάλιστα τους ειδικούς να τους ρίξουν τα φώτα τους, αφού αυτοί είναι είπε που κατέχουν τη γνώση για το μικρόβιο και για το αντικείμενο της λοιμωξιολογίας.