Β’ Φάση ΓεΣΥ: Τι αλλάζει από σήμερα

Οι νέες υπηρεσίες και επιλογές που έχουν οι δικαιούχοι.

Article featured image
Article featured image

Από σήμερα, 1η Ιουνίου 2020, διευρύνεται το φάσμα υπηρεσιών του ΓεΣΥ προς τους δικαιούχους, με την έναρξη της ενδονοσοκομειακής φροντίδα υγείας, δηλαδή οι επεμβάσεις και οι εγχειρήσεις, τόσο από δημόσια όσο και από ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Στην ένταξη του στο ΓεΣΥ έχουν συμφωνήσει πέραν των 40 ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ενώ περισσότερα από τα μισά έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και ακολουθούν και τα υπόλοιπα.

Η συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών στο ΓεΣΥ καλύπτει το 80% Παγκύπρια.


Από σήμερα οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης οι οποίες περιλαμβάνουν τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων αλλά και τη νοσηλεία του ασθενούς σε οποιοδήποτε από τα νοσηλευτήρια του Συστήματος.  Οι υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών φροντίδας υγείας οι οποίες παρέχονται από ένα ή και περισσότερα τμήματα ή μονάδες ενός νοσηλευτηρίου, όπως για παράδειγμα:

  • Τμήματα Χειρουργικής (από όλες τις χειρουργικές ιατρικές ειδικότητες),
  • Παθολογίας, 
  • Ακτινοδιαγνωστικής, 
  • Μαιευτικής & Γυναικολογίας, 
  • Διαγνωστικά Εργαστήρια, 
  • Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης.


Περαιτέρω ο δικαιούχος έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες κατά τις οποίες περιλαμβάνονται στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη αλλά δεν απαιτούν τη διανυκτέρευση του ασθενούς στο νοσηλευτήριο.  Αυτό αφορά στα περιστατικά ημερήσιας νοσηλείας όπου ο δικαιούχος εισάγεται στο νοσηλευτήριο και περιθάλπεται για κάποιες ώρες, όπου η περίθαλψή του απαιτεί τη χρήση εξειδικευμένης υποδομής ή/και ιατρικού εξοπλισμού που βρίσκεται σε νοσηλευτήριο. (Όλες οι υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας που θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ περιλαμβάνονται στον κατάλογο «Ομάδων Συγγενών Διαγνώσεων» ο οποίος θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ).


Ο δικαιούχος μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας από νοσηλευτήριο της επιλογής του, εφόσον παραπεμφθεί από άλλο παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας όπως: ειδικός ιατρός
άλλο νοσηλευτήριο:
στην περίπτωση, κατά την οποία κρίνεται αναγκαία η μεταφορά δικαιούχου στον οποίο παρέχονται υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε άλλο νοσηλευτήριο, για διάφορους λόγους, όπως έλλειψη ειδικότητας/εξοπλισμού, τότε το νοσηλευτήριο εκδίδει μαζί με το εξιτήριο του δικαιούχου και παραπεμπτικό προς άλλο νοσηλευτήριο όπου θα ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες εισαγωγής ασθενούς.​

Διευκρινίζεται ότι μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ, όλοι οι δικαιούχοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν υπηρεσίες για ατυχήματα και επείγοντα περιστατικά από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΟΚΥΠΥ.


Μέχρι αυτή την στιγμή έχουν συμβληθεί 25 νοσηλευτήρια - σε αυτά δεν υπολογίζονται τα οκτώ του ΟΚΥπΥ. Για τέσσερα, θα πέσουν οι υπογραφές μέχρι την Τετάρτη, ενώ παραμένουν κι άλλα νοσηλευτήρια σε εκκρεμότητα.

Εάν κάποιος γιατρός λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο νοσηλευτήριο, που έχει ενταχθεί στο γενικό σύστημα υγείας, αλλά ο γιατρός δεν έχει ενταχθεί στο γενικό σύστημα υγείας, αυτή η υπηρεσία δεν θα λογίζεται εντός του γενικού συστήματος υγείας. Οπότε ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται πριν να λάβει την υπηρεσία για να μπορεί να γνωρίζει ότι αυτή την υπηρεσία θα την λάβει εντός του γενικού συστήματος υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ