Η κυπριακή εταιρεία πίσω από την πρώτη γυναίκα που κατέβηκε στο βαθύτερο σημείο της γης
Την Κυριακή που μας πέρασε, η 68χρονη αστροναύτης, Kathy Sullivan, έγινε η πρώτη γυναίκα που περπάτησε στο βαθύτερο σημείο της γης –στην άβυσσο Challenger- με κυπριακό πλοίο/υποβρύχιο και την όλη επίβλεψη της επιχείρησης να γίνεται από την Κύπρο.
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020
2
λεπτά
Αρχικά ήταν το διάστημα, όταν το 1984 η 32χρονη, τότε, αστροναύτης της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), Kathy Sullivan, γινόταν η πρώτη Αμερικανίδα που περπατούσε στο διάστημα.
36 χρόνια μετά, την περασμένη Κυριακή (7/6), η Sullivan επιχείρησε και κατάφερε να κατέβει στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών της γης, την άβυσσο Challenger, σε βάθος 10.915 μέτρων. Έγινε, έτσι, ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα και παράλληλα καταβυθίστηκε στα μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη.
Μία επιχείρηση που είχε έντονο κυπριακό χρώμα, καθώς το πλοίο που μετέφερε τη Sullivan στο σημείο και το υποβρύχιο με το οποίο καταβυθίστηκε, βρίσκονται υπό κυπριακή διαχείριση με την εταιρεία να έχει την έδρα της στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στη Λεμεσό.
Η Sullivan, που είναι επίσης γεωλόγος και ωκεανογράφος, για την επιχείρηση συνεργάστηκε με τον Αμερικανό εξερευνητή Victor Vescovo, ο οποίος στο παρελθόν έχει φθάσει στα βαθύτερα σημεία των βυθών του πλανήτη. Η εταιρεία EYOS Expeditions συντόνιζε από το εξωτερικό, την αποστολή της Sullivan, στην Άβυσσο Challenger, η οποία βρίσκεται στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στη νότια απόληξη της Τάφρου των Μαριανών.
Ενώ από την Κύπρο, την επίβλεψη της αποστολής είχε η εταιρεία CSM Energy, η οποία διαχειρίζεται το πλοίο «DSSV Pressure Drop», πλοίο το οποίο διαθέτει το ειδικά σχεδιασμένο υποβρύχιο σκάφος «Limiting Factor» το μοναδικό που μπορεί να μεταφέρει έως και δύο άτομα στο βαθύτερο σημείο της γης.
Όπως ανέφερε στη CITY, ένας εκ των Κύπριων τεχνικών διευθυντών που επέβλεπαν την αποστολή, ζωντανά από την Κύπρο, υπήρχε μεγάλη αγωνία και ανησυχία για την επίτευξη του στόχου, καθώς είναι ένα ταξίδι διάρκειας 6 ωρών. Σύμφωνα με τους NYT, η Sullivan και ο Vescovo, χρειάστηκαν για την καταβύθισή τους περίπου δύο ώρες και τέσσερις για την ανάδυσή τους.
Μόλις επέστρεψαν στο πλοίο της αποστολής, το ζευγάρι των εξερευνητών κάλεσε τους αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να ανακοινώσει το επίτευγμα. «Ως υβρίδιο ωκεανογράφου και αστροναύτη, αυτή ήταν μια ξεχωριστή μέρα, μια μοναδική μέρα στη ζωή μου, πρώτα να δω το σεληνιακό τοπίο της Αβύσσου Challenger και μετά να επικοινωνήσω με τους συντρόφους μου στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε η Sullivan, η οποία εντάχθηκε στη NASA το 1978