19 Τ/κ επέστρεψαν στις δουλειές τους, στις ελεύθερες περιοχές, με σεντόνια, παπλώματα και σκεύη μαγειρικής

Περνώντας από τα οδοφράγματα, πολλοί είχαν μαζί τους κουβέρτες, σκεύη μαγειρικής, σεντόνια και παπλώματα, αφού είναι αβέβαιο το πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Article featured image
Article featured image

Τρεις μήνες πέρασαν από τότε που οι δύο πλευρές αποφάσισαν διαδοχικά, ένεκα της πανδημίας, να κλείσουν τα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα, με σκοπό να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού.

Μία κατάσταση που επηρέασε όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας, με τους Τ/κ εργαζομένους στις ελεύθερες περιοχές, όμως, να δέχονται ένα επιπλέον πλήγμα καθώς, παρότι εργάζονταν νόμιμα στις ελεύθερες περιοχές, πληρώνοντας φόρους και κοινωνικές ασφαλίσεις, εάν δεν είχαν δηλωμένη διεύθυνση κατοικίας σε κάποια περιοχή της ελεύθερης Κύπρου αυτόματα δεν είχαν το δικαίωμα στο κρατικό επίδομα στήριξης.

Χθες Τρίτη και έπειτα από αρκετές διεργασίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακκιντζί αποφάσισαν να άρουν κάποιους από τους περιορισμούς, επιτρέποντας τη διέλευση από τα οδοφράγματα υπό όρους για λόγους εργασίας ή υγείας.

BIROL BEBEK-AFP.jpg
BIROL BEBEK/AFP

Πνευματικά Δικαιώματα  ΚΥΠΕ.jpg
ΚΥΠΕ



Από νωρίς το πρωί, λοιπόν, μία μικρή ομάδα Τουρκοκυπρίων, που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, πέρασε χθες από τα οδοφράγματα Αγίου Δομετίου, Περγάμου/Στροβιλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, πέρασαν από τα οδογράγματα 21 άτομα, εκ των οποίων οι 19 ήρθαν για να εργαστούν και οι δύο για ιατρικούς λόγους.

Οι Τ/κ εργαζόμενοι πέρασαν από τα σημεία ελέγχου μεταφέροντας στα οχήματά τους μαξιλάρια, μαγειρικά σκεύη και άλλα είδη προσωπικής φροντίδας, αφού δεν μπορούν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα για τουλάχιστον 14 ημέρες. Όπως μεταδίδεται σε ρεπορτάζ της «Kibris Postasi» κάποιοι από αυτούς θα κοιμούνται στα οχήματά τους και άλλοι θα διαμένουν σε χώρους που τους εξασφάλισαν οι εργοδότες τους. Τα άτομα που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές έχουν υπογράψει έντυπο της «κυβέρνησης» ότι σε περίπτωση επιστροφή τους στα κατεχόμενα θα μπουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Geri dönmemek 'şartıyla' gittiler: "Daha önce çocuklarımı bırakmıştım, şimdi torunlarımı..."

Geri dönmemek 'şartıyla' gittiler: "Daha önce çocuklarımı bırakmıştım, şimdi torunlarımı..." Güney'de çalışan bazı Kıbrıslı Türkler, Metehan Sınır Kapısı'ndan geçiş yaparak, "geri dönmemek şartıyla" Güney'e geçtiler. PCR testi yaptıran ve hükümetin belirteceği tarihe kadar geri dönmeleri halinde karantinaya alınacağı açıklanan işçiler, ailelerini, sevdiklerini geride bırakarak, gitmek zorunda oldukları için gittiler... Haber: Ertuğrul Senova Kudret Özersay Mustafa Akıncı #ersintatar

Posted by Kıbrıs Postası on Monday, 8 June 2020

«Εδώ (σ.σ κατεχόμενα) έκαναν ένα λάθος, ελπίζω να διορθώσουν το λάθος τους. Θέλω να πιστεύω πως, όχι αργότερα σήμερα αλλά τις επόμενες ώρες, θα αλλάξουν γνώμη. Και αναμένω αυτή την απόφαση ώστε να μπορέσω απόψε να επιστρέψω στο σπίτι μου. Τότε άφησα τα παιδιά μου, τώρα αφήνω τα εγγόνια μου και θα μένω μέσα στο αυτοκίνητό μου, για τις επόμενες ημέρες», δηλώνει σε δημοσιογράφο της «Kibris Postasi», Τουρκοκύπριος που πέρασε για εργασία στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε δηλώσει πως πρόκειται για ειδική διευθέτηση για μια μικρή ομάδα Τ/κ, περίπου 30 άτομα, στα οποία έγινε τεστ μοριακού ελέγχου, PCR, όπως έχει ζητηθεί από την ε/κ πλευρά.

Σημειώνεται ότι από τις 8 Ιουνίου, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας επέτρεψε την σταδιακή διέλευση μέσω συγκεκριμένων οδοφραγμάτων με συγκεκριμένη διαδικασία, για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, στη βάση συναντίληψης του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ