Θέατρο
Το σχολείο και το θέατρο οι μόνοι χώροι που θυμίζουν (ακόμα) πανδημία
Γράφει ένας φίλος (δάσκαλος) στο Facebook: Εν τω μεταξύ, πας μια βόλτα Φοινικούδες και Μακένζι και συνειδητοποιείς ότι ο μόνος χώρος που θυμίζει ακόμα πανδημία είναι τα σχολεία.
Έκανα την ίδια ακριβώς σκέψη, χθες (βράδυ Τρίτης), βλέποντας τις φωτογραφίες που ανέβαζαν διάφοροι φίλοι από τις κερκίδες του θεάτρου της Σχολής Τυφλών.
Ενώ τα παιδιά στο σχολείο υπακούν στα μέτρα σχεδόν με στρατιωτική πειθαρχία (τουλάχιστον εξ όσων μπορούμε να διακρίνουμε από την εικόνα που βλέπουμε κάθε πρωί που τα αφήνουμε και το μεσημέρι που πάμε για να τα πάρουμε), ενώ οι θεατές που βρέθηκαν στην πρεμιέρα της παράστασης «Η μικρή μας πόλη» που ανέβασε ο ΘΟΚ τήρησαν αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο (κάτι που φαινόταν ξεκάθαρα από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν), αν σκεφτείς τι συμβαίνει οπουδήποτε αλλού δύσκολα μπορείς να πιστέψεις ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας.
Σε καφετέριες, μπαράκια, παραλίες και καταστήματα η εικόνα είναι συγκεκριμένη και καμία σχέση δεν έχει με τους χώρους πολιτισμού και παιδείας. Και αυτό δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαίο, αφού σεβασμός και αυτοπειθαρχία είναι δείγματα πολιτισμού.
Ο πολιτισμός και η παιδεία λοιπόν, αυτοί οι δύο τομείς που παραγκωνίζονται πάντα από την πολιτεία ή τουλάχιστον δεν τους δίνεται η σημασία που τους αρμόζει (ειδικά αν μιλούμε για τον πολιτισμό), μας δίνουν για ακόμα μια φορά την απάντηση σε σχέση με το πού θα έπρεπε επενδύσουμε λίγο παραπάνω ως κοινωνία.
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε πως ανάμεσα στους θεατές ήταν και τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, καθηγητές Λεόντιος Κωστρίκης, Πέτρος Καραγιάννης και Μαρία Κολιού.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Το διαχρονικό και εξαιρετικά επίκαιρο έργο του Αμερικανού συγγραφέα Θόρντον Ουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη», βραβευμένο με Πούλιτζερ το 1938, επανέρχεται μετά την περιπέτεια της πανδημίας στα ανοιχτά κυπριακά θέατρα. Η φωτεινή, τρυφερή σκηνοθετική ματιά της Αλεξίας Παπαλαζάρου αναδεικνύει την ουσία του έργου, τα πολλά και διαφορετικά του επίπεδα, και με τη συμβολή μιας εξαιρετικής ομάδας ηθοποιών και συντελεστών φιλοδοξεί να μοιραστεί με το κοινό βαθιές συγκινήσεις και δυνατά συναισθήματα.
Η αριστουργηματική πένα του συγγραφέα μεταμορφώνει τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας των ηρώων μιας τυπικής επαρχιακής πόλης, στιγμές που συνήθως περνούν απαρατήρητες, καλυμμένες απ’ τη σκόνη της ρουτίνας και της Ιστορίας, στιγμές είτε μελαγχολικές είτε ρόδινες, είτε ταπεινές είτε ποτισμένες με μεγαλείο.
«Γιατί άραγε οι άνθρωποι δεν νιώθουμε το μεγαλείο της ζωής όσο είμαστε ζωντανοί; Κάθε στιγμή, κάθε λεπτό;» αναρωτιέται η Έμιλι Γουέμπ, η νεαρή ηρωίδα του έργου. Για τον ίδιο λόγο που λησμονούμε όχι μόνο τα ασήμαντα, μα και τα σημαντικά. Στη δημοκρατία της μνήμης όλα είναι ίσα: η γεύση του φαγητού απ’ τα χέρια της μητέρας μας, ένα χάδι, η βαναυσότητα του πολέμου, οι χειρονομίες των εραστών, η φευγαλέα ευτυχία, οι πίκρες, τα θαύματα, γεγονότα που ορίζουν ακαριαία ένα «πριν» και ένα «μετά».
Το απλό πλην όμως πολυεπίπεδο και στιβαρό έργο του Ουάιλντερ μας υπενθυμίζει τι εστί ζωή και μας αποκαλύπτει με μαεστρία όλες της τις διαστάσεις. Αποθεώνει το καθημερινό, το τετριμμένο, όλες εκείνες τις στιγμές που δραπετεύουν σαν άμμος μέσα απ’ τα δάχτυλά μας, όλα τα σημεία συστολής και διαστολής που συνθέτουν τη ζωή – αυτό το πολύμορφο, πολύτιμο, εν πολλοίς ανεξήγητο και θαυμαστό φαινόμενο.
Ας βρεθούμε λοιπόν ξανά όλοι μαζί στις θέσεις μας και ας θυμηθούμε όλα εκείνα τα ασήμαντα, όλα τα μικρά, τα ελάχιστα, που κάνουν τη ζωή ΖΩΗ.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση-Δραματουργική προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλέκτρα Κυθραιώτου
Μουσική: Κώστας Κακογιάννης
Στίχοι τραγουδιών: Πάμπος Κουζάλης
Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Παίζουν: Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Πάνος Μακρής, Μαρίνα Μανδρή, Γιάννης Μίνως, Μαρία Φιλίππου
Παραστάσεις
Λευκωσία: Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄
10, 11 και 12 Ιουνίου 2020
Λεμεσός: Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού
Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020
Ελ. Αμμόχωστος: Κηποθέατρο Δήμου Σωτήρας
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020
Έναρξη παραστάσεων: 21.00
Πληροφορίες / Εισιτήρια / Δελτία Εισόδου
Το κοινό παρακαλείται να εξασφαλίσει προηγουμένως εισιτήριο ή δελτίο εισόδου από τα ακόλουθα σημεία προπώλησης / διάθεσης:
Λευκωσία
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ (Γρηγόρη Αυξεντίου 9), τηλ. 77772717
(Τρίτη-Σάββατο 10.00-13.30 και 16.00-18.00)
Λεμεσός: Ταμείο Κηποθεάτρου, τηλ. 25 58 22 68
(Δευτέρα-Παρασκευή 16.00-19.00)
Ελ. Αμμόχωστος: Δήμος Σωτήρας, τηλ. 23 82 44 44 | 23 82 14 16
(Δευτέρα-Παρασκευή 7.30-15.00)
Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)
Οι κάρτες συνδρομητών ισχύουν κανονικά.
Παραστάσεις σε Δήμους και Κοινότητες στο πλαίσιο συνεργασίας του ΘΟΚ με το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ. Π.Π.Α.Ν.
Δωρός: Κοινοτικό Πάρκο Δωρού, Λεμεσός
17 Ιουνίου 2020, 20.30
Καλό Χωριό: Χώρος Εκδηλώσεων Νηπιαγωγείου Καλού Χωριού, Λεμεσός
20 Ιουνίου 2020, 20.30
Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου: Γήπεδο Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, Λευκωσία
23 Ιουνίου 2020, 20.45
Πεδουλάς: Προαύλιο Γυμνασίου Πεδουλά, Λευκωσία
26 Ιουνίου 2020, 20.45
Είσοδος: Ελεύθερη