Εντυπωσιακές εικόνες από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο [ΒΙΝΤΕΟ]

Επιστήμονες επιστράτευσαν drone για να καταγράψουν τον πληθυσμό των πράσινων θαλάσσιων χελώνων.

Article featured image
Article featured image

Ερευνητές του Raine Island Recovery Project κατέφυγαν σε έναν καινοτόμο τρόπο, ώστε να καταμετρήσουν τον πληθυσμό των πράσινων θαλάσσιων χελώνων στο νησί Raine, στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο. Συγκεκριμένα, επιστράτευσαν drone, πετυχαίνοντας να προσδιορίσουν σε 64.000 τον αριθμό των εν λόγω ζώων.


Ο αριθμός αυτός φαίνεται να είναι αρκετά μεγαλύτερος σε σχέση με προηγούμενες καταμετρήσεις, δίνοντας ενθαρρυντικά μηνύματα, αλλά και την ευκαιρία στους επιστήμονες να σχηματίσουν σαφέστερη εικόνα για τον πληθυσμό του υπό εξαφάνιση είδους των πράσινων χελώνων.

Ο Δρ. Andrew Dunstan ανέφερε ότι τα drones είνaι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος έρευνας, σε σύγκριση με παλαιότερους μεθόδους. «Στο παρελθόν, βάφαμε με λευκό -μη τοξικό- χρώμα μέρος του κελύφους των ενήλικων χελώνων, όταν αυτές έφτιαχναν τις φωλιές τους στην παραλία. Έπειτα, με τη χρήση μιας μικρής βάρκας, μετρούσαμε τις βαμμένες και μη βαμμένες χελώνες, αλλά η μέθοδος αυτή οδηγούσε συχνά σε μη ασφαλή συμπεράσματα και μετρήσεις, αφού το μάτι έπεφτε κυρίως στη χελώνα με την άσπρη γραμμή στο κέλυφος. Επίσης, συχνά ο κακός καιρός δυσκόλευε το έργο της καταμέτρησης. Από την άλλη, η χρήση ενός drone είναι ευκολότερη, ασφαλέστερη, περισσότερο ακριβής, ενώ τα δεδομένα μπορούν να αποθηκευθούν άμεσα και μόνιμα», τονίζει χαρακτηριστικά.

σιελωνες2.jpg


Οι εντυπωσιακές πράσινες χελώνες απειλούνται με εξαφάνιση με τον πληθυσμό τους να κινδυνεύει από τη συγκομιδή των αυγών τους από τις παραλίες, αλλά και από την αλόγιστη αλιεία. To νησί Raine είναι ο μεγαλύτερος βιότοπος, στον οποίο καταφεύγουν οι χελώνες αυτές, για να φτιάξουν τις φωλιές τους. «Γι’ αυτό, εργαζόμαστε συστηματικά και σε συνεργασία με το Raine Island Recovery Project, ώστε να προστατεύσουμε τον εν λόγω καθοριστικής σημασίας οικότοπο», αναφέρει η Anna Marsden, διευθύντρια του Great Barrier Reef Foundation.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ