5 καλοί λόγοι για να πας Λεμεσό φέτος το καλοκαίρι

Ή να μείνεις Λεμεσό -αν είσαι απ’ εκεί!

Article featured image
Article featured image

Όσοι ζουν (σ)τη Λεμεσό, δύσκολα την αλλάζουν. Οι υπόλοιποι, πάλι, την έχουν ψηλά στη λίστα με τους πιθανούς προορισμούς για βόλτα ή και διαμονή. Η πόλη του γλεντιού (χωρίς κατ’ ανάγκη να αναφερόμαστε στα καρναβάλια και στη γιορτή του κρασιού), η πόλη των δεκάδων πολιτιστικών δράσεων, η πόλη με το παραλιακό μέτωπο που έγινε κούκλα, η πόλη με τον κοσμοπολίτικο αέρα, η πόλη που ΟΛΟΙ αγαπάμε!

Μιας και οι περισσότεροι θα μείνουμε εντός φέτος το καλοκαίρι, προσπαθήσαμε να σκεφτούμε 5 καλούς λόγους που θα μας πείσουν να την επισκεφτούμε το προσεχές διάστημα!

Κεντρική φωτογραφία: Παραλία Ζαπάλο, Τρυπητή (Μιχάλης Μιχαήλ)


1. «Τρυπητές» βουτιές

Αν νομίζεις ότι η Λεμεσός δεν έχει να επιδείξει παραλίες με λεπτόκοκκη άμμο, σαν κι αυτές στην Αγία Νάπα και στον Πρωταρά, τότε μάλλον δεν έχεις επισκεφτεί ποτέ την Παραλία Ζαπάλο, γνωστή και ως Τρυπητή, στην περιοχή του κόλπου της Επισκοπής! Οι απόκρημνοι και άγριοι βράχοι και τα τιρκουάζ νερά, δημιουργούν ένα τοπίο που αν το δεις σε φωτογραφίες δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι είναι από Κύπρο! Το ωραίο με τον μικρό αυτό παράδεισο είναι πως, η θάλασσα μετέφερε τεράστιες ποσότητες λεπτόκοκκης άμμου στην ακτή, δημιουργώντας έτσι μια υπέροχη αμμώδη παραλία, έκτασης 800 μέτρων! Η πρόσβαση εκεί γίνεται μέσω του δρόμου από το Κούριο προς το Ιερό του Απόλλωνα. Μετά την είσοδο προς το Ιερό και σε απόσταση 100 μέτρων, ακολούθησε πάροδο στα αριστερά. Προχώρησε μέχρι το σημείο που θα βρεις τη σιδερένια μπάρα. Αν το αυτοκίνητο δεν είναι 4x4, καλύτερα άσ’ το εκεί και πήγαινε με τα πόδια. Η διαδρομή δεν είναι και τόσο εύκολη αλλά το εκεί σκηνικό θα σε αποζημιώσει στο φουλ!

zapalo 1.jpg
Παραλία Ζαπάλο, Τρυπητή / φωτογραφία: Μιχάλης Μιχαήλ



2. Η Ανατολική Μεσόγειος στα καλύτερά της

Το Ακρωτήρι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ανατολικής Μεσογείου, αφού εδώ έχουν καταγραφεί 27 φυσικοί οικότοποι (22 χερσαίοι και 2 θαλάσσιοι). Είναι ο πιο σημαντικός υγροβιότοπος της Κύπρου, μαζί με αυτόν της Αλυκής Λαρνακας. Του Ακρωτηρίου, παρόλα αυτά, είναι σημαντικότερος, γιατί υπάρχει μεγαλύτερη παρουσία αρπακτικών, γεράκια, αετοί κ.λ.π. Φλαμίνγκο, μαυροκέφαλοι γλάροι και ασημόγλαροι, καστανοκέφαλοι γλάροι, λευκοπελαργοί, ερωδιοί, γερανοί, πετροκίδιες, τσιροβάκοι, είναι μόνο μερικά πτηνά, τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στο Ακρωτήρι. Η Αλυκή από μόνη της έχει έκταση 10 τ.χλμ. και φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό υδρόβιων πουλιών. Και να ‘ταν μόνο αυτά. Πεταλούδες, πράσινες χελώνες και καρέτα-καρέτα, οι οποίες μάλιστα έχουν τη δική τους παραλία και φωλιάζουν τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι την εκκόλαψη των νεογνών, βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή του Ακρωτηρίου. Επίσης, μάθε πως η χλωρίδα του Ακρωτηρίου είναι τεράστιας σημασίας, αφού εδώ θα βρεις 30 διαφορετικά είδη ορχιδέας, μια εκ των οποίων υπάρχει μόνο στη Κύπρο, η ophrys kotsiy. Τέλος, στο Ακρωτήρι θα βρεις ορίτζιναλ κυπριακές αγελάδες και ταύρους που προστατεύονται από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ακριβώς γιατί… απειλούνται με εξαφάνιση!

aliki1.jpg
Φωτογραφία: Στέλιος Μοδέστου / CITY

agelada2.jpg
Φωτογραφία: Στέλιος Μοδέστου / CITY


3. Βόλτα by the sea

Από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό, μιλώντας για τη Λεμεσό, είναι ο παραλιακός πεζόδρομος! Με skate, ποδήλατο, σκούτερ ή και με τα πόδια, η βόλτα στη θάλασσα είναι must! Ο μήκους 5 χιλιομέτρων πεζόδρομος, που καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της ανατολικής Λεμεσού, είναι αυτό που ζηλεύουμε περισσότερο εμείς οι Λευκωσιάτες. Γιατί να κρυβόμαστε δηλαδή; Και ειδικά το κομμάτι με τον ξύλινο πεζόδρομο που περνά διαμέσου του αρχαιολογικού χώρου, από όπου κάποιος μπορεί να θαυμάσει και τα ερείπια του βυθισμένου αρχαίου λιμανιού, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Απαραίτητη η στάση στην κυρία Όλγα, κοντά στους δίδυμους πύργους, για έναν σίταρο στα κάρβουνα!


paraliakos-pezodromos-amathunta-bora-marcovich.bfee51b83835721776eb4da55cf13aa1.jpg
Φωτογραφία: Bora Markovic


4. Για το fun της υπόθεσης

Ας μη γινόμαστε κουραστικοί λέγοντας ξανά και ξανά πως αυτή η πόλη προσφέρεται για όλους! Για νεαρούς, αφού έχει αμέτρητες επιλογές εξόδου, από μαγαζιά για clubbing ή ένα cocktail δίπλα στο κύμα, μέχρι funky all day και χαλαρά street food. Οι λίγο μεγαλύτεροι -ή καλύτερα αυτοί που αποζητούν πιο χαλαρές καταστάσεις- μπορούν να αράξουν σε κομψά στέκια, ενίοτε απολαμβάνοντας ειδυλλιακά τοπία, ενώ οι οικογένειες με τα μικρά παιδιά ξέρουν πως εκτός από τις οικογενειακές παραλίες και το υδροπάρκο, υπάρχει και ένας Μόλος με πολλούς δωρεάν παιχνιδότοπους! Στα συν και τα κρασοχώρια που προσφέρονται για γρήγορες και εύκολες εξορμήσεις, εννοείται με δοκιμή κρασιών από ορισμένα εκ των καλύτερων οινοποιείων στο νησί.


5. Σινεμά κάτω απ’ τα άστρα

Είτε στις καρέκλες που θα είναι εκεί στημένες είτε και μέσα από το αυτοκίνητό σου (αφού φέτος προσφέρεται μια καινούρια εμπειρία θέασης, αυτή του Drive-Ιn), για το διάστημα 17 Ιουνίου με 29 Ιουλίου θα μπορείς να απολαύσεις τις ωραίες ταινίες που έχει επιλέξει το Θέατρο Ριάλτο για το πρόγραμμα του Θερινού Σινεμά. Οι φετινές προβολές περιλαμβάνουν σύγχρονες βραβευμένες ταινίες Κυπρίων δημιουργών καθώς και ευρωπαϊκές ταινίες που έχουν διακριθεί για την πρωτοτυπία, την τρυφερότητα αλλά και το χιούμορ τους. Συγκεκριμένα, φέτος οι προβολές θα επεκταθούν σε ολόκληρο τον χώρο στάθμευσης της ΣΕΚ, στον οποίο τα τελευταία χρόνια το Θέατρο Ριάλτο διοργανώνει το θερινό του σινεμά.


Δες ΕΔΩ το πλήρες πρόγραμμα του ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΙΝΕΜΑ του ΡΙΑΛΤΟ, όπως επίσης και πληροφορίες για τα εισιτήρια έτσι ώστε να κάνεις τα κουμάντα σου.

Ακόμα περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Η CITY θα είναι εκεί, ως Χορηγός Επικοινωνίας!

cinema drive in.jpeg
Photo: Alexander Zemlianichenko Jr / Xinhua

siege-on-liperti-street-original-3842.png
Στιγμιότυπο από την ταινία Πολιορκία στην Οδό Λιπέρτη


Διαγωνισμός: Διεκδίκησε διπλές προσκλήσεις για το Drive-In Σινεμά του Ριάλτο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ