Ένας στους δύο με προβλήματα στον αυχένα λόγω τηλεργασίας

Αυχένας, μέση, ώμοι, καρποί και αγκώνες έχουν επιβαρυνθεί ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό, για πολύ κόσμο που συνεχίζει τη δουλειά (χωρίς διαλείμματα) από το σπίτι.

Article featured image
Article featured image

Είναι γεγονός πως υπάρχει κόσμος που πλέον δουλεύει περισσότερες ώρες απ’ ότι δούλευε όταν πήγαινε στο γραφείο.

Ο Έλληνας χειρουργός-ορθοπαιδικός δρ. Αντώνης Αγγουλές εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το 50% των ενηλίκων έχει προβλήματα στον αυχένα, όταν δουλεύει πάνω από 4 ώρες στο γραφείο χωρίς διάλειμμα.

Παράλληλα, το 55% αντιμετωπίζει προβλήματα στους ώμους και μέχρι 70% υποφέρει από τη μέση. Όταν, μάλιστα, η τηλεργασία γίνεται σε καναπέ, τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για το μυοσκελετικό σύστημα, τονίζει ο ορθοπαιδικός.

«Όσο περισσότερες ώρες εργάζεται κανείς σε τέτοιες συνθήκες, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να αναπτύξει κάποια προβλήματα, κυρίως από τον αυχένα, τη μέση, τα άνω άκρα. Δεν είναι και η καλύτερη εργασία η τηλεργασία. Είναι πολλές ώρες, οι άνθρωποι ξεχνιούνται στο γραφείο τους και υιοθετούν μία κακή στάση. Είναι σκυφτοί μπροστά. Το κεφάλι πέφτει μπροστά. Οι ώμοι αναγκάζονται κι αυτοί να γέρνουν μπροστά. Οι μύες της πλάτης διατείνονται. Είναι αυτό που λέμε μία κακή εργονομία».

Τα διαλείμματα όταν δουλεύουμε σε ένα γραφείο, είτε αυτό είναι στο σπίτι μας είτε στο χώρο εργασίας μας, είναι επιβεβλημένα τονίζει ο κ. Αγγουλές, κι αν όχι κάθε μισή ώρα, τουλάχιστον κάθε μία με μιάμιση ώρα πρέπει να σηκωνόμαστε, να ξεπιανόμαστε και να κάνουμε κάποιες διατάσεις. Κάτι άλλο που αρκετοί κάνουμε και είναι επίσης πολύ κακή εργονομία, όπως λέει ο κ. Αγγουλές, είναι να μιλάμε στο τηλέφωνο στηρίζοντας το με το μάγουλο στον ώμο.

Τι είναι αυτό που όμως θα προλάβει ενδεχόμενα προβλήματα από την πολύωρη εργασία στο γραφείο του σπιτιού μας ή στον καναπέ μας; Ο δρ. Αγγουλές υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής ενημέρωσης για το πώς θα πρέπει να κάθεται και πώς θα πρέπει να δουλεύει.

Σωστή στάση

«Υπάρχει αυτή η ωραία ελληνική λέξη εργονομία, από το έργο και τους νόμους. Θα πρέπει να εργαζόμαστε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε την μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Δηλαδή να εργαζόμαστε με τις λιγότερες κινήσεις και με την καλύτερη στάση».

«Πρέπει καταρχήν να υιοθετήσουμε μία σωστή στάση (αυτό καλό είναι να γίνεται και από την παιδική ηλικία). Δεν θα πρέπει το κεφάλι και οι ώμοι να γέρνουν μπροστά. Να μην πέφτει μπροστά το κέντρο βάρους του σώματός μας, όταν καθόμαστε στην καρέκλα, η οποία θα πρέπει να έχει ένα σωστό ύψος. Τα πόδια μας να ακουμπάνε καλά στο έδαφος. Υπάρχει ο λεγόμενος κανόνας των 90 μοιρών, της ορθής γωνίας. Δηλαδή τα γόνατα πρέπει να είναι σε ορθή γωνία. Όπως και τα χέρια, οι αγκώνες μας. Και καλό είναι να ακουμπάνε στα μπράτσα της καρέκλας. Η οποία είναι συνήθως με ροδάκια και αυτό επιβαρύνει τον κορμό, γιατί κάνουμε συνέχεια στροφές. Δίνουμε συνέχεια φορτία».

Οι διατάσεις μειώνουν τα προβλήματα στον αυχένα

Πολύ σημαντικό για να προλάβουμε μυοσκελετικά προβλήματα με την τηλεργασία λέει ο κ. Αγγουλές είναι να έχουμε καλή φυσική κατάσταση και προσεγμένο βάρος. Υπογραμμίζει όμως ότι οι διατάσεις και οι ασκήσεις μειώνουν τα προβλήματα στον αυχένα σε ένα ποσοστό έως και 40%, καθώς επίσης στα χέρια και ειδικά στο χέρι που επικρατεί (π.χ. το δεξί για τον δεξιόχειρα) οι διατάσεις μπορεί να μειώσουν τα προβλήματα σε ποσοστό έως και 20%. Τα μυοσκελετικά πονάκια που όταν ξεκουραστούμε, περνάνε, δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσουν, αναφέρει ο ορθοπεδικός.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι αν έχουμε ένα πόνο σε ηρεμία, ξαπλώνουμε και πάλι πονάμε, αν έχουμε κάποια μουδιάσματα στα χέρια, ή ακόμη μυϊκή αδυναμία, διαταραχή της αισθητικότητας, κάποιο αίσθημα βελονών στα πόδια ή στα χέρια, τότε θα πρέπει να πάμε στο γιατρό μας, γιατί μπορεί πχ να έχουμε δισκοπάθεια. Να έχει γίνει μία μεγαλύτερη βλάβη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ