Τι θα γίνει φέτος με τη διεξαγωγή πανηγυριών στην Κύπρο;

Τα καλοκαίρια στο νησί είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα δεκάδες πανηγύρια, με τους πλανόδιους αλλά και τις χιλιάδες κόσμου.

Article featured image
Article featured image

Είναι, άλλωστε, μια συνήθεια που αφορά στην κουλτούρα μας ως λαός, στα έθιμα και τις παραδώσεις της Κύπρου.


Τι γίνεται όμως φέτος που τα πάντα στο νησί αλλάζουν μορφή λόγω της πανδημίας;

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Υγείας, μας ανέφεραν πως ακόμα δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο σχετικά με τα πανηγύρια, αφού προς το παρόν (αν δεν αλλάξει κάτι) η διεξαγωγή τους εντάσσεται στην 4η φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων και πως δεν θα γίνει πανηγύρι πιο πριν.

Υπενθυμίζουμε πως η 4η φάση έχει οριστεί για τις 14 Ιουλίου και πως αυτή αφορά, μεταξύ άλλων, φεστιβάλ και συναυλίες. Οπότε, μάλλον τα πανηγύρια αντιλαμβανόμαστε πως διέπονται από το πλαίσιο που καθορίζει την πραγματοποίηση των φεστιβάλ.

Πανηγύρια στην Ελλάδα

Ο όρος πανηγύρι στην Ελλάδα έχει άλλη έννοια, αυτό είναι γνωστό. Και κυρίως σημαίνει χορός και γλέντι με μουσική. Ως εκ τούτου, η δήλωση του Έλληνα υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, ότι για το φετινό καλοκαίρι τα πανηγύρια θα διοργανωθούν κυρίως μόνο με καθήμενους, άναψε ήδη φωτιές στις τοπικές κοινωνίες. Στη συνέχεια, παρόλα αυτά, αποσαφήνισε ότι θα επιτρέπεται ο χορός, αλλά με μέτρο και αποστάσεις. Για να δούμε τελικά τι και πώς.



Κεντρική φωτογραφία: Το πανηγύρι του Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου / Unesco.org.cy

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ