Μια διεθνής ταινία μικρού μήκους από την Ιρλανδία με κυπριακή συμμετοχή

«Θα είναι μια καινούρια μέρα» ο τίτλος της διεθνούς ταινίας μικρού μήκους από την Ιρλανδία, με αφορμή τον «Οδυσσέα» του James Joyce και τον εορτασμό του Bloomsday 2020.

Η Λευκωσία ένωσε τη φωνή της με πλήθος άλλων πόλεων από όλη την υφήλιο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (DFAT) και το Μουσείο Λογοτεχνίας της Ιρλανδίας (MoLI) παρουσιάζουν την διεθνούς παραγωγής μικρού μήκους ταινία «Θα είναι μια καινούρια μέρα» με αφορμή την Bloomsday 2020 που είναι η μέρα που έχει αφιερωθεί στο μνημειώδες έργο του James Joyce, «Οδυσσέας» («Ulysses»). Στην ταινία συμμετείχε και η Κύπρος.

Οι δύο φορείς συνεργάστηκαν κατά τον περασμένο μήνα με τις Πρεσβείες και τα Προξενεία της Ιρλανδίας ανά τον κόσμο τα οποία κινητοποίησαν τα δίκτυά τους για την παραγωγή της ταινίας. Σκοπός ήταν ο εορτασμός του φετινού Bloomsday όπως ποτέ άλλοτε. Έτσι δημιουργήθηκε ένα cast με performers από όλον τον πλανήτη που σκηνοθετήθηκε διαδικτυακά από το Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Καλλιτέχνες από 40 τοποθεσίες σε έξι ηπείρους ανέλαβαν την απαγγελία αιώνιων λέξεων και φράσεων του James Joyce όπως τις κατέγραψε στον «Οδυσσέα» για να συνθέσουν ένα σύμπαν ανθρωπιάς και συναισθημάτων που μοιραζόμαστε όλοι σε αυτούς τους παράξενους καιρούς. Από την σιωπή στην επιθυμία για ανθρώπινη επαφή, από την αποξένωση στην ανάμνηση και την ανάκαμψη την ελπίδα, την αγάπη και την τελική κατάφαση στο μεγαλείο της ζωής, οι performers από όλες τις χώρες στέλνουν δημιουργικά - σε πολλές διαφορετικές γλώσσες- ένα ισχυρό μήνυμα πολιτισμού και οικουμενικότητας.

Στην ταινία, την Κύπρο εκπροσώπησε ο μουσικός Βαγγέλης Γέττος, ο οποίος μάλιστα απαγγέλλει και τη φράση που αποτελεί και τον τίτλο της ταινίας. Τα πλάνα από τη Λευκωσία τράβηξε ο εικονολήπτης Χάρης Παναγιώτου. Έτσι, η Λευκωσία ένωσε τη φωνή της με πλήθος άλλων πόλεων από όλη την υφήλιο και συγκεκριμένα τις εξής: Δουβλίνο, Βουδαπέστη, Σανγκάη, Down (Ιρλανδία), Αθήνα, Πράγα, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βαλέτα, Σύδνεϋ, Βομβάη, Πόλη του Μεξικό, Κεντ, Παρίσι, Νέο Δελχί, Ταλίν, Ζυρίχη, Ουάσιγκτον, Μπογκοτά, Ναϊρόμπι, Σόφια, Βοστόνη, Μπρατισλάβα, New Haven (ΗΠΑ), Σαντιάγο, Λιουμπλιάνα, Ανόι, Ελ Πάσο, Γιοχάνεσμπουργκ, Οτάβα, Μαδρίτη, Μπέλφαστ, Αγία Πετρούπολη, Long Island (ΗΠΑ), South Bend (ΗΠΑ), Βουκουρέστι, Νέα Υόρκη, Τόκυο, Ρίγα.

Δείτε την ταινία εδώ:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ