Λίγες εβδομάδες μετά την εφαρμογή lockdown λόγω κορωνοϊού σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, ο Peter Webster, συνιδρυτής και πρόεδρος εταιρείας κοσμημάτων της Νέας Υόρκης, Roberto Coin, έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν πελάτη που ζητούσε ένα δώρο για την 25η επέτειο γάμου με τη σύζυγό του.
Ακολουθώντας τον προϋπολογισμό του πελάτη του, ο Webster απέστειλε ένα διαμάντι 120 καρατίων, με τιμή 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων. «Αυτό θα αγοράσει πολλή συγχώρεση», είπε ο Webster πριν από μερικές εβδομάδες. «Βλέπουμε αρκετές πωλήσεις στο εύρος των 50.000 έως 100.000 δολαρίων. Οι άνθρωποι ζουν μια κατάσταση αναστάτωσης και απογοήτευσης. Δεν μπορούν να ταξιδέψουν ώστε να αγοράσουν κοσμήματα. Υπάρχει πολύ περισσότερη κίνηση από ό, τι νόμιζα ότι θα είχαμε».
Οι πλούσιοι άνθρωποι είναι γενικά ακόμα πλούσιοι, παρά την πανδημία η οποία έχει προκαλέσει οικονομικό χάος και οδήγησε περίπου 41 εκατομμύρια Αμερικανούς σε αίτηση για επιδόματα ανεργίας από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Εγκλωβισμένοι σε εσωτερικούς χώρους, λόγω των μέτρων παραμονής στο σπίτι, οι πλούσιοι επένδυσαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε ακριβά στολίδια που ίσως ωστόσο να μην μπορέσουν σύντομα να φορέσουν σε γκαλά ή ευρωπαϊκές αποδράσεις.
Οι λιανοπωλητές κοσμημάτων έχουν αποδώσει τη ζήτηση για κοσμήματα σε έναν συνδυασμό πλήξης, στην ανάγκη εκτροπής ή στην επιθυμία για επένδυση. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι αναζητούν όμορφα πράγματα για να εξισορροπήσουν τις ειδήσεις και πληροφορίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά», δήλωσε η σχεδιάστρια κοσμημάτων του Λος Άντζελες, Loree Rodkin, η οποία έχει σχεδιάσει κομμάτια για τους Cher και Elton John. «Τα όμορφα, λαμπερά αντικείμενα απομακρύνουν το σκοτάδι που περνά ο καθένας και φέρνουν πίσω μια αίσθηση κανονικότητας στη ζωή τους».
«Μετά το αρχικό σοκ, όταν ο πανικός σταμάτησε, άρχισα να βλέπω αυτήν την προθυμία να ξοδέψουν», δήλωσε η Lisa Nikfarjam που έχει τη μάρκα κοσμημάτων Lisa Nik, η οποία εδρεύει στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη. «Οι πελάτες μου βρέθηκαν κλεισμένοι στο σπίτι χωρίς διέξοδο. Αν λοιπόν σκεφτόταν ένα συγκεκριμένο κόσμημα στο παρελθόν, τώρα είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια απόφαση», προσθέτει.
Για τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's, οι παγκόσμιες διαδικτυακές πωλήσεις κοσμημάτων ήταν πάνω από τις προσδοκίες τους. Στις αρχές Μαΐου, η εταιρεία έκλεισε μια πώληση κοσμημάτων που έφερε 2 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις προπώλησης. Ανάμεσά τους και ένα κολιέ με διαμάντια αξίας 513.000 δολαρίων. Από τον Μάρτιο, οι 12 διαδικτυακές δημοπρασίες του Sotheby έφεραν περισσότερα από τα αναμενόμενα, με πλειοδότες από περισσότερες από 50 χώρες.
Μια πώληση στη Νέα Υόρκη στα τέλη Απριλίου έφερε 1,34 εκατομμύρια δολάρια για ένα βραχιόλι Cartier της δεκαετίας του 1930 που μάλιστα θεωρείται η υψηλότερη τιμή που δόθηκε ποτέ για ένα κόσμημα σε πώληση μόνο στο διαδίκτυο. «Είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά και έκπληκτοι όσο όλοι οι άλλοι», δήλωσε η Kendall Reed, επικεφαλής κοσμημάτων και παγκόσμιων διαδικτυακών πωλήσεων για τον Sotheby's.
Ένας άλλος κοσμηματοπώλης που είδε τις πωλήσεις του να εκτοξεύονται απροσδόκητα, αναφέρει πως η αναζήτηση της «αυτο-έκφρασης είναι ακόμη σχετική». «Έχουμε κοινό που περιορίστηκε. Χρειάζονται μια αίσθηση απόδρασης. Θέλουν ομορφιά στη ζωή τους. Μπορεί να μην ντύνονται και να μην βγαίνουν έξω, αλλά το να φοράτε ένα κόσμημα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε υπέροχα», λέει.
Με πληροφορίες από Los Angeles Times/LIFO