Αυτά είναι τα πέντε νέα σχέδια για στήριξη της κυπριακής οικονομίας

Θα καλύπτουν την περίοδο από 13 Ιουνίου μέχρι 12 Οκτωβρίου και για όλα τα σχέδια υπάρχουν κριτήρια.

Article featured image
Article featured image



Το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας αφορά πέντε σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ή έχουν παρουσιάσει μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους.

Για τα νέα σχέδια, που θα καλύπτουν την περίοδο από 13 Ιουνίου μέχρι 12 Οκτωβρίου, θα απαιτηθεί η έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Για όλα τα σχέδια υπάρχουν κριτήρια και κυριότερο είναι η μείωση του κύκλου εργασιών. Η μείωση στα νέα σχέδια θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 25%. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση από εγκεκριμένο λογιστή. Το ανεργιακό επίδομα θα καταβάλλεται πλέον στην επιχείρηση που θα υποχρεούται μαζί με το υπόλοιπο ποσό να καταβάλει το μισθό του εργαζομένου.

Τα πρώτο σχέδιο αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα. Σε αυτό εντάσσονται οι ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικό κατάλυμα. Από τις 13/6 και θα ολοκληρωθεί στις 12/10/2020. ΘΑ υπάρχει επιδότηση του 90% των εργοδοτουμένων, με προΫπόθεση μείωση πέραν του 40% του κυκλικού εργασιών. Για όσες ξενοδοχειακές μονάδες αποφασίσουν να μην επαναδραστηριοποιηθούν η κάλυψη θα ανέρχεται στο 80%. Το ποσοστό της κάλυψης θα είναι στο 60% του μισθού.

Για όσους ξενοδοχοϋπάλληλοι απολύθηκαν πριν την 1η Μαρτίου και επαναπροσλήφθηκαν τότε στο ποσοστό επιδότησης θα συμπεριλαμβάνονται και αυτοί. «Κάνω έκκληση σε όλους να προσλάβουν αυτούς τους ανέργους».

Το δεύτερο σχέδιο αφορά οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με την τουριστική βιομηχανία ή τον τουρισμό και όσες επηρεάζονται από τον τουρισμό. Ολοκληρώνεται τέλος Αυγούστου. Μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 55% τότε θα υπάρχει επιδότηση του 60% των εργοδοτουμένων. Αν κάποιες επιχειρήσεις δεν επαναδραστηριοποιηθούν τότε η επιδότηση των εργοδοτουμένων είναι στο 80%. Το επίδομα ανέρχεται στο 60%.

Το τρίτο σχέδιο αφορά, οικονομικές δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στα προηγούμενα που έχουν μείωση πέραν του 40% για Ιούνιο και Ιούλιο και Αύγουστο στο 35%. Εάν εργοδοτούνται μέχρι τρία πρόσωπα τότε θα καλύπτονται και το 100% των εργαζομένων μέχρι και το 60%.

Το τέταρτο σχέδιο το οποίο αφορά την πλήρη αναστολή της επιχείρησης. Όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και δεν μπορούν να επαναδραστηριοποιηθούν. Στήριξη μέχρι 9 εργαζομένων θα είναι στο 100%, πέραν των 9 εργαζομένων στο 90%. Στήριξη μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Το πέμπτο σχέδιο αφορά τους ανέργους. Θα καταβάλλεται επίδομα €360.

Τις λεπτομέρειες σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που μετά το υπουργικό συμβούλιο, οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωνσταντίνος Πετρίδης και Ζέτα Αιμιλιανίδου, αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today

Νέο Πρόγραμμα Στήριξης της Οικονομίας.

Νέο Πρόγραμμα Στήριξης της Οικονομίας. Κοινή Διάσκεψη Τύπου Υπουργού Οικονομικών και Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Posted by Κυπριακή Κυβέρνηση - Cyprus Government on Wednesday, 17 June 2020



Φωτογραφία: Marten Bjork / Unsplash


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ