Εικόνες και βίντεο από τη 13η γυμνή ποδηλατοδρομία Θεσσαλονίκης

Τα κοινωνικά μηνύματα και οι αποδοκιμασίες.

Article featured image
Article featured image

Δεκάδες ποδηλάτες συμμετείχαν στη 13η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε από το πάρκο της ΧΑΝΘ, την Παρασκευή, 19 Ιουνίου.

Μια γιορτή διεκδίκησης για την ανεμπόδιστη διακίνηση με το ποδήλατο, το περιβάλλον αλλά και το ελεύθερο σώμα. Μια γιορτή που φέτος είχε και ένα επιπλέον κοινωνικό μήνυμα, καθώς πριν την έναρξη της ποδηλατοδρομίας οι ποδηλάτες προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το δημαρχείο, μεταδίδοντας το μήνυμα «ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα STOP στην ‘άσεμνη’ έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση και τη βία».

1.jpg
EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

2.jpg
EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Σε δηλώσεις του, ο Κώστας Τερζόπουλος, μέλος της συλλογικότητας Gymnosophy επισήμανε την ανάγκη ευαισθητοποίησης σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, ελευθερίας έκφρασης, ελεύθερης κατασκήνωσης και ξεκαθάρισε ότι «λέμε ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ». Επίσης τόνισε την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλη φιλική προς το ποδήλατο. «Κάνοντας ποδήλατο συμβάλλεις σε πολλά ζητούμενα», είπε.

Σε ανακοίνωση σχετική με την όλη δράση αναφέρεται: «Τα δικαιώματα στην απόλαυση και προστασία της φύσης, στην οικονομική βιωσιμότητα, τόπων και ανθρώπων, της ελεύθερης διακίνησης, διαμονής και ανάπτυξης της προσωπικότητας, και της ελεύθερης χρήσης των κοινόχρηστων χώρων, είναι καταχωρημένα και πρέπει να τα διεκδικήσουμε».

3.jpg
EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

gimni-podilatodromia.jpg
EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

gimni-podilatodromia1.jpg
EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Πριν από την εκκίνηση υπήρχαν διάφορες δράσεις και ορισμένοι συμμετέχοντες επέλεξαν να γράψουν συνθήματα πάνω στο σώμα τους (bodypainting) αναφορικά με τις φυλετικές διακρίσεις, τον ρατσισμό, το περιβάλλον και το κλίμα με τη συνοδεία μουσικής, στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης και προστασίας της φύσης.

batch_γυμνή-ποδηλατοδρομία-5.jpg

Στην αντίπερα όχθη, κάποιοι πολίτες φαίνεται πως υποδέχτηκαν με γιουχαΐσματα και αποδοκιμασίες την 13η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία, φωνάζοντας «ντροπή» και «αίσχος» χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ