Μια Ελπίδα στις θάλασσες της Κύπρου

Η πιο αισιόδοξη είδηση της ημέρας.

Article featured image
Article featured image

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, το προσωπικό του Ερευνητικού Κέντρου Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας (ΕΚΘΥΚ) του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) απελευθέρωσε σήμερα, μια πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) με το όνομα «Ελπίδα» πίσω στο φυσικό της περιβάλλον.

Η «Ελπίδα» είχε εντοπιστεί στις 8 Ιουνίου 2020 από ερασιτέχνες ψαράδες στην θαλάσσια περιοχή του Ζυγιού με μισίνες στην στοματική της κοιλότητα. Η νεαρή χελώνα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών που βρίσκεται στο ΕΚΘΥΚ όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις και τις αφαιρέθηκαν οι μάζες μισίνας που βρέθηκαν να φράζουν τον οισοφάγο της. Στη συνέχεια, η χελώνα παρέμεινε σε δεξαμενή στο Κέντρο Διάσωσης όπου της χορηγήθηκε η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και βιταμίνες.

bscap0004.jpg

green turtle 3.jpg


Αφού η «Ελπίδα» αποθεραπεύτηκε, με πλήρη ικανότητα να κολυμπά, να καταδύεται και να τρέφεται, μεταφέρθηκε στην παραλία και υγιής επέστρεψε στη θάλασσα. Το ΤΑΘΕ ευχαριστεί τους ερασιτέχνες ψαράδες για την ευαισθητοποίησή τους αλλά και τις άμεσες ενέργειές τους για να βοηθήσουν τη νεαρή χελώνα.

Δυστυχώς, δεν είχε την ίδια ευχάριστη κατάληξη και ο «Δίας», η πράσινη χελώνα που εντοπίστηκε στις 26 Μαΐου στο Κίτι σε εξασθενημένη και ληθαργική κατάσταση. Παρόλες τις προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό του ΤΑΘΕ, η κατάσταση της υγείας του δεν βελτιώθηκε και τελικά κατέληξε.


gopr9455.jpg


Με την ευκαιρία αυτή, υπενθυμίζουμε στο κοινό και ιδιαίτερα στους χρήστες των θαλάσσιων σκαφών ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο αυτή, αφού οι θαλάσσιες χελώνες βρίσκονται στα παράκτια ύδατα και σε ρηχά νερά για την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα. Αυτό τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες σε κτυπήματα από σκάφη ή προπέλες, αφού δεν είναι ιδιαίτερα ενεργητικές και τους αρέσει να ξεκουράζονται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Το ΤΑΘΕ συμμετέχει στο Πρόγραμμα της ΕΕ «LIFE EUROTURTLES», μέσω του οποίου υλοποιούνται και Δράσεις που στόχο έχουν τη μείωση των ετήσιων θανάτων των θαλάσσιων χελωνών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ