Ένας φόνος στο κέντρο της Λευκωσίας

Μια εγκληματική πράξη, στο κέντρο της πρωτεύουσας, έγινε (και πάλι) αφορμή για γενικευμένα σχόλια ρατσισμού, απέναντι σε πρόσφυγες και ξένους.

Article featured image
Article featured image


Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής, μία συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών, στο κέντρο της πρωτεύουσας, και ο φόνος ενός εκ των εμπλεκομένων, έγινε το αλατοπίπερο των μίντια και των απανταχού Κύπριων χρηστών για να εκτονώσουν την ένταση της εβδομάδας και ίσως την απογοήτευσή τους που τελείωνε το σαββατοκύριακο και έπρεπε να επιστρέψουν στη δουλειά την επόμενη ημέρα.

Απλουστευμένη εξήγηση, ίσως και κάπως επιδερμική, ωστόσο διαβάζοντας τα σχόλια κάτω από την είδηση, σε κάποια sites, κι αυτό γιατί πρέπει να έχεις πολύ κουράγιο για να τα διαβάσεις όλα, αντιλαμβάνεσαι τι μαυρίλα μπορεί να κρύβει κάποιος μέσα του για να περιμένει στη γωνία να συμβεί κάτι κακό, ούτως ώστε να πει με στεντόρεια φωνή «σας τα έλεγα εγώ».

Σαφώς και κάποιος θα απορήσει και θα αναρωτηθεί αν το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι ο ρατσισμός και η στενοκεφαλιά της (κάθε) κυρίας Μαρίας και του (κάθε) κύριου Γιώργου, που θα υπάρχει σε κάθε περίπτωση, και όχι οι επανειλημμένες συμπλοκές αλλοδαπών στο κέντρο της Λευκωσίας και η εγκληματικότητα που, όπως υποστηρίζουν αρκετοί στα σχόλιά τους, έχει πλέον ξεφύγει και φοβούνται να κυκλοφορήσουν βράδυ στην ευρύτερη περιοχή. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο και το ένα δεν διαχωρίζεται απαραίτητα από το άλλο.

Η υπόθεση

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν μέχρι στιγμής, το βράδυ της Κυριακής, 21 Ιουνίου, σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών προσώπων, στην παλιά Λευκωσία, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός προσώπου.

Η συμπλοκή ξεκίνησε από σημείο επί της οδού Λήδρας όπου ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό του δράστη με το θύμα, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να αναφέρουν πως ο δράστης φέρεται να κρατούσε τσεκούρι.

Το θύμα ήταν αλλοδαπός, 25 ετών, ενώ οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο ένας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται, ενώ ο δεύτερος, αφού έλαβε τις πρώτες βοήθειες, του δόθηκε εξιτήριο.

Νωρίτερα σήμερα (Δευτέρα), η Αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη ενός προσώπου, το οποίο οδηγήθηκε στο ΤΑΕ Λευκωσίας, ενώ καταζητούνται άλλα δύο πρόσωπα.

Στο σημείο βρέθηκε ο βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, Δημήτρης Δημητρίου και ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Τα σχόλια

Στο άκουσμα της είδησης, πολλοί χρήστες έσπευσαν να σχολιάσουν το γεγονός αρνητικά, ενίοτε με ακραίο ρατσισμό, υποστηρίζοντας πως αυτά τα φαινόμενα είναι πλέον καθημερινά, με αρκετούς να αναφέρουν πως το κέντρο της Λευκωσίας έχει μετατραπεί σε γκέτο μεταναστών και άντρο παρανομίας, με τον κόσμο να φοβάται να κυκλοφορήσει στην περιοχή τις βραδινές ώρες, καθώς δεν ξέρουν πότε θα συμβεί το κακό.

σχολια1.jpg

σχολια2.jpg

σχολια3.jpg

σχολια4.jpg

σχολια5.jpg





Ποια είναι η εικόνα σήμερα στο κέντρο της πόλης;

Είναι αναμενόμενο πως ο φόβος και η κακή ή επιλεκτική πληροφόρηση, οδηγεί πολλές φορές σε εσφαλμένα συμπεράσματα, θολώνοντας την κρίση και την εικόνα μιας κατάστασης.

Όταν για παράδειγμα ένα μεμονωμένο περιστατικό εγκληματικής φύσης παρουσιάζεται από κάποιους ως μία ρουτίνα που αφορά συγκεκριμένες φυλές ή άτομα, κάτι που δεν θα γινόταν σε αντίστοιχη περίπτωση, αν οι πρωταγωνιστές ήταν Κύπριοι ή άλλα άτομα οικείας φυλής, τότε είναι φυσικό επακόλουθο η κοινή γνώμη να αποκτά συγκεκριμένη εικόνα.

Γεγονός που επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς και η Αστυνομία Κύπρου, μέσω του Εκπροσώπου της, Χρίστου Ανδρέου. Αναφερόμενος στην έκταση που έχει λάβει το χθεσινοβραδινό περιστατικό στην οδό Λήδρας, ο κος Ανδρέου ξεκαθάρισε πως πρόκειται όντως για ένα σοβαρό περιστατικό εγκληματικής φύσης, ωστόσο η γενίκευση και το τσουβάλιασμα δεν είναι η ορθή πρακτική.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στη CITY ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, η κατάσταση στο κέντρο δεν είναι τόσο τραγική όσο θέλουν κάποιοι να την παρουσιάζουν. «Κάποιοι αρέσκονται στο να μεγαλοποιούν τα πράγματα και να παρουσιάζουν το κέντρο ως απαγορευμένη ζώνη και απροσπέλαστη περιοχή ένεκα των αλλοδαπών που ζουν εκεί. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σαφώς και τα δύο περιστατικά που συνέβησαν πρόσφατα είναι σοβαρά, αλλά δεν μπορούμε να λέμε πως όλοι οι ξένοι είναι εγκληματίες και να τους βλέπουμε εχθρικά. Αυτή η στάση θα φέρει σίγουρα αντίθετα αποτελέσματα».

Σε σχέση με τα σχόλια για ελλιπή αστυνόμευση και αδιαφορία της αστυνομίας για τις καταγγελίες πολιτών, ο κος Ανδρέου ξεκαθάρισε πως οι καταγγελίες για παρανομίες και εγκληματικές ενέργειες που λαμβάνουν είναι λίγες και δεν ξεπερνούν το λογικό όριο, εάν θεωρήσουμε ότι υπάρχει αυτό. Από την άλλη, συνεχίζει, μετά την άρση των μέτρων, η Αστυνομία Κύπρου περιπολεί την περιοχή από τις 22:30 το βράδυ και μέχρι το πρωί καθημερινά, ωστόσο η περιοχή είναι αρκετά μεγάλη και είναι αδύνατον για την Αστυνομία να βρίσκεται συνέχεια παντού. «Ακόμα και αν υποθέσουμε πως το περίπολο περάσει από ένα σημείο, το έγκλημα μπορεί να γίνει λίγο αργότερα, σε κλάσματα δευτερολέπτων, δεν είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί ή να προβλεφθεί από κανέναν».

Η επόμενη μέρα

Μετά και το περιστατικό της Κυριακής, ωστόσο, το οποίο ο κος Ανδρέου χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σοβαρό, ανέφερε πως λήφθηκαν αποφάσεις από τους αρμόδιους για λήψη επιπλέον μέτρων, τοποθετώντας στην περιοχή μηχανοκίνητες και πεζές περιπολίες αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες του κόσμου. Θέλησε να τονίσει, όμως, για ακόμη μία φορά, πως είναι λάθος να δημιουργείται η εικόνα πως όλοι οι αλλοδαποί είναι εγκληματίες και να προκαλούμε ένα εχθρικό κλίμα, χωρίς να υπάρχει λόγος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ