Αύγουστο, το αργότερο Σεπτέμβριο, θα γίνει η αδειοδότηση για το 5G στην Κύπρο [ΒΙΝΤΕΟ]

Πότε θα γίνει η αδειοδότηση στις εταιρίες για το 5G;

Article featured image
Article featured image

«Με βάση τους σχεδιασμούς μας, νοουμένου ότι γίνονται όλες οι προεργασίες που πρέπει να γίνουν, θα προσπαθήσουμε αυτό να γίνει Αύγουστο, το αργότερο Σεπτέμβριο».

Η απάντηση υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκου Κόκκινου, σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της διαδικτυακή εκπομπής Science Hoaxes ήταν ξεκάθαρη.

Εξάλλου, είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι το τέλος του 2020 να αδειοδοτήσουμε το 5G.

«Αυτό που πρέπει όλοι να αποδεχθούμε είναι ότι, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρώπης, είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι το τέλος 2020 να αδειοδοτήσουμε το 5G.

Φανταστείτε τώρα η Κύπρος να είναι η χώρα που δεν αδειοδότησε και όλες οι άλλες 27 χώρες είναι αδειοδοτημένες. Δεν είναι μόνο θέμα αδειοδότησης, είναι θέμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», αναφέρει συμπληρωματικά.

Σε σχέση με την όποια αντίθετη άποψη και τα όποια επιχειρήματα, ο υπουργός ανέφερε ότι τα ακούει και τα λαμβάνει υπόψη. Συν ότι σκοπεύουν, ως υφυπουργείο, να κάνουν διάλογο με άτομα και σύνολα για το θέμα.

«Αυτοί που φωνάζουν και έχουν αντίθετη άποψη -και τη σέβομαι την αντίθετη άποψη-, θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να μιλούν με επιχειρήματα και όχι με κάψιμο κεραιών», ανέφερε, παρόλα αυτά, κακίζοντας με αυτό τον τρόπο τις πρακτικές κάποιων που φέρονται με παραλογισμό.

Παρακολουθήστε όλο το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης παρακάτω:


Σε σχέση με το θέμα του 5G, το sciencehoaxes.org δημοσίευσε πριν λίγες βδομάδες και μια συνέντευξη του Μιχάλη Σιριβιανού, Eπίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος απαντά σε τρία σχετικά ερωτήματα και παρουσιάζει την επιστημονική άποψη για τις επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία, με αφορμή την παραπληροφόρηση για τα δίκτυα 5G.

Διαβάστε ένα απόσπασμα παρακάτω:

«Τα όρια της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (HM) από τηλεπικοινωνιακές συσκευές και υποδομές έχουν καθοριστεί σε περίπου 50 φορές χαμηλότερα επίπεδα από τα επίπεδα στα οποία έχει παρατηρηθεί oποιαδήποτε επίδραση. Τα όρια τηρούνται από τους κατασκευαστές και παρόχους, όπως επιβεβαιώνεται από πολλαπλές έγκυρες μετρήσεις. Όπου δεν πληρούνται υπάρχουν κυρώσεις. Η Κύπρος ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σύμφωνα με τα πρότυπα των ΗΠΑ, το όριο έκθεσης για τα κινητά είναι 1.6W/kg. Τα πιο πολλά κινητά εκπέμπουν 0.4W/kg στο κεφάλι στη χειρότερη συνήθως περίπτωση (όταν το σήμα της κεραίας είναι πολύ ασθενές). Το όριο για τις κεραίες είναι 0.5-0.6 mW/cm^2. Στις πιο πολλές περιπτώσεις η ένταση στην οποία εκτιθέμεθα είναι εκατοντάδες με χιλιάδες φορές μικρότερη:

https://www.fcc.gov/general/specific-absorption-rate-sar-cellular-telephones

https://www.fcc.gov/consumers/guides/human-exposure-radio-frequency-fields-guidelines-cellular-and-pcs-sites

Εδώ βλέπουμε ότι οι μετρήσεις ΗΜ ακτινοβολίας από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο είναι εκατοντάδες με χιλιάδες φορές κάτω από τα όρια: http://www.emf.mcw.gov.cy/decemfmap/dec-emfmap.html

Η έκθεση (πυκνότητα ισχύος ή ένταση) σε ΗΜ ακτινοβολία από σταθμούς βάσης (κεραίες) είναι περίπου 100-1000δες φορές μικρότερη της έκθεσης από κινητό στο αυτί κατά τη διάρκεια μιας κλήσης. Επιπλέον, η έκθεση από το κινητό στο αυτί πέφτει από το ήδη μικρό 1-10mW/cm^2 όταν είναι 1-2cm από το σώμα σε περίπου 0.1mW/cm^2 αν το κινητό απομακρυνθεί 10-20cm από το σώμα. Η όποια έκθεση από το κινητό είναι πολύ τοπική και δεν επιφέρει μετρήσιμες θερμικές επιδράσεις.

Από την άλλη, η ΗΜ ακτινοβολία του ηλίου επιφέρει πολύ μεγαλύτερες βιολογικές επιδράσεις ακόμα και αν δεν λάβουμε υπόψη την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία γνωρίζουμε ότι είναι καρκινογόνα. Η συχνότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από τη συχνότητα εκπομπής των κεραιών και κινητών. Η δε ένταση της είναι δεκάδες με εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη της έντασης της ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας (5% της ακτινοβολίας του Ηλίου, ο οποίος εκπέμπει στην επιφάνεια της γης με ένταση 100-1000W/m^2).

Η ακτινοβολία από τα κινητά είναι μη ιονίζουσα, δηλαδή τα φωτόνια της δεν έχουν αρκετή ενέργεια για να απελευθερώσουν ηλεκτρόνια από τα άτομα στα μόρια του DNA, δημιουργωντας έτσι ιόντα τα οποία προκαλούν βλάβες στη μοριακή δομή. Η ενέργεια των φωτονίων της ιονίζουσας ακτινοβολίας (π.χ. X-ray, Gamma Ray) είναι δεκάδες δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια των φωτονίων ΗΜ ακτινοβολίας τηλεπικοινωνιών, ακόμα και αν αυτή είναι σχετικά υψηλής συχνότητας, π.χ., 28 GHz. Κάνοντας μια πολύ χονδρική αναλογία με πιο απτές φυσικές έννοιες, φανταστείτε τα φωτόνια να αντιστοιχούν σε βλήματα. Η συχνότητα τους αντιστοιχεί στο βάρος και στην ταχύτητά τους (ορμή) και ο αριθμός τους αντιστοιχεί στην ένταση. Μια σφαίρα από πυροβόλο όπλο σκοτώνει. Μια σφαίρα παιδικού παιχνιδιού Nerf δεν προκαλεί τίποτα.

Καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ως τώρα ότι υπάρχουν σημαντικές βιολογικές επιδράσεις πέραν των θερμικών (για συχνότητες μεγαλύτερες από 100 KHz) και των νευροδιεργετικών (για συχνότητες μέχρι 10 ΜHz). Ακόμα και αυτές οι επιδράσεις λαμβάνουν μέρος στην παρουσία ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που είναι δεκάδες με εκατοντάδες φορές ισχυρότερα από αυτά που προκαλούν οι ραδιοτηλεπικοινωνίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές μελέτες για το λεγόμενο οξειδωτικό στρες και κάποιες καταδεικνύουν επιδράσεις. Όμως η επιστημονική συναίνεση, όπως περιγράφεται στα άρθρα πιο πάνω, είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε.

Στην Επιστήμη δεν θεωρούμε σωστό οτιδήποτε έχει δημοσιευτεί. Το σωστό είναι αυτό που αποδέχεται ή συντριπτική πλειοψηφία των έγκριτων επιστημόνων και οργανισμών τους. Η συναίνεση είναι ότι δεν γνωρίζουμε μηχανισμό με τον οποίο η μικροκυματική ακτινοβολία μικρής έντασης μπορεί να μας βλάψει και δεν έχουμε στατιστικά σημαντικές ενδείξεις ότι βλάπτει».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ