Πάρε θέση κατά του ρατσισμού

Μπορείς!

Article featured image
Article featured image

Με συνεχή μηνύματα ενημέρωσης και με στόχο την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, η εκστρατεία AWARE ολοκληρώνει τις δράσεις της περιόδου 2019 – 2020.

Το πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, είχε διάρκεια 18 μήνες και συνέπεσε με την ένταση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο και την υποβολή αιτημάτων ασύλου.

Η εκστρατεία AWARE κατέθεσε τη συμβολή της στην προσπάθεια της πολιτείας να τηρεί αντικειμενικά ενήμερη την κοινή γνώμη και να ευαισθητοποιεί την τοπική κοινωνία γύρω από τα βιώματα, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι αιτητές ασύλου. Το μήνυμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης, αφορούσε επίσης και άλλες κοινότητες υπηκόων τρίτων χωρών (ΥΤΧ) που ζουν και εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο όπως είναι οι οικονομικοί μετανάστες.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο συνδέεται με το ουσιαστικό κλείσιμο όλων των άλλων διαδρόμων προς την Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων μετά την συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για το μεταναστευτικό τον Μάρτιο του 2016.

Στη διάρκεια των πυκνών δραστηριοτήτων της εκστρατείας AWARE, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις και σεμινάρια, όπου δημοσιογράφοι, πολίτες και νέοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήματα και απορίες για την πολιτική που εφαρμόζεται στην ΕΕ και στην Κύπρο ειδικότερα. Η εκστρατεία AWARE έδωσε βήμα στις ίδιες τις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών να μιλήσουν απευθείας με την κοινωνία υποδοχής για τα προβλήματα και τις προσδοκίες τους.

Από την καταγραφή αυτή, η εκστρατεία AWARE διαπιστώνει πόσο σημαντικό είναι να στηριχθούν οι υπηρεσίες του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαδικασία πρώτης υποδοχής, φιλοξενίας και εφαρμογής πολιτικών ένταξης σε καίριους τομείς όπως η εκπαίδευση, η στέγαση, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η εξοικείωση με την κοινωνία και την γλώσσα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του καθενός. Ιδιαίτερη αξία έχει επίσης η καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού μέσα από τα ΜΜΕ και η αποφυγή ρητορικής που εντείνει την ανασφάλεια και την ξενοφοβία.

Η ομάδα AWARE θα παραμείνει δραστήρια στον τομέα ενημέρωσης μέσα από την ιστοσελίδα της και τα social media @cyprusaware.

Περισσότερες πληροφορίες: 22875561-3 | info@opinionaction.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ