Τι λέει ο Δήμος Λευκωσίας για τα «φαλακρά» δέντρα της οδού Πινδάρου

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν χθες -από την περιοχή- προκάλεσαν αντιδράσεις ανάμεσα σε πολίτες και κόμματα.

Article featured image
Article featured image

«Εγκληματικό» κλάδεμα στην καρδιά της Λευκωσίας χαρακτήριζε χθες σε επιστολή του το Κίνημα Οικολόγων, την απόφαση του Δήμου Λευκωσίας να προχωρήσει σε κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονται στην περιοχή. Συγκεκριμένα το Κίνημα ανέφερε πως «Είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται – μετά τα όσα διαβήματα και καταγγελίες έχουν γίνει – η ίδια πρακτική του τάχα κλαδέματος, η οποία στην ουσία καταστρέφει τα δέντρα. Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους».

Η απάντηση ήρθε από το Δήμο Λευκωσίας λίγες ώρες αργότερα, διευκρινίζοντας πως το κλάδεμα των δέντρων στην οδό Πινδάρου ήταν προγραμματισμένο από καιρό και πως ο λόγος που κλαδεύτηκαν τόσο πολύ, είναι λόγω της μεγάλης ηλικίας τους, αλλά και της ενόχλησης που προκαλούσαν τα μεγάλα κλαδιά τους στους κατοίκους της περιοχής.

Πινδάρου (1).jpg

Πινδάρου (2).jpg

Πινδάρου (3).jpg

Αυτούσια η ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας:

Το κλάδεμα των δέντρων στην οδό Πινδάρου ήταν προγραμματισμένο για τον Μάρτιο αλλά οι περιορισμοί διακίνησης λόγω κορωνοϊού καθυστέρησαν την έναρξη των εργασιών. Τα τελευταία χρόνια το μέγεθος των συγκεκριμένων δέντρων δημιουργούσε όλο και περισσότερα θέματα ασφάλειας και υγείας των περιοίκων και περαστικών. Ο Δήμος λάμβανε συχνά παράπονα από κατοίκους ότι τρωκτικά έμπαιναν σε διαμερίσματα μέσα από τα δέντρα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κλαδιά αποκόπηκαν κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες, αλλά με σημαντικές υλικές ζημιές σε κτήρια και αυτοκίνητα. Τα συγκεκριμένα δέντρα είναι μεγάλης ηλικίας και λόγω αυτού η κόμη τους σε κάποια σημεία είχε αδυνατίσει με αποτέλεσμα να γίνονται επικίνδυνα για τους διερχόμενους, ιδίως όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Για λόγους ασφάλειας σε τέτοια δέντρα είναι απαραίτητη η ανανέωση της κόμης τους σε αραιά χρονικά διαστήματα. Αυτό προνοεί αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους των παλαιών βλαστών του φυτού, με στόχο την ανανέωση του φυλλώματος.


Πινδάρου (4).jpg

Πινδάρου (5).jpg



Παράλληλα ένα τέτοιου είδους κλάδεμα ανανεώσεως παρεμποδίζει την κάθετη ανάπτυξη των ριζωμάτων η οποία προκαλεί ζημιές στο δίκτυο υδατοπρομήθειας και σε άλλες υποδομές ενώ η εξισορρόπηση της υπέργειας βλάστησης με τη ρίζα βοηθά τη διατήρηση του δέντρου σε καλή κατάσταση. Αντιλαμβανόμαστε ότι η αισθητική αλλαγή είναι μεγάλη, αλλά το κλάδεμα δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη των δέντρων αφού σύμφωνα με συμβουλές γεωπόνων, σύντομα θα αναπτύξουν νέο φύλλωμα. Αυτή η πρακτική έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πολλές περιοχές της Λευκωσίας στο παρελθόν (Μακαρίου, Ευαγόρου, Στασίνου, Σαλαμίνος, περιοχή Βουλής, κλπ) και αποδεδειγμένα τα δέντρα έχουν έκτοτε αναπτυχθεί κανονικά.

Πινδάρου (6).jpg

Πινδάρου (7).jpg


Με την ευκαιρία θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και κάποια χρόνια έχει συμφωνηθεί με διάφορες κυβερνητικές και άλλες υπηρεσίες στα νέα έργα του οδικού δικτύου να φυτεύονται άλλοι τύποι δένδρων οι ρίζες των οποίων καθοδηγούνται με ειδικό τρόπο σε πιο μεγάλο βάθος ώστε να αποφεύγοντας ζημιές στις υποδομές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας καθώς και στα πεζοδρόμια. Αυτό έχουμε πράξει στις οδούς Στασικράτους, Μνασιάδου, Ζήνας Κάνθερ και Θεοφάνη Θεοδότου όπου έχουν φυτευτεί 270 νέα δέντρα, ενώ περίπου 300 νέα δέντρα θα φυτευτούν με την ολοκλήρωση των εργασιών στην Λεωφόρο Μακαρίου. Αυτό κάνουμε στις γειτονιές της Λευκωσίας που εκτελούνται έργα κατασκευής πεζοδρομίων και δημιουργίας οχετών ομβρίων υδάτων, στα πάρκα και σημεία πρασίνου.

Πινδάρου (8).jpg



Παράλληλα προγραμματίζεται η φύτευση 230 νέων δέντρων στην Λεωφ. Καλλιπόλεως. Στη Λεωφ. Κυριάκου Μάτση ο Δήμος φρόντισε για τη διάσωση της δενδροστοιχίας ενώ προς το τέλος των κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή θα προχωρήσουμε σε επιπρόσθετες δεντροφυτεύσεις (85 νέα δέντρα). Συνολικά από το 2015 μέχρι και την ολοκλήρωση όλων των έργων που υλοποιούνται σήμερα και είναι προγραμματισμένα στα επόμενα 2 χρόνια, θα φυτευτούν γύρω στις 5000 νέα ώριμα δέντρα στην πόλη, στο πλαίσιο της πολιτικής του Δήμου Λευκωσίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τον εμπλουτισμό του πρασίνου της πρωτεύουσας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ