Μέδουσες στις ανατολικές θάλασσες της Κύπρου [βίντεο]

Η επαφή των πλοκαμιών του συγκεκριμένου είδους (Pelagia noctiluca) με το ανθρώπινο δέρμα προκαλεί ερεθισμούς, λέει το Τμήμα Αλιείας.

Article featured image
Article featured image

Μέδουσες του είδους Pelagia noctiluca έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα ανατολικά παράλια της Κύπρου, αναφέρει το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση, με σκοπό την ενημέρωση και διασφάλιση της προστασίας των λουομένων, ενόψει και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η επαφή των πλοκαμιών του συγκεκριμένου είδους με το ανθρώπινο δέρμα προκαλεί ερεθισμούς, οι οποίοι ποικίλουν από άτομο σε άτομο και ως εκ τούτου το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει την κολύμβηση σε περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο αυτό».

Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, το ΤΑΘΕ συμβουλεύει όπως «ξεπλύνουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς όμως να τρίβουμε την πληγείσα περιοχή και να μην γίνεται χρήση γλυκού νερού».


Πρέπει να αφαιρούνται «τυχόν υπολείμματα πλοκαμιών με τη χρήση μιας πλαστικής κάρτας, με ένα κομμάτι ξύλο ή με ένα τσιμπιδάκι και ποτέ με γυμνά χέρια, αφού αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού σε αυτά».

Στην περιοχή του τσιμπήματος θα πρέπει να τοποθετείται αλοιφή με κορτιζόνη.

Ο οξύς πόνος διαρκεί συνήθως 15-20 λεπτά, ωστόσο εάν ο πόνος παραμένει, κρίνεται απαραίτητη η ιατρική συμβουλή και σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.

Οι πολίτες, σε περίπτωση που εντοπίσουν μέδουσες, καλούνται να ενημερώνουν τους ναυαγοσώστες, αν υπάρχουν στην περιοχή, για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΘΕ, «η παρουσία και αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες και οφείλεται κυρίως στην κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων, στις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, όπως αυξημένη θερμοκρασία, και στα αυξημένα θρεπτικά συστατικά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ