Η αψεγάδιαστη μαγεία της φύσης

Σπάνια χελώνα του είδους Balkan Terrapin, γεννά τα αυγά της στο πάρκο της Αθαλάσσας. [πολύ κοντινά πλάνα από τη στιγμή].

Article featured image
Article featured image

Ένα εκπληκτικό σκηνικό κατέγραψε με τη κάμερά του ο Λειτουργός του Τμήματος Δασών, Χάρης Νικολάου, την ώρα που μία χελώνα του είδους Balkan Terrapin, γεννούσε τα αυγά της στο πάρκο της Αθαλάσσας.

Η γραμμωτή νεροχελώνα ή χελώνα του γλυκού νερού, θεωρείται σπάνιο είδος και συναντάται κυρίως στη βαλκανική χερσόνησο, τα νησιά του Αιγαίου, τη δυτική Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο, όπου οι μικροί πληθυσμοί της συναντώνται κυρίως κατά μήκος ποταμών στην περιοχή της Πάφου και της Λευκωσίας.

Συνήθως η αναπαραγωγή του είδους πραγματοποιείται την άνοιξη, αν και στις θερμές χώρες της Μέσης Ανατολής μπορεί να παρατηρηθεί πιο νωρίς. Γεννά 4-6 επίμηκες αυγά σε τρύπες στην άμμο που ανοίγονται από τη μητέρα. Η επώαση διαρκεί 3-4 μήνες.

Η Balkan Terrapin, είναι μεσαίου μεγέθους χελώνα της οποίας το χέλυο μπορεί να φτάσει τα 30 cm σε μήκος και τα 20 cm σε πλάτος (κυρτό μέγεθος). Το χέλυο είναι χαμηλό σε σχήμα οβάλ και τα θηλυκά άτομα είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα αρσενικά. Το χέλυο διαθέτει 4 πλευρικές πλάκες και 11 περιφερικές στην κάθε του πλευρά. Ο θυρεός έχει χρώμα σκούρο πράσινο προς μαύρο. Ο λαιμός και τα άκρα του σώματος είναι σκούρα γκρίζα προς πρασινό-μαύρα και διαθέτουν ανοικτόχρωμες ραβδώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ