Κύπριοι φοιτητές δυσκολεύονται να βρουν δουλειά για την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω πανδημίας
Πέντε φοιτητές μάς εξηγούν πόσο δυσκολεύονται στο να βρουν δουλειά για το καλοκαίρι του 2020, άποψη που επιβεβαιώνουν και δύο επαγγελματίες-εργοδότες.
Τετάρτη 01 Ιουλίου 2020
3
λεπτά
Τα έξοδα ενός φοιτητή κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι πολλά. Λογαριασμοί, έξοδοι, βενζίνη. Πολλοί από αυτούς επιδιώκουν την εξεύρεση εργασίας για την καλοκαιρινή περίοδο, όπου ο χρόνος τους είναι πιο ελεύθερος, χωρίς τον φόρτο του διαβάσματος και των μαθημάτων, ωστόσο αυτό φαντάζει λίγο δύσκολο -ιδιαίτερα για τη φετινή θερινή περίοδο.
Ένας φοιτητής, αν δεν είναι έτοιμος να δουλέψει σε οργανισμό στο τομέα των σπουδών του, συνήθως ψάχνει εργασία σε καφετέριες, σε καταστήματα ως πωλητής, είτε για να έχει ένα εισόδημα, είτε για να μαζέψει χρήματα ώστε να μην επιβαρύνει τους γονείς του, ή απλά για να περάσει την ώρα του και να νιώθει πιο παραγωγικός.
Φοιτητές αλλά και εργοδότες μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους γύρω από το θέμα.
«Μέχρι στιγμής έκανα δύο interviews για φέτος, σε καταστήματα με γυαλιά και σε ένα άλλο με είδη κινητής τηλεφωνίας. Κατάλαβα ότι ο λόγος που δεν μου τηλεφώνησαν είναι επειδή από Σεπτέμβρη θα είμαι Λευκωσία για τις σπουδές μου, έστω και αν έχω τρία χρόνια εμπειρίας στις πωλήσεις, επειδή απλώς ζητούσαν μόνιμο προσωπικό. Πολύ φοβάμαι πως και σε άλλες δουλειές το ίδιο θα μου πουν και ήδη έχει περάσει το μισό καλοκαίρι».
Μαρία, φοιτήτρια
«Κάθε καλοκαίρι πηγαίνω σε συγκεκριμένο κατάστημα για να δουλέψω στο οποίο με έχουν μάθει οι εργοδότες μου και ξέρουν την δουλειά μου. Για αυτό το καλοκαίρι, δυστυχώς μου είπαν πως δεν χρειάζονται επιπλέον προσωπικό».
Σοφία, φοιτήτρια
«Μέχρι στιγμής, ο κύριος λόγος που δεν σε προσλάμβαναν σε κάποια δουλειά, ήταν λόγω του ότι ζητούσαν μόνιμο προσωπικό ή λόγω του ότι δεν είχες εμπειρία. Παρ’ όλα αυτά, με τις τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αρκετά οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μειώσουν τον αριθμό προσωπικού τους.
Θα είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθω οικονομικά στις υποχρεώσεις μου κατά την καλοκαιρινή περίοδο, εάν δεν καταφέρω να βρω δουλειά. Οι γονείς μου με βοηθούν, ωστόσο, δεν μπορώ να βασιστώ εξ ολοκλήρου σε αυτούς, καθώς δεν θέλω να τους επιβαρύνω».
Μάριος, ιδιοκτήτης καφετέριας
«Πάντα, λόγω του τουρισμού, κατά την καλοκαιρινή περίοδο προσλαμβάναμε επιπλέον άτομα. Φέτος, με αυτή τη κατάσταση, που παραλίγο να μη λειτουργήσουμε καν, δεν χρειάστηκε να γίνουν άλλες προσλήψεις».
Αναστασία, φοιτήτρια
«Συνήθως στις δουλειές θέλουν μόνιμο προσωπικό, και αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί εργοδότες μπορεί να μη θέλουν να μας προσλάβουν. Επίσης, εάν θέλω να δουλέψω στον τομέα που σπουδάζω είναι ακόμη πιο δύσκολο, αφού συνήθως ζητούν να υπάρχει εμπειρία. Ο κορωνοϊός δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Οι θέσεις εργασίας, για τους φοιτητές τουλάχιστον, φαίνεται να μειώθηκαν λόγω αυτής της κατάστασης».
Ναταλία, φοιτήτρια
«Εάν θέλω δουλειά που σχετίζεται με τις σπουδές μου και όχι χειρωνακτική, τότε δυσκολεύει πολύ το πράγμα. Αφενός θέλουν εμπειρία, αφετέρου θέλουν μόνιμο προσωπικό. Επίσης, η παρούσα κατάσταση δε βοηθάει και στις δυο περιπτώσεις».
Αντρέας, ιδιοκτήτης καταστήματος στη Λεμεσό
«Συνήθως προσλαμβάνουμε άτομα για το καλοκαίρι, τα οποία όμως είναι ικανά και έχουν κάποια εμπειρία. Περισσότερο, ζητούμε επιπλέον άτομα τα οποία θα βοηθούν το μόνιμο προσωπικό όταν αυξάνονται και οι πελάτες το καλοκαίρι. Επιπλέον, χρειάζεται η πρόσληψη προσωπικού, το οποίο θα καλύπτει τα άτομα τα οποία θα έχουν την καλοκαιρινή τους άδεια κάποιες μέρες για τις διακοπές. Φέτος, λόγω του ότι το μόνιμο μου προσωπικό δεν θα κάνει διακοπές και χρειάζεται χρήματα λόγω του ότι απουσίαζαν από τη δουλειά λόγω της καραντίνας, δεν χρειάστηκε να προσλάβω επιπλέον άτομα. Επίσης, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση πελατών στο κατάστημα αφού επιτρέπεται να εισέρχονται μέσα στο χώρο λίγοι-λίγοι.
Εμείς οι εργοδότες ζητούμε πάντοτε μόνιμο προσωπικό ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι η δουλειά θα βγει ανά πάσα στιγμή. Όταν προκύψει ανάγκη όμως, βεβαίως δίνουμε την ευκαιρία και σε φοιτητές που χρειάζονται δουλειά».