Earth Speakr: ένα διαδραστικό app μέσω του οποίου τα παιδιά μπορούν να μιλήσουν για τον πλανήτη

Το διαδραστικό έργο τέχνης του Δανο-ισλανδού καλλιτέχνη Olafur Eliasson καλεί τα παιδιά να μιλήσουν για τον πλανήτη και τους ενήλικες να ακούσουν αυτά που έχουν να πουν.

Το Earth Speakr χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα και περιλαμβάνει μια δωρεάν εφαρμογή καθώς και website στη γλώσσα σας www.earthspeakr.art και είναι προσβάσιμο από οπουδήποτε στον κόσμο. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα του Olafur Eliasson και χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, επ' ευκαιρία της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.


Το Earth Speakr λανσάρεται σήμερα, Τρίτη 1η Ιουλίου, προσκαλώντας τα παιδιά σε όλο το κόσμο να δημιουργήσουν συλλογικά ένα έργο τέχνης και να μιλήσουν για το μέλλον του πλανήτη μας.


Παιδιά, δώστε φωνή στον πλανήτη

Τους ερχόμενους έξι μήνες, όλοι μπορούν να κατεβάσουν το Earth Speakr app και να δώσουν φωνή στο πλανήτη ζωντανεύοντας τα στοιχεία του περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας με έξυπνο τρόπο τη διαδραστική τεχνολογία. Τα παιδιά και οι νέοι κάτω των δεκαοχτώ, μπορούν να συμμετέχουν δίνοντας φωνή σε διάφορα στοιχεία όπως ένα δέντρο, μια μπανανόφλουδα, τον ουρανό, ή τον δρόμο. Τα μηνύματα των παιδιών θα συλλέγονται στο www.earthspeakr.art και δημιουργούνται στο app μέσω επαυξημένης πραγματικότητάς (Augmented Reality).

earth3.jpg


«Το Earth Speakr είναι ένα συλλογικό έργο τέχνης που προσκαλεί τα παιδιά να γίνουν οι καλλιτέχνες. Το πως θα αναπτυχθεί το Earth Speakr εξαρτάται από τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών. Το έργο δημιουργείται από τις σκέψεις τους, το όραμα τους, τις ανησυχίες τους και την ελπίδα τους. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αισιόδοξο, σοβαρό ή και δημιούργημα φαντασίας. Δεν υπάρχει λάθος ή σωστό και η συμμετοχή είναι πολύ εύκολη. Το Earth Speakr προσκαλεί τα παιδιά να ανοίξουν την καρδιά τους και το μυαλό τους και να συμμετέχουν στο σχεδιασμό ενός καλύτερου κόσμου και ενός βιώσιμου πλανήτη σήμερα και στο μέλλον» λέει ο Olafur Eliasson.

«Περιμένουμε από τα παιδιά να παρακολουθουν στο σχολείο και να ακολουθούν τους κανόνες. Αλλά τώρα είναι οι σειρά μας, ως ενήλικες να ακούσουμε αυτό που έχει να πει η νέα γενιά. Χάρη στον Olafur Eliasson, μια μοναδική ευκαιρία έχει δοθεί μέσω του Earth Speakr στα παιδιά μας, να είναι δημιουργικά και να σκεφτούνε ιδέες που θα μπορούν να βοηθήσουν όλους τους Ευρωπαίους. Με τις ιδέες τους ηχογραφημένες στην καρδιά της Ευρωπαϊκής πολιτικής , το Earth Speakr, δίνει στους νέους μια πλατφόρμα οπού μπορούν να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει να τους ακούσουμε πολύ προσεκτικά» λέει ο Heiko Maas , Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Προκειμένου να συμμετέχουν όσα πιο πολλά άτομα γίνονται, ο Olafur Eliasson και το στούντιο του δημιούργησε ένα κυρίως ψηφιακό έργο τέχνης με την υποστήριξη μιας εκτεταμένης ομάδας με παιδιά, ειδικούς, και ερευνητές . Το Earth Speakr είναι διαθέσιμο σε 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι προσβάσιμο από οπουδήποτε στον κόσμο. Επίσης, το έργο συνεργάζεται με πολλά μουσεία, βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Goethe-Institut, ώστε να μοιραστεί το έργο τέχνης διαδικτυακά και προσωπικά σε αυτή την περίοδο που υπάρχει το ‘social distancing’.

earth4.jpg
ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ

Τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν μηνύματα στο Earth Speakr και να προσκαλέσουν τους φίλους τους να δημιουργήσουν περισσότερα.

Οι ενήλικες, ακούστε τα μηνύματα του Earth Speakr, δημιουργήστε loudspeakrs και κοινοποιήστε τα σε άλλους προκειμένου να ενισχυθούν τα θέματα που σας απασχολούν περισσότερο. Πάρτε τα loudspeakrs σας μαζί σας για να δείξετε πώς ανταποκρίνεστε στους προβληματισμούς των παιδιών.

Οι φορείς, μπορείτε να διοργανώσετε μια εκδήλωση και να ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετάσχουν.

Μάθετε περισσότερα εδώ: https://earthspeakr.art/el/lavete-drasi/earth1.jpg


Ενήλικες, ακούστε τον πλανήτη

Το Earth Speakr προσφέρει μια πλατφόρμα όπου ενισχύονται οι ιδέες των παιδιών και προσκαλεί τους ενήλικες, αυτούς που αποφασίζουν για το μέλλον του πλανήτη και τους παγκόσμιoυς ηγέτες, να ακούσουν τα παιδιά. Στο www.earthspeakr.art οι ενήλικες μπορούν να δείξουν ότι τα μηνύματά τους έχουν ακουστεί δημιουργώντας loudspeakers. Τα loudspeakrs μπορούν να τοποθετηθούν παντού σε εικονικoυς χάρτες- σε δημόσιες πλατείες, πάρκα, πάνω από πολιτικά κτίρια- να ενθαρρύνουν και τους άλλους να ακούσουν. Τα μηνύματα από το earth speakr θα προβάλλονται και στις Βρυξέλλες στο κτίριο Justus Lipsuis και στο κτίριο Europa, στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, καθώς και στο Βερολίνο στο Lichthof του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η ζωή στον πλανήτη είναι μια συνύπαρξη ατόμων, ζώων, φυτών και οικοσυστημάτων. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αυτή την συνύπαρξη και να πάρουμε την σωστή κατεύθυνση και να πάρουμε τα σωστά μετρά για την βιωσιμότητα του. Σήμερα που οι συζητήσεις για τις κλιματικές αλλαγές είναι στο επίκεντρο, είναι πολύ σημαντικό οι φωνές της επομένης γενιάς να ακούγονται δυνατά και καθαρά, εφόσον αυτοί θα ζούνε στο πλανήτη που διαμορφώνουμε.

earth2.jpg


Το καλλιτεχνικό έργο Earth Speakr προσκαλεί τα παιδιά να υπερασπιστούν τον πλανήτη, εκφράζοντας είτε ανησυχία είτε ελπίδα. Με το Earth Speakr app, μπορούν να εκφραστούν με οποιαδήποτε επιλογή στο τοπικά περιβάλλον. Το έργο συλλέγει τις φωνές των παιδιών και ενισχύει αυτό που έχουν να πουν. «Εμείς - ως ενήλικες, παγκόσμιοι ηγέτες και πολιτικοί, πρέπει να ακούσουμε τα δημιουργικά μηνύματα και να τους πάρουμε στα σοβαρά» υποστηρίζει ο Olafur Eliasson.

Από την 01 Ιουλίου 2020, τα μηνύματα των παιδιών θα εμφανιστούν στην εικονική εφαρμογή του Earth speakr, και τα loud speaker θα προβάλλονται μέσω επαυξημένης πραγματικότητας σε διάφορα σημεία στην Ευρώπη. Για να μάθετε περισσότερα και να συμμετέχετε στην δημιουργία του έργου, κατεβάστε το Earth Speaker app από το Goοgle Play και από το App store, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα στο www.earthspeakr.art, και συμμετέχετε στην συζήτηση @earthspeakr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ