Το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και τις πορείες

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο δίχασε πολίτες και πολιτικούς, θέτοντας το ερώτημα: Σε τι είδους δημοκρατία εξελίσσεται το πολίτευμα της χώρας;

Article featured image
Article featured image


Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τις Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις. Στην ονομαστική ψηφοφορία «υπέρ» ψήφισαν 187 βουλευτές και «κατά» 101, σε σύνολο 288 ψηφισάντων. Απείχαν από την ψηφοφορία ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, καθώς και ο Χάρης Καστανίδης.

Την ίδια ώρα που μέσα στο κοινοβούλιο οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπεραμύνονταν των διατάξεων του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις, στην Πλατεία Συντάγματος και στο Πανεπιστήμιο, η Αστυνομία επιτέθηκε στους διαμαρτυρόμενους για το αντιδραστικό νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων. Ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα ντοκουμέντα για την αστυνομική καταστολή και την απρόκλητη επίθεση στους διαδηλωτές.

2931966.jpg

Οι αντιδράσεις

Εκτός από την αντιπολίτευση που θεωρεί πως το εν λόγω ν/σ αποτελεί στέρηση της ελεύθερης έκφρασης, αντιδράσεις προκάλεσε το νομοσχέδιο και σε συλλόγους και συνδικάτα εργαζομένων, φοιτητών αλλά και δικαστικών λειτουργών. Η ΓΣΕΕ σχολίασε πως θίγονται ελευθερίες, δικαιώματα και η ασφάλεια με το εν λόγω σχέδιο νόμου, ενώ η Ένωση Εισαγγελέων χαρακτήρισε ως «αντισυνταγματική» τη διάταξη για την υποχρεωτική παρουσία του εισαγγελέα σε χώρο όπου πραγματοποιείται διαδήλωση.

Ασύμμετρα θίγονται οι ελευθερίες, τα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών από το νομοσχέδιο που αφορά στις συγκεντρώσεις - πορείες, δηλώνει η ΓΣΕΕ. Η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση του ιδιωτικού τομέα έστειλε την Πέμπτη 2 Ιουλίου, αναλυτική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό με τις θέσεις της για το σχέδιο νόμου. «Στο Ν/Σ όλες οι πλευρές θίγονται ασύμμετρα. Και οι ελευθερίες και τα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία προσθέτοντας πως «οι εγγυήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες όταν απαιτείται αναδοχή (με την έννοια του οργανωτή), αναδοχή όλων των αστικών και ποινικών ευθυνών από άτομα ή νομίμους εκπροσώπους, όταν οι δικαστικές εγγυήσεις καθορίζονται εκ των υστέρων στερώντας τη δυνατότητα άσκησης εγκαίρως των δικαιωμάτων και όταν όλα τα ζητήματα ασφαλείας (έγκριση ή διάλυση συγκεντρώσεων) ανατίθενται στην αστυνομία και η δικαστική προστασία όταν προβλέπεται είναι σε χρόνο που η κοινωνική δράση μπορεί να έχει απωλέσει την αξία της».


diadilosi_-1-.jpg
EUROKINISSI

diadilosi.jpg
EUROKINISSI

diadilosi_-3-.jpg
EUROKINISSI

Αντιρρήσεις και από τους εισαγγελείς

Αντιρρήσεις εκφράζει η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Άννα Ζαΐρη στη διάταξη του σχεδίου νόμου που προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία του εισαγγελέα σε χώρο όπου πραγματοποιείται διαδήλωση. Σύμφωνα με την κυρία Ζαΐρη, το θεσμικό πλαίσιο που ήδη υπάρχει και προβλέπει την εποπτεία του εισαγγελέα καθώς και επικοινωνία του με τις αστυνομικές αρχές είναι επαρκές.

Ειδικότερα, η κυρία Ζαΐρη στην επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι από το 1834, όταν θεσπίστηκε ο Οργανισμός των Δικαστηρίων, προβλέπεται ότι το έργο του δικαστή είναι ασυμβίβαστο με κάθε άλλο διοικητικό, εκκλησιαστικό ή στρατιωτικό καθήκον.

Τονίζει μάλιστα ότι σύμφωνα το άρθρο 89 του Συντάγματος, καθιερώνει «γενική απαγόρευση στους Δικαστικούς λειτουργούς για κάθε άλλη παροχή μισθωτής υπηρεσίας ή επαγγέλματος ή οιασδήποτε φύσεως διοικητικών καθηκόντων πέραν της εκλογής τους σε μέλη Δ.Ε.Π, Α.Ε.Ι. ή συμμετοχής τους σε επιτροπές πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα καθώς και συμμετοχής τους σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και σε εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς».


2308626-1-thumb-large-thumb-large.jpg

Το προνοεί το επίμαχο νομοσχέδιο

Μεταξύ άλλων θα πρέπει να γνωστοποιείται στις αρχές ο χρόνος και ο χώρος της εκάστοτε συγκέντρωσης, ενώ θα ορίζεται και οργανωτής για κάθε πορεία που θα λειτουργεί ως διαμεσολαβητής με την αστυνομία. Η γνωστοποίηση της όποιας συγκέντρωσης στην ΕΛ.ΑΣ θα γίνεται είτε εγγράφως, είτε ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας. Ο οργανωτής θα πρέπει επίσης να δηλώνει στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας, τον σκοπό της διαδήλωσης και την προτεινόμενη διαδρομή.

Αν τα παραπάνω δεν τηρηθούν και κάποια διαδήλωση γίνει χωρίς να έχει δηλωθεί, «αυθόρμητη συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί δύναται να επιτραπεί εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Σε αυτή την περίπτωση, η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή θα ζητά από τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή, «εφόσον οι υφιστάμενες συνθήκες το επιτρέπουν, ενώ δύναται να επιβάλει περιορισμούς».

Διάλυση συναθροίσεων - Αποζημιώσεις

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, την τελική μορφή του οποίου επικαλείται η εφημερίδα «Έθνος», σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η αστυνομική ή λιμενική Αρχή «δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης». Οι διαδηλώσεις θα μπορούν να διαλύονται και «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής».

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και προβλέψεις για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης (όπως το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων) καθώς και για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της ιδιοκτησίας τους, με ορισμένες ευθύνες να βαραίνουν, ανά περίπτωση, και τον οργανωτή της διαδήλωσης. «Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημιάς»

Αναλυτικά «η διάλυση δύναται να διαταχθεί όταν μετατρέπεται σε βίαιη με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων, όπως επιθέσεων κατά προσώπων, εμπρησμών, φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, βιαιοπραγιών κατά της αστυνομικής δύναμης και ιδίως σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί και εμπρηστικοί μηχανισμοί, φωτοβολίδες, αιχμηρά αντικείμενα ή από τη συνέχισή της προκαλείται άμεσος κίνδυνος κατά της ζωής ή σωματικής βλάβης».

Η κυβέρνηση σημειώνει πως με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, εντός ενός θεσμικού πλαισίου που συνάδει προς την αρχή της αναλογικότητας και είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).


Με πληροφορίες από ΈΘΝΟΣ/LIFO/CNN GREECE/VICE GRECEE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ