17 χρόνια μετά, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την πρώτη ομοσπονδιακή εκτέλεση κρατούμενου

Η Ερλίν Πίτερσον, 81 ετών, η οποία έχασε την κόρη, την εγγονή και τον γαμπρό της από τον Λι, αντιτίθεται στην εκτέλεση ζητώντας την ισόβια καταδίκη του, ποινή που είχε λάβει και ο συνεργός του.

Η απόφαση αφορά στον Ντάνιελ Λιούις Λι, ο οποίος το 1996 μαζί με έναν συνεργό του είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία τριών μελών της ίδιας οικογένειας. Κάποιοι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την αναβολή της εκτέλεσης, λέγοντας ότι η παρακολούθηση της εκτέλεσης θα μπορούσε να τους εκθέσει στον κορωνοϊό. To εφετείο ωστόσο αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος καθυστέρησης της εκτέλεσης, η οποία θα γίνει με ένεση.

Η εκτέλεση του Λι, ο οποίος ως μέλος ακροδεξιάς ρατσιστικής οργάνωσης, βασάνισε και σκότωσε τα τρία μέλη της οικογένειας πριν πετάξει τα πτώματά τους σε λίμνη, ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, ωστόσο προηγούμενη δικαστική απόφαση είχε μπλοκάρει την πραγματοποίησή της.

Η Ερλίν Πίτερσον, 81 ετών, η οποία έχασε την κόρη, την εγγονή και τον γαμπρό της από τον Λι, αντιτίθεται στην εκτέλεση ζητώντας την ισόβια καταδίκη του, ποινή που είχε λάβει και ο συνεργός του.

Daniel-Lewis-Lee.jpg
DAN PIERCE/THE COURIER VIA AP


Αλλαγή στις εκτελέσεις

Η διοίκηση του Τραμπ έχει δηλώσει πέρσι ότι θα ξαναρχίσει τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις μετά από μια μακρά περίοδο παύσης.

Σε ανακοίνωσή του εκείνη την περίοδο, ο Γενικός Εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ, είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να εφαρμόσει την εσχάτη των ποινών για τους χειρότερους εγκληματίες της χώρας.

Τότε η κίνηση είχε επικριθεί ως πολιτική απόφαση, με τους ακτιβιστές να εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για τις υποθέσεις που εκδικάζονταν.

Η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη υπό τον ομοσπονδιακό νόμο ήταν εκείνη του Λούις Τζοουνς Τζ., ενός 53χρονου βετεράνου του Πολέμου του Κόλπου ο οποίος είχε δολοφονήσει τον 19χρονο στρατιώτη Τρέισι Τζόι ΜακΜπράιντ.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, τα εγκλήματα μπορούν να δικάζονται είτε από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια –σε εθνικό επίπεδο- είχε από τα πολιτειακά δικαστήρια, σε περιφερειακό επίπεδο.

Κάποια εγκλήματα, όπως οι παραχαράξεις νομισμάτων και η κλοπή αλληλογραφίας, δικάζονται αυτόματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Άλλα μπορεί να δικαστούν στα ομοσπονδιακά δικαστήρια με βάση τη σοβαρότητα των εγκλημάτων.


Πηγή: CNN GREECE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ