Η ανεπιτήδευτη γοητεία των (Κύπριων) roller skaters

Πέντε φίλοι από τη Λάρνακα, μέσα στο lockdown, ανέβηκαν στα πατίνια τους και έκαναν ξανά μόδα ένα από τα πιο δημοφιλή «παιχνίδια» των 90s.

Η ανεπιτήδευτη γοητεία των (Κύπριων) roller skaters

Πέντε φίλοι από τη Λάρνακα, μέσα στο lockdown, ανέβηκαν στα πατίνια τους και έκαναν ξανά μόδα ένα από τα πιο δημοφιλή «παιχνίδια» των 90s.

Article featured image
Article featured image

Πίσω στα 90s και τα early 00s, τα rollers ή πατίνια, αν προτιμάτε, υπήρξαν το κατ’ εξοχήν «παιχνίδι» των νέων της εποχής. Γρήγορο, σέξι και cool hobby, ήταν διασκεδαστικό και συνάμα σου έδινε τη δυνατότητα να κάνεις φιγούρες και να γυμνάζεσαι, χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι ως γυμναστική. Ενώ, αναμφίβολα, όσοι ασχολούνταν με το άθλημα, είχαν μια ανεπιτήδευτη γοητεία που μαγνήτιζε τα βλέμματα, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Μία βόλτα, άλλωστε, στο καλαίσθητο account των «Scalifornia Blading», στο Instagram, αποδεικνύει του λόγου του αληθές και επιβεβαιώνει τα όσα περιγράφουμε πιο πάνω.

Μια ιδέα που ξεκίνησε μέσα στο lockdown από πέντε φίλους που, εδώ και χρόνια, ασχολούνταν με το άθλημα, απλώς ο εγκλεισμός τούς οδήγησε στο να μοιραστούν με το κοινό όλο αυτό που κάνουν -και τελικά κατάφεραν να κάνουν τα rollers και πάλι μόδα.

8FD0823D-0BAC-47E4-826A-4A05FBE251B6.JPG

Όλοι μας έχουμε όμορφες εμπορίες και αναμνήσεις από τις εξορμήσεις με τα πατίνια. Ένα άθλημα που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην κουλτούρα των 90s. Πιστεύουμε πως οι Scalifornia Blading Club, σήκωσαν αρκετό κόσμο από τον καναπέ, με το να του θυμίσουν πόσο διασκεδαστικό είναι.


Η Στέλλα Αλεξάνδρου, ο Αντώνης Μαγγλής, ο Άγγελος Νικολάου, ο Άγγελος Πραστίτης και ο Ανδρέας Πραστίτης από τη Λάρνακα, ασχολούνται με τα πατίνια εδώ και περίπου 15 χρόνια και γι’ αυτούς είναι πλέον τρόπος ζωής. Το λογαριασμό στο Instagram, τον δημιούργησαν στις 15 Απριλίου και άρχισαν να ανεβάζουν δειλά-δειλά φωτογραφίες από τις εξορμήσεις και τις βόλτες του, με τους χρήστες να ανταποκρίνονται σχεδόν άμεσα, στις εικόνες που έβλεπαν, οι οποίες μεταξύ μας, αισθητικά μοιάζουν με προϊόν επαγγελματικής φωτογράφισης, κι όμως δεν είναι.

Τρεις μήνες μετά, έχουν σχεδόν 3 χιλιάδες followers, με πολλούς απ’ αυτούς να δίνουν το παρών τους, κάθε απόγευμα, στις εξορμήσεις της ομάδας, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου στο Μακένζι και των Φοινικούδων, αλλά και στα στενά του κέντρου της πόλης, μια διαδρομή περίπου 15 χιλιομέτρων. «Τις καλύτερες διαδρομές τις πόλεις» όπως μας διευκρινίζουν σχεδόν ομόφωνα.

image2.jpeg

image3.jpeg


Πόσο εύκολο είναι να κάνεις πατίνια στους 42 βαθμούς της Κύπρου;

Αυτή την περίοδο οι συναντήσεις μας γίνονται μετά τις 18:00, για να αποφύγουμε τη ζέστη. Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία διαφορά από τα άλλα υπαίθρια αθλήματα, όπως τρέξιμο και ποδηλασία.

Αλήθεια, τι κοινά έχει η Λάρνακα με την Καλιφόρνια, εκτός από τις Φοινικούδες;

Οι παραλιακές διαδρομές, φυσικά οι Φοινικούδες και γενικά η ατμόσφαιρα που δημιουργείται κάνοντας βόλτες στη Λάρνακα, μας έδωσαν την έμπνευση για το λογοπαίγνιο Scalifornia (Σκάλα+California). Επίσης, πιστεύουμε πως, με την κατάλληλη ανάπτυξη της πόλης σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές της, μπορούμε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε την California στο μέλλον.

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες που ανεβάζετε στο Instagram, δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω το γεγονός πως εκτός από fun, εκπέμπουν και έναν ανεπιτήδευτο ερωτισμό. Το αντιλαμβάνεστε αυτό;

Σίγουρα δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε, αλλά σίγουρα δεν μας χαλάει κιόλας. Δεν το θεωρούμε παράλογο, εάν συμβαίνει αυτό! Το πατινάζ είναι ένα είδος άσκησης χαμηλού αντίκτυπου που αποφέρει υψηλές θερμιδικές δαπάνες, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος γύρω στα 80 κιλά, καίει περίπου 300 θερμίδες, ανά 30 λεπτά, κάνοντας πατινάζ. Επίσης, με το πατινάζ γυμνάζονται οι γλουτοί, οι μηροί, οι τετρακέφαλοι, οι προσθήκες, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι μας! Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά από τα μέλη μας διατηρούν καλλίγραμμα σώματα και πολύ καλή φυσική κατάσταση και ίσως εδώ να οφείλεται και αυτό που περιγράφεις πιο πάνω!
.



Υπάρχει συγκεκριμένο dress
code για να κάνω πατίνια;

Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο κάθε ένας έρχεται με ρούχα που τον κάνουν να νιώθει άνετα, αν και οι πιο πολλοί επιλέγουν αθλητικά ρούχα. Το σημαντικό είναι να φοράς χοντρή και ψηλή κάλτσα και προστατευτικά στα χέρια και στα γόνατα. Η ασφάλεια μας είναι το πιο σημαντικό και πάντα παροτρύνουμε τα μέλη μας να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό προστασίας.

Πόσες φορές έχετε πέσει κι έχετε χτυπήσει;

Το να πέσει κάποιος στα πρώτα βήματα, δεν είναι καθόλου σπάνιο και γι’ αυτό παροτρύνουμε πάντα τα μέλη μας να φορούν προστατευτικά. Οι πιο σοβαροί τραυματισμοί συμβαίνουν συνήθως σε αθλητές του «agressive skating» που αποτελούν περίπου το 20% των μελών μας. Το «agressive skating» είναι μια υποκατηγορία του πατινάζ που επικεντρώνετε στην εκτέλεση κόλπων και θεωρείται extreme sport, άρα οι αθλητές είναι προετοιμασμένοι ότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Ευτυχώς δεν είχαμε ποτέ κάποιο σοβαρό τραυματισμό!

8f938b6d-e082-4b07-ab07-4b887b77aeb5.JPG

Στα μαθήματα έχουμε αρκετά παιδάκια. Το πιο μικρό κοριτσάκι είναι μόλις 5 χρονών! Γενικά στην ομάδα έχουμε όλες της ηλικίες. Μια από τις ομορφιές του αθλήματος είναι ότι φέρνουμε κοντά άτομα διαφόρων ηλικιών γυμναζόμαστε όλοι μαζί και περνάμε όμορφα. Έτσι δημιουργήθηκε μια όμορφη παρέα με άτομα κάθε ηλικίας και από όλες τις πόλεις της Κύπρου.



Αν δεν γνωρίζω πατίνια, και ενταχθώ στην ομάδα σας, υπάρχει κάποιος που μπορεί να με εκπαιδεύσει;

Οι ποιο έμπειροι μαθαίνουν στους πιο άπειρους. Έτσι γίνονται τα μαθήματά μας, δείχνουμε τα βασικά και μετά το πιο σημαντικό είναι η εξάσκηση. Έχουμε περιπτώσεις ατόμων που δεν είχαν φορέσει ποτέ ξανά πατίνια και τώρα, 3 μήνες μετά, έρχονται και κάνουν βόλτες μαζί μας με άνεση και ασφάλεια. Έχουμε βλέψεις να γίνουμε επαγγελματίες εκπαιδευτές, να παρακολουθήσουμε σεμινάρια στο εξωτερικό και να πάρουμε πτυχίο προπονητή για να διεκπεραιώνουμε τα μαθήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην Κύπρο υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για το άθλημα;

Το blading είναι κάτι πολύ φρέσκο για την Κύπρο. Ο περισσότερος κόσμος ήρθε σε επαφή με το άθλημα για πρώτη φορά τώρα, μέσω του Scalifornia Blading Club, άρα είναι λογικό να μην υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ακόμα. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε την κατάλληλη στήριξη και μια καλή συνεργασία με τους κρατικούς οργανισμούς για να δημιουργήσουμε ένα χώρο που να μπορεί ο κόσμος να μαθαίνει και να κάνει πατίνια με ασφάλεια. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους στόχους μας και αυτό θα φέρει ακόμα πιο πολλή κόσμο κοντά στο άθλημα. Επίσης, με τη δημιουργία κάποιου χώρου που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας θα μπορούσαμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις παγκόσμιας εμβέλειας ενισχύοντας τον αθλητικό τουρισμό της Κύπρου.

1.jpeg

image1.jpeg


Εσείς πού κάνετε προπονήσεις τώρα;

Ξεκινήσαμε να κάνουμε μαθήματα στο χώρο στάθμευσης του Μακένζι αλλά μετά από κάποιες επιπλοκές μεταφέραμε τα μαθήματα μας στην πλατεία Ευρώπης. Ωστόσο είμαστε στη αναμονή για συνάντηση με τον Δήμο Λάρνακας για να συζητήσουμε την παραχώρηση πιο κατάλληλου χώρου για τις προπονήσεις μας.

Εκτός από τους Scalifornians, όμως, υπάρχουν ομάδες και στη Λεμεσό και στη Λευκωσία.

Μετά την εδραίωση της ομάδας μας, μας πλησίασε η παρέα της Λεμεσού και η παρέα της Λευκωσίας, που επίσης ασχολούνται σοβαρά με το άθλημα. Κάναμε παρέα, δημιούργησαν και αυτοί τις δικές τους σελίδες στα Social Media και υπάρχει μια πολύ καλή επικοινωνία. Οργανώνουμε συναντήσεις και κάνουμε βόλτες μαζί. Στις 11 Ιουλίου, μάλιστα, γιορτάσαμε κι εμείς το Worldwide rollout day. Πατινέρ απ’ όλη την Κύπρο συναντηθήκαμε στο Παλαιό Λιμάνι Λεμεσού και στήσαμε το δικό μας μικρό φεστιβάλ, με χορό και βόλτες στο Μόλο και στα στενά της Λεμεσού. Εκεί μετρήσαμε γύρω στα 70 άτομα!

Δεν θα ξεχάσουμε την πρώτη μας συνάντηση. Χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες προσδοκίες, καταφέραμε να μαζευτούμε 25 άτομα με rollers, γεμάτα ενθουσιασμό και όρεξη. Εκείνη τη στιγμή καταλάβαμε ότι υπάρχει αγάπη για το άθλημα και πως πρέπει να πάρουμε την ομάδα μας στα σοβαρά!



Η
απήχηση που έχει το άθλημα σάς βάζει σε σκέψεις για το πώς θα συνεχίσετε;

Ήδη από τις πρώτες μέρες δημιουργίας του Scalifornia Blading Club είδαμε την απήχηση και τον ενθουσιασμό του κόσμου. Σαν διαχειριστές της ομάδας δουλεύουμε καθημερινά για να φέρουμε το άθλημα στην Κύπρο. Έχουμε πολλούς στόχους και πλάνα για το πώς θα συνεχίσουμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να προβληθεί η Κύπρος στο εξωτερικό μέσα από αυτό το άθλημα. Έτσι κι αλλιώς η αγάπη και η στήριξη του κόσμου δεν μας έδωσε άλλη επιλογή και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό!

IMG_4548.jpg



TIPS QUESTIONS



Πώς επιλέγω ένα καλό σετ πατίνια και ποιο είναι το κόστος για την αγορά τους;

Σαν Scalifornia Blading Club συνεργαζόμαστε με μια γερμανική εταιρία η οποία μας προμηθεύει με πατίνια όλων των ειδών. Επικοινωνεί ο κόσμος μαζί μας, μέσω Facebook, Instagram ή τηλέφωνου, βοηθούμε στην επιλογή των κατάλληλων πατινιών και αναλαμβάνουμε την παραγγελία και την παράδοση σε 1-2 μέρες. Για ένα καλό ζευγάρι πατίνια οι τιμές ξεκινούν από 120 ευρώ.

Τι πρέπει να διαθέτει ένας καλός αθλητής rollers;

Η γνώση της σωστής τεχνικής και η καλή ισορροπία είναι βασικά συστατικά για να γίνεις ένας καλός πατινέρ, αλλά το ποιο σημαντικό είναι η όρεξη για άθληση και η καλή διάθεση!

Υπάρχουν κατηγορίες ατόμων που δεν μπορούν να κάνουν πατίνια;

Ο μοναδικός λόγος που θα μπορούσε κάποιος να κριθεί ακατάλληλος για αυτό το άθλημα είναι κάποιος σοβαρός τραυματισμός, που έχει μόνιμο αντίκτυπο. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που έχει πρόβλημα με την σπονδυλική του στήλη, κρίνεται ακατάλληλος για τη δική του σωματική ασφάλεια.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για κάποιον που θέλει να μάθει πατίνια;

Νομίζω το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να ξεπεράσει κάποιος το φόβο τού να μην πέσει. Με λίγο θάρρος, τη βοήθεια μας και εξάσκηση, μπορεί κάποιος να μάθει πατίνια σχετικά εύκολα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ