Δύο ωραίοι Κύπριοι ταξιδεύουν την Κύπρο με ένα campervan

Ο Στέφανος και η Χριστιάνα πήραν ένα παλιό mini bus, το μετέτρεψαν σ’ ένα μικρό διαμέρισμα και με αυτό εξερευνούν την Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Article featured image
Article featured image


Λίγο πριν κλείσουμε τη κουβέντα μας, τους ρωτώ ποια είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας, μετά από μια μακρινή διαδρομή: «Σταθμεύουμε το βαν σε ένα ωραίο σημείο με θέα, βγάζουμε δύο καρέκλες έξω και μοιραζόμαστε μία παγωμένη μπίρα με τη Χριστιάνα», λέει ο Στέφανος. Και καταλαβαίνεις πως νιώθει ολοκληρωμένος, αν και μόλις 30 ετών.

Σκουπίδια! Παντού σκουπίδια, σχεδόν σε όλα τα σημεία που έχουμε επισκεφτεί! Είναι θλιβερό για ένα τόσο μικρό νησί να βλέπεις τόσα πολλά σκουπίδια. Ειδικά ένα νησί το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον τουρισμό του.



Επέστρεψαν στην Κύπρο από το εξωτερικό, πριν από περίπου τρία χρόνια. Ο Στέφανος εργάζεται σε εταιρία Logistics και η Χριστιάνα είναι Graphic Designer, στη Λεμεσό. «Στο ενεργητικό μας έχουμε αμέτρητα σαββατοκύριακα εξορμήσεων για camping. Το αγαπάμε πολύ και οι δύο και πάντα το είχαμε στη ζωή μας. Για να καταλάβεις, το αυτοκίνητό μας ήταν πάντα φορτωμένο με όλα τα απαραίτητα για camping, μη τυχόν και προκύψει κάτι ενδιαφέρον».

Η ιδέα για το campervan (σ.σ. αυτοκίνητο τύπου βαν, διαμορφωμένο σε κινητό σπίτι) ήταν, μάλλον, μια φυσική εξέλιξη και για τους δύο, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της Χριστιάνας: Στην αρχή είχα τις επιφυλάξεις μου για διάφορους λόγους. Δεν ήξερα αν το βαν θα ήταν αξιόπιστο μηχανικά, αν θα ήταν ασφαλές, ενώ με τρόμαζε η ιδέα του πώς θα το μετατρέπαμε σε σπίτι, ενώ δεν είχαμε ούτε σχετική εμπειρία, ούτε γνώσεις, ούτε και ιδιαίτερα μεγάλο budget.



Από την άλλη, ο Στέφανος, δεν είχε καμία επιφύλαξη, καθώς είχε μάθει τα πάντα γύρω από αυτό που ονομάζεται «vanlife», ενώ φρόντισε να μάθει ακόμη περισσότερα για το van που θα μετέτρεπαν σε σπίτι. «Έψαχνα παντού για να βρω το συγκεκριμένο βαν και το μόνο που ήθελα ήταν να αρχίσω να το φτιάχνω. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος με αυτή την προοπτική».

Αν μπούμε μέσα στο βαν, τι θα δούμε;

Στο βαν, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο καναπέδες μαζί με τραπέζι, τα οποία μετατρέπονται σε κρεβάτι, υπάρχει νεροχύτης με ηλεκτρική αντλία, μεγάλος πάγκος σε σχήμα Γ, για την προετοιμασία φαγητού ή ροφήματος, μάτι κουζίνας με γκάζι, μικρό ψυγείο 12v, δύο μικροί ανεμιστήρες, παρά πολλοί αποθηκευτικοί χώροι συρτάρια και φώτα σε όλο το χώρο. Η διαμόρφωση του χώρου έγινε με βάση τις ανάγκες και τις εμπειρίες μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, στο camping.

AFTER.jpg
Το μετά


Φαντάζομαι πως, όταν το βρήκατε, δεν ήταν σε αυτή την κατάσταση.

Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν καν βαν, όταν το βρήκαμε! Στην πραγματικότητα, ήταν ένα μικρό λεωφορείο (minibus) ιδιωτικού φροντιστηρίου. Με το που το είδαμε, είπα στη Χριστιάνα «ετέλειωσε, τούτο θέλω!». Βρήκα τον ιδιοκτήτη, μιλήσαμε και λίγες μέρες αργότερα τα κάναμε δικό μας.

Τον τελευταίο χρόνο, όλες οι εξορμήσεις τους γίνονται αποκλειστικά με το βαν, αφού πλέον έχουν περισσότερες ανέσεις και δεν χρειάζεται να μένουν σε σκηνή, όπως πριν. Μιλούν για τις εμπειρίες τους και χαμογελούν, το καταλαβαίνεις πόσο χαρούμενοι και γεμάτοι είναι με όλο αυτό που βιώνουν.

0BEFORE.jpg
Το πριν


Συνήθως, δεν προγραμματίζουμε τις εξορμήσεις μας. Θεωρούμε πως ο προγραμματισμός κάνει την περιπέτεια λιγότερο συναρπαστική. Όλες οι διαδρομές μας είναι αποφάσεις τελευταίας στιγμής ή πολλές φορές αλλάζουμε γνώμη στα μέσα μιας διαδρομής και παίρνουμε άλλη κατεύθυνση! Κάποιες φορές (εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες και οι υποχρεώσεις μας) μένουμε σ’ ένα σημείο για περισσότερο από μία μέρα. Αν, πάλι, όχι, διανυκτερεύουμε και επιστρέφουμε στη Λεμεσό την επόμενη μέρα.



Δεν διαφωνείτε ποτέ κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής;

Διαφωνίες κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής υπάρχουν πολλές! Συνήθως ο λόγος είναι το.....κλιματιστικό! Ο Στέφανος προτιμά τα παράθυρα ανοιχτά, ακόμα και στον αυτοκινητόδρομο, ακόμα και με 40 βαθμούς! Στο τέλος (ευτυχώς) ανοίγουμε το κλιματιστικό!

Με την τουαλέτα και το μπάνιο τι κάνετε;

Το βαν δεν είναι εξοπλισμένο με μπάνιο και τουαλέτα. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε ένα ντους έξω από το βαν, χρησιμοποιώντας την αντλία και το νερό που υπάρχουν στο βαν. Όσο αφορά την τουαλέτα, είναι στα άμεσα σχέδια μας η αγορά μικρής, φορητής τουαλέτας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Made a mini stop today by the Kouris Dam for a nice cold coffee! 🙌 The stop was not planned but we just can't resist the magic of solitude in such a small island 😁☕ . . . . #vanlifezone #vanliferules #vanlifemagazine #vanlifeeurope #vanlifehub #vanlifecouples #modernvanlifers #packthevan #campervanculture #selfbuildcamper #vanconversion #vanclans #vanlifejournal #hiacecamper #lifeontheroad #enjoycyprus #cyprus_on_line #heartcyprus #cyprusonlens #activitiesincyprus #cypruschannel #innercyprus #lovecyprus #cyprusinyourheart #visitcyprus #timeoutcyprus #cypruslife #secretcyprus #limassolcyp #vandwellerscy

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη VanDwellersCY (@vandwellers.cy) στις



Τέτοιου τύπου ταξίδια δεν είναι πολύ κουραστικά;

Ένα ταξίδι με βαν, το οποίο δεν σχεδιάστηκε για μακρινές αποστάσεις, μπορεί να γίνει αρκετά κουραστικό. Χαμηλή ταχύτητα, όχι και τόσο άνετα καθίσματα, θορυβώδης κινητήρας, είναι μερικοί από τους λόγους που κάνουν τέτοιου είδους ταξίδια κουραστικά, αλλά ταυτόχρονα κάνει την εμπειρία μοναδική και αξέχαστη! Προσωπικά αυτή η «κούραση» είναι ο λόγος που αγαπώ αυτό το βαν κι ας ακούγομαι περίεργος!

Ποια περίοδο προτιμάτε για τις εξορμήσεις σας;

Πλέον με το βαν, όλες! Το βαν είναι εξοπλισμένο με θερμομόνωση, οπότε κάθε εποχή του χρόνου είναι ιδανική για εξόρμηση. Η Κύπρος είναι τόσο όμορφη, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και είναι κρίμα να περιορίζεις τις επιλογές σου, μόνο το καλοκαίρι.



Σκεφτήκατε να πάτε με το βαν στο εξωτερικό;

Βεβαίως και ανυπομονούμε να ξεκινήσει επιτέλους η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, για να μπορέσουμε να εξερευνήσουμε και άλλους προορισμούς!

Τι βιώσατε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας που δεν το περιμένατε;

Κάτι που δεν περιμέναμε να ζήσουμε ήταν η απίστευτη φιλικότητα, φιλοξενία και προσφορά της οποιασδήποτε βοήθειας, από άγνωστους ανθρώπους, όλων των ηλικιών, στα διαφορά χωριά που έχουμε επισκεφτεί ή κάναμε στάση με το βαν! Αυτό μας έκανε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε τους ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει στα χωριά. Μάθαμε να σεβόμαστε το κάθε χωριό, λες και είναι δικό μας. Η αλήθεια είναι πως έχουμε κάνει φίλους σε διάφορα σημεία της Κύπρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ