Εξαιρετική η δουλειά που γίνεται στις αναπτυξιακές ηλικίες του τζούντο στην Κύπρο

Συνεχίζουν στα ψηλά της παγκόσμιας κατάταξης οι Κύπριοι τζουντόκα.

Article featured image
Article featured image
Αρκετοί αθλητές μας βρίσκονται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη U21 και U18.


Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) δημοσίευσε στις αρχές Ιουλίου 2020 τις ανανεωμένες παγκόσμιες κατατάξεις, και η Κύπρος γι΄ άλλη μια φορά φιγουράρει ψηλά στις κατηγορίες U21 και U18! Αρκετοί Κύπριοι και Κύπριες τζουντόκα καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις στις κατηγορίες βάρους τους, κάτι που αποδεικνύει και πάλι την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Τζούντο (ΠΟΤ) και τους συλλόγους στις αναπτυξιακές ηλικίες.

Δουλειά, που άρχισε να φαίνεται και στο τατάμι των μεγάλων διοργανώσεων, αφού το κυπριακό τζούντο εκπροσωπήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων το 2018 (με τον Γιώργο Μπαλαρτζισβίλι), ενώ το 2019 έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα για το άθλημα μετά από πολλά χρόνια σε ΑΜΚΕ, και επίσης κατέγραψε συμμετοχές στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μινσκ.

Η παρουσία των Κυπρίων αθλητών στις υψηλές θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης U21 και U18 οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στις θυσίες που κάνουν οι γονείς, για να στηρίζουν τα παιδιά τους οικονομικά και με άλλους τρόπους, στην προσπάθεια που κάνουν. Η στήριξη αυτή των γονέων φέρνει αποτελέσματα μέσα από το πλάνο των συλλόγων και της ομοσπονδίας στις μικρές ηλικίες.

Πέμπτος στον κόσμο στα U18 στην κατηγορία -50 κιλά είναι ο Πέτρος Χριστοδουλίδης. Ο υιός του Χρίστου Χριστοδουλίδη (Olympian το 2004 στην Αθήνα) αν και γεννημένος το 2004 (έχει δηλαδή ακόμη δύο χρόνια μπροστά του στη συγκεκριμένη κατηγορία), εντούτοις έχει καταφέρει να ανέβει στη 5η θέση του κόσμου, με 136 βαθμούς, σε σημείο αναπνοής και από την 3η θέση στον κόσμο!

Την ίδια θέση, 5ος, στα -90 κιλά στα U18, έχει ο Οδυσσέας Γεωργάκης, ο οποίος έχει μαζέψει 102 βαθμούς! Εξαιρετική είναι η θέση της Ζάνετ Μιχαηλίδου, η οποία είναι 6η στον κόσμο στα +70 κιλά στα U18!

Τα ψηλά πλασαρίσματα στα U18 συμπληρώνουν στα -48 κιλά η Χάρις Ιορδάνου η οποία είναι 10η στον κόσμο και στα +90 κιλά ο Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος είναι 13ος.

Στα U21 η Σοφία Ασβεστά συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Η χάλκινη νικήτρια του 2017 στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων είναι 19η στον κόσμο στα -52 κιλά.

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Τζούντο ευχαριστεί τους χορηγούς και τους υποστηρικτές της για τη στήριξη τους. Την ΟΠΑΠ Κύπρου, την Πετρολίνα, τη Suzuki, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Επιστροφή στη δράση

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η αγωνιστική δράση στο τζούντο μπήκε στον πάγο, με την παγκόσμια ομοσπονδία να έχει πλέον προγραμματίσει εκ νέου το καλεντάρι της, με τα πρώτα διεθνή πρωταθλήματα να ορίζονται για τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ από τον Οκτώβριο ξεκινούν τα συνεχόμενα διεθνή πρωταθλήματα, εφόσον οι συνθήκες θα το επιτρέπουν, στα οποία προγραμματίζεται να συμμετάσχουν και οι Κύπριοι πρωταθλητές.

Το Ολυμπιακό άθλημα του Τζούντο (στα ιαπωνικά, σημαίνει «ευγενής δρόμος») είναι πολεμική τέχνη, όπου δύο τζουντόκα χρησιμοποιούν χέρια και πόδια για να ρίξουν τον αντίπαλο στο έδαφος (τατάμι). Ένας αθλητής κερδίζει αμέσως όταν πάρει ίπον (ippon), δηλαδή όταν ρίξει τον αντίπαλό του με την πλάτη στο έδαφος. Σε περίπτωση που ένας αγώνας τελειώσει χωρίς ίπον, οι διαιτητές βγάζουν τον νικητή με βάση ειδική βαθμολογία. Το άθλημα του τζούντο μπήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά το 1964 στο Τόκιο, ενώ από το Μόναχο 1972 είναι μόνιμα στο πρόγραμμα. Από το 1992 αγωνίζονται και γυναίκες τζουντόκα στους Ολυμπιακούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ