Ένα επίδομα για τους (Κύπριους) ποδηλάτες

Πρόταση νόμου που προωθείται από το υπουργείο Συγκοινωνιών, ζητά επίδομα αγοράς και επισκευής ποδηλάτου... για να γίνει η Κύπρος Άμστερνταμ.

Ένα επίδομα για τους (Κύπριους) ποδηλάτες

Πρόταση νόμου που προωθείται από το υπουργείο Συγκοινωνιών, ζητά επίδομα αγοράς και επισκευής ποδηλάτου... για να γίνει η Κύπρος Άμστερνταμ.

Article featured image
Article featured image

Απότοκο του εγκλεισμού και της πανδημίας η αύξηση της χρήσης ποδηλάτων κατά τη διάρκεια του lockdown, απέδειξε πως ο Κύπριος, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θέλει και μπορεί να χρησιμοποιεί πιο φιλικά προς το περιβάλλον και την υγεία του μέσα, όχι μόνο για να αθλείται, αλλά και για να μετακινείται.

Άλλωστε, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού μας στο σπίτι, τα καταστήματα πώλησης ποδηλάτων δεν προλάβαιναν να επιδιορθώνουν σκουριασμένα ποδήλατα ή να πουλάνε καινούργια, σε άτομα που είχαν χρόνια να ασχοληθούν με το σπορ.

Μια συνθήκη που, όπως φαίνεται, ο υπουργός Συγκοινωνιών, Γιάννης Καρούσος, είδε ως ευκαιρία για να προωθήσει την ποδηλατική κουλτούρα, έτι περισσότερο, όντας και ο ίδιος ποδηλάτης, ετοιμάζοντας πρόταση νόμου για επίδομα αγοράς και επισκευής ποδηλάτου.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η δημοσιογράφος, Μιράντα Λυσάνδρου, το οποίο δημοσιεύτηκε στον «Π», ο κος Καρούσος επιδιώκει να εκμεταλλευτεί αυτή τη μεταστροφή στη συνείδηση των Κυπρίων, έστω και αν προέκυψε υπό ειδικές συνθήκες, ετοιμάζοντας σχέδιο κινήτρων ούτως ώστε να δώσει την ευκαιρία στο κοινό να αλλάξει τις συνήθειες μετακίνησής του, ιδίως σε περιόδους που η διακίνηση με αυτοκίνητο στην πόλη θα είναι δύσκολη.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ο Υπουργός ετοιμάζεται να παραλάβει δύο ηλεκτρικά ποδήλατα, ένα για τον ίδιο και ένα για τη συνοδεία του, ώστε να διακινείται με το ποδήλατο σε υποχρεώσεις που θα έχει σε κοντινή απόσταση από το υπουργείο.

Τα κίνητρα (επιγραμματικά)

  1. Μερική επιχορήγηση αγοράς ποδηλάτου και συντήρησης για την επισκευή του. Η επιχορήγηση της συντήρησης θα κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ και της αγοράς ποδηλάτου δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ.

  2. Ενίσχυση σηματοδότησης του οδικού δικτύου ώστε να προσφέρεται μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ποδηλάτες,

  3. Χώροι στάθμευσης ποδηλάτων, αλλά και στάσεις ποδηλάτων

  4. Χάρτης ποδηλατικών υποδομών, με τις ποδηλατολωρίδες εντός πόλεων και τους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων που θα είναι διαθέσιμος στον κάθε χρήστη μέσω mobile application.

  5. Καθιέρωση μιας μέρας την εβδομάδα για χρήση ποδηλάτου εντός πόλεων, κατά την οποία κάποιες περιοχές θα κλείνουν για τα αυτοκίνητα και θα επιτρέπεται μόνο η χρήση ποδηλάτου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ