Στόχος κυβερνοεπίθεσης το Twitter

Στο στόχαστρο 130 λογαριασμοί (εξεχουσών προσωπικοτήτων και οργανώσεων).

Article featured image
Article featured image

H Twitter Inc αποκάλυψε αργά το βράδυ της Πέμπτης, 16/07/2020, ότι έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης με τους χάκερ να «επιτίθενται», στη διάρκεια της εβδομάδας, σε λογαριασμούς εξεχουσών προσωπικοτήτων και οργανώσεων.

Οι χάκερ μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα εσωτερικά συστήματα της Twitter και μέσω αυτών σε λογαριασμούς επιφανών προσωπικοτήτων, χρησιμοποιώντας τους, για να ζητήσουν ψηφιακά νομίσματα. Σε οκτώ, μάλιστα, από τους λογαριασμούς αυτούς κατάφεραν, επίσης, να κατεβάσουν δεδομένα, στα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει πρόσβαση μόνο ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού.

Σε δηλώσεις της, η Twitter ανέφερε πως οι χάκερ κατάφεραν να ελέγξουν ένα «μικρό υποσύνολο» των λογαριασμών και να στείλουν μηνύματα από αυτούς. Σε σημερινή της ανακοίνωση, η εταιρεία παραδέχθηκε ότι οι χάκερ «χειραγώγησαν με επιτυχία μικρό αριθμό εργαζομένων της πλατφόρμας». Η Twitter διευκρίνισε ότι συνολικά οι κυβερνοπειρατές στοχοθέτησαν 130 λογαριασμούς και κατάφεραν να «σπάσουν» τους 45 από αυτούς, χρησιμοποιώντας «εργαλεία που είναι διαθέσιμα μόνο στην εσωτερική ομάδα υποστήριξης».

foto bbc.png

Φώτο: BBC


Μεταξύ των λογαριασμών, που βρέθηκαν στο στόχαστρο της επίθεσης, ήταν αυτοί του Αμερικανού υποψηφίου για την προεδρία, Τζο Μπάιντεν, της Κιμ Καρντάσιαν, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ. Επίσης, οι χάκερ «εισέβαλαν» στους λογαριασμούς του ράπερ Κάνιε Γουέστ, του ιδρυτή της Amazon.com Inc Τζεφ Μπέζος, του επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ, του συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, καθώς και στους εταιρικούς λογαριασμούς της Uber Technologies Inc και της Apple Inc.

Η Twitter, πάντως, τόνισε πως εργάζεται με τους ιδιοκτήτες των εν λόγω λογαριασμών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και έρευνα του FBI στο Σαν Φρανσίσκο προς διαλεύκανση της υπόθεσης.

Μετά την επίθεση, η μετοχή της Twitter κατέγραψε σημαντική πτώση, ωστόσο, το πλήγμα για τη φήμη της εταιρείας είναι πιθανόν σοβαρότερο. Πιο ανησυχητικό για κάποιους είναι ο χρόνος που χρειάστηκε η εταιρεία για να σταματήσει αυτά τα tweets.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο Ντμτίτρι Αλπέροβιτς, ο συνιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφαλείας CrowdStrike, «φαίνεται ότι πρόκειται για τη χειρότερη, μέχρι σήμερα, κυβερνοεπίθεση με θύμα μια μεγάλη πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ